Τρίτη 27 Μαΐου 2014

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛλΑ-ΦΑΡΜΑΚΑ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Ακονίζουν τα δόντια τους οι ασφαλιστικές εταιρείες

Περιμένουν να ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο, που θα τους επιτρέψει να εισβάλουν στο χώρο της Επικουρικής Ασφάλισης

               Αλλωστε, το πεδίο για δράση των επιχειρηματικών ομίλων, το ανοίγει η ίδια η κυβέρνηση, αφού μειώνει παραπέρα κάθε χρόνο την κρατική χρηματοδότηση προς την Κοινωνική Ασφάλιση. Ετσι, από 12,6 δισ. ευρώ το 2013, η κρατική χρηματοδότηση προς τα Ταμεία μειώθηκε στα 10,5 δισ. για φέτος και στα 9,7 δισ. ευρώ το 2015 και το 2016. Συνολικά, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης την τριετία 2014 - 2016 θα ανέλθει στα 3,7 δισ. ευρώ!.......
Μειώνουν και τις ασφαλιστικές εισφορές

…….Στην ίδια κατεύθυνση σπρώχνει τα πράγματα και η αθροιστική μείωση των ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών κατά 5%. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στο πρακτορείο «Bloomberg», την παρουσίασε ως προϋπόθεση που θα δημιουργήσει περίπου 30.000 νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα δύο χρόνια!

Στην πραγματικότητα, η απόφαση αυτή είναι ακόμα ένα δώρο προς το κεφάλαιο, το οποίο θα στερήσει από το ΙΚΑ και άλλους ασφαλιστικούς οργανισμούς πάνω από 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, με συνέπειες και στα οικονομικά του ιδρύματος, αλλά και στις συντάξεις και τις παροχές προς τους ασφαλισμένους, κύρια από τον ΟΑΕΔ.

ολοκληρο το άρθρο στο λινκ:


Καραδοκούν οι ασφαλιστικές εταιρείες

Με αλλεπάλληλες «μελέτες», πιέζουν για επιτάχυνση των αλλαγών στο νομικό πλαίσιο, προκειμένου να κυριαρχήσουν στο δεύτερο και τρίτο πυλώνα του συστήματος

«Τροχιοδεικτικές βολές» για τις νομοθετικές παρεμβάσεις που υπολείπονται, προκειμένου οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες να «πατήσουν» γερά το πόδι στο σύστημα της «κοινωνικής ασφάλισης», «ρίχνει» η μελέτη που παρουσίασαν στις 21 Μάη ο ΙΟΒΕ (ίδρυμα ερευνών του ΣΕΒ) και η «Βοston Consulting Group», σε εκδήλωση των επτά μεγαλύτερων Επιμελητηρίων (Ελληνοαμερικανικού, Ελληνογερμανικού, Ελληνοβρετανικού, Ελληνογαλλικού, Ελληνοϊταλικού, Ελληνο-Ολλανδικού και Ελληνοσουηδικού).

Η μελέτη εντοπίζει πέντε άξονες, πάνω στους οποίους χρειάζεται να παρέμβει το κράτος, προκειμένου να ενισχυθεί ο ρόλος των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης. Πρόκειται για το δεύτερο «πυλώνα» του συστήματος Ασφάλισης που προωθεί η ΕΕ και οι κυβερνήσεις στα κράτη - μέλη. Οι άλλοι δύο είναι ο κρατικός πυλώνας, που θα παρέχει συντάξεις - επιδόματα και η αμιγώς ιδιωτική ασφάλιση (τρίτος πυλώνας), που λειτουργεί με όρους ανταποδοτικότητας. Με τους ίδιους όρους λειτουργούν και τα επαγγελματικά ταμεία, που επί της ουσίας έρχονται να αντικαταστήσουν τη σημερινή επικουρική ασφάλιση.

........Με αυτόν το στόχο, η κυβέρνηση οδηγεί συνειδητά σε οικονομική ασφυξία τα επικουρικά ταμεία, με τελευταίο παράδειγμα την Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε την περασμένη βδομάδα, κατ' εφαρμογή του ν. 4254/2014. Ο νόμος αυτός, που συμπεριλήφθηκε στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο, καταργεί πάνω από 50 «κοινωνικούς πόρους» για 22 επικουρικά ταμεία, κλάδους και ταμεία εφάπαξ, χωρίς οι πόροι αυτοί να αντικαθίστανται από εργοδοτική εισφορά.

Με την εφαρμογή αυτής της διάταξης, τα Ταμεία θα έχουν απώλειες που ξεπερνούν τα 300 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση, γεγονός που προετοιμάζει το έδαφος για νέες περικοπές σε συντάξεις, εφάπαξ και παροχές, σε βάρος των ασφαλισμένων, αφού πλέον δε θα μπορούν ν' αντεπεξέλθουν οικονομικά, καθώς δεν προβλέπεται η χρηματοδότησή τους από το κράτος ή τους εργοδότες.....

Ενίσχυση των Επαγγελματικών Ταμείων

Στη μελέτη που συνέταξαν, ο ΙΟΒΕ και η «Βοston Consulting Group» προτείνουν, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση του δεύτερου και του τρίτου πυλώνα του ασφαλιστικού συστήματος. Επί της ουσίας, απαιτούν να έχουν εξασφαλισμένη πελατεία και κέρδη, χωρίς όμως να εγγυώνται την καταβολή και το ύψος των συντάξεων. Ειδικότερα, για την προώθηση του δεύτερου πυλώνα της Ασφάλισης, προτείνουν τη διευκόλυνση της ίδρυσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ, θεσμοθετήθηκαν με το Ν. 3029/2002), μέσω:

........

Επιτάχυνση ζητούν οι ασφαλιστικές εταιρείες

.... Ανεξάρτητα από τη μορφή που θα πάρει η εμπλοκή των ασφαλιστικών εταιρειών στη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, το σίγουρο είναι ότι πλέον έχουν ανοίξει διάπλατα οι πόρτες προς αυτήν την κατεύθυνση.....

Πετσοκόβουν την κρατική χρηματοδότηση

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση προχωρά ήδη στη μείωση των επικουρικών συντάξεων, αλλά και της κύριας σύνταξης, αλλάζοντας προς το χειρότερο τον τρόπο υπολογισμού της. Επίσης, η κυβέρνηση μειώνει παραπέρα κάθε χρόνο την κρατική χρηματοδότηση προς την Κοινωνική Ασφάλιση και με τον τρόπο αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε οι ιδιωτικές εταιρείες να αναδειχτούν σε κυρίαρχους παίχτες στο νέο σύστημα της Ασφάλισης, όπου ο ασφαλισμένος θα ξέρει μόνο πόσα θα πληρώνει, αλλά δεν θα ξέρει αν θα πάρει σύνταξη, ούτε και το ύψος της.

Ενδεικτικά, από 12,6 δισ. ευρώ το 2013, η κρατική χρηματοδότηση προς τα Ταμεία μειώθηκε στα 10,5 δισ. για φέτος και στα 9,7 δισ. ευρώ το 2015 και το 2016. Συνολικά, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης την τριετία 2014 - 2016 θα ανέλθει στα 3,7 δισ. ευρώ!
ολοκληρο το άρθρο στο λινκ

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΠΥΛΩΝΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ
" Το σενάριο όμως της "βασικής σύνταξης", επαναφέρει στο προσκήνιο το γενικότερο σχέδιο για ένα συνταξιοδοτικό σύστημα "τριών πυλώνων". Το σχέδιο αυτό, το οποίο γνώρισε την αποθέωσή του στη Χιλή και οδήγησε στη χρεοκοπία το ασφαλιστικό της σύστημα, προβλέπει:
  • Τον πρώτο πυλώνα, μια δημόσια "βασική σύνταξη" στο ύψος ενός ελάχιστου επιδόματος.
  • Το δεύτερο πυλώνα, με τη δημιουργία Επαγγελματικών Ταμείων, τα οποία θα λειτουργούν σε κεφαλαιοποιητική βάση, με τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων, με ατομικούς λογαριασμούς για κάθε εργαζόμενο.
  • Τον τρίτο πυλώνα, τα ατομικά ασφαλιστικά συμβόλαια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών." 
  • ταμεια ..ανασφάλειας
Για τα ίδια τα Ταμεία της Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), τα οποία ο «Ριζοσπάστης» χαρακτήριζε ευθέως ως «Επαγγελματικά Ταμεία Ανασφάλειας», υπογράμμιζε:
«Ο δεύτερος πυλώνας είναι τα λεγόμενα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), τα οποία νομοθέτησε ήδη το ΠΑΣΟΚ με το 3029/2002 και τα οποία παρουσίασε ως μια μεγάλη καινοτομία. Στην πραγματικότητα, βέβαια, το ΠΑΣΟΚ καθόλου δεν πρωτοτύπησε. Ψήφισε και προωθεί αυτό που η Ευρωπαϊκή Ενωση με το "Πράσινο Βιβλίο" το 1997 έθεσε ως στρατηγικό στόχο: Την ενίσχυση της ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς μέσα από τη δημιουργία μιας "κοινής αγοράς προϊόντων συντάξεων".
Ενας στόχος διόλου ευκαταφρόνητος, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν για συντάξεις το 2005 αναλογούσαν στο 29% του ΑΕΠ των χωρών της ΕΕ. Η δημιουργία των ΤΕΑ καθόλου δεν εξασφαλίζει "αξιοπρεπείς συντάξεις", όπως υπόσχονται. Το μόνο που εξασφαλίζει είναι ένα ακόμα πεδίο κερδοφορίας για τους μεγάλους χρηματοπιστωτικούς ομίλους, αλλά και ζεστό χρήμα για τις χρηματαγορές όπου και θα επενδύεται μεγάλο μέρος αυτών των κεφαλαίων».
Και ακόμα, η εφημερίδα του ΚΚΕ προειδοποιούσε:
Το πόσο επικίνδυνο είναι οι εργαζόμενοι να δέσουν τη μοίρα τους με τέτοιου είδους εγχειρήματα (...) φαίνεται και από το γεγονός ότι το 2008, με το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης, τα Επαγγελματικά Ταμεία παγκοσμίως απώλεσαν το 25% των κεφαλαίων τους. Η ανάπτυξη των Επαγγελματικών Ταμείων καθόλου, όπως και κάθε άλλη μορφή ιδιωτικής ασφάλισης, δεν ενισχύει τη σιγουριά των γηρατειών."
απο παληότερο δημοσιευμα Ριζοσπαστη Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2013 ΛΙΝΚ :


ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ =

=ΠΟΔΗΓΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ



Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα «θεραπευτικά πρωτόκολλα»

Μιλώντας την Τετάρτη στο 1ο Συνέδριο της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας, ο υπουργός Υγείας υπερασπίστηκε τη θέσπιση πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων, διαγνωστικών και παρακλινικών εξετάσεων, που θα οδηγήσει σε αύξηση των πληρωμών από τους αρρώστους για φάρμακα και για υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Για το πλαφόν, η κυβέρνηση επικαλείται την υπέρβαση του ορίου της φαρμακευτικής δαπάνης, που προβλέπει η συμφωνία με την τρόικα.
        ..... Ο Αδ. Γεωργιάδης υπερασπίζεται το πλαφόν στη συνταγογράφηση των φαρμάκων και καταλήγει να εκθειάζει τα λεγόμενα «θεραπευτικά πρωτόκολλα», για τα οποία θα μιλήσουμε παρακάτω. Δεν είναι όμως ο μόνος που θα ήθελε αυτά να εφαρμοστούν άμεσα. Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο Γιάννης Μπασκόζος, υπεύθυνος του τομέα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, υποστήριξε κι αυτός τα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση ότι καθυστερεί να τα θεσπίσει, λέγοντας πως «εμείς θα αποφασίζουμε τις προτεραιότητες της χώρας».
Προς επιβεβαίωση της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ για τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, παραθέτουμε τα όσα είπε ο Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο διαδικτυακό «Tvxs.gr», που ανήκει στον επίσης υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιο Κούλογλου. Αντιγράφουμε:
«Ο Δημήτρης Βαρνάβας συμφωνεί πως θα πρέπει να υπάρξει ένας περιορισμός στην υπερσυνταγογράφηση, σημειώνοντας ωστόσο πως η λύση δεν είναι το πλαφόν, αλλά τα θεραπευτικά πρωτόκολλα (...) Με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, που έχουν εκπονηθεί σε ελληνικό, αλλά και διεθνές επίπεδο, προβλέπεται συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή για κάθε πάθηση. Μέσω αυτών μπορεί να περιοριστεί η υπερσυνταγογράφηση καθώς για κάθε πάθηση υπάρχει μια συγκεκριμένη θεραπεία και χορηγείται η αντίστοιχη φαρμακευτική αγωγή. "Αυτό σε περιορίζει εκ των πραγμάτων", υπογραμμίζει ο κ. Βαρνάβας».
Με άλλα λόγια: Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να διαφωνεί με τη θέσπιση πλαφόν στη συνταγογράφηση, αλλά συμφωνεί με την κυβέρνηση ότι ο καλύτερος δρόμος για να ελεγχθεί (και να μειωθεί) η φαρμακευτική δαπάνη από το κράτος και τα Ταμεία, είναι να προχωρήσουν τα λεγόμενα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Ας δούμε όμως τι είναι αυτά, μέσα από ένα άρθρο που φιλοξένησε η ΚΟΜΕΠ το 2011 (http://www.komep.gr/arxeio/2011/86-2011-2/131-2012-09-17-07-51-48), με τίτλο: «Ιατρικά Πρωτόκολλα: Εργαλεία εμπορευματοποίησης της Υγείας».
                                             
 Τι είναι τα «πρωτόκολλα»;



Τι είναι τα θεραπευτικά πρωτόκολλα; Γράφει το άρθρο:  «Τα πρωτόκολλα ιατρικών πράξεων - φαρμάκων είναι πακέτα προκαθορισμένων - τυποποιημένων εξετάσεων, φαρμάκων και θεραπειών, που στηρίζονται σε έρευνες φαρμακευτικών και άλλων εταιρειών, με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον τομέα της Υγείας. Πρόκειται για επικίνδυνη μέθοδο που υποβαθμίζει τις υπηρεσίες Υγείας, παρεμβαίνει και χειραγωγεί το επιστημονικό έργο των γιατρών.
          Η «αλυσίδα» είναι η εξής: Με βάση τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο ασθενής, ο γιατρός θα του συστήνει μια προκαθορισμένη θεραπεία, η οποία βασίζεται στην επιστημονική έρευνα. Ποιος, όμως, ελέγχει και ποιος χρηματοδοτεί αυτήν την έρευνα και για ποιο σκοπό; Οι φαρμακευτικές και άλλες εταιρείες, με στόχο το κέρδος τους. Αρα, ανάλογα διαμορφώνονται και τα κριτήρια με τα οποία γίνεται η διάγνωση των παθήσεων και καθορίζεται το «πακέτο» της θεραπείας.
........Για την έρευνα, στην οποία βασίζονται τα πρωτόκολλα, το άρθρο αποκαλύπτει: «Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, η έρευνα χρηματοδοτείται κατά 93,3% από τη βιομηχανία, κατά 3,5% από ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια και κατά 3,2% από τις κρατικές δαπάνες (...) Περίπου το 20% του ετήσιου τζίρου των φαρμακοβιομηχανιών δαπανάται στην έρευνα και ανάπτυξη. Συνεπώς, τα επιστημονικά δεδομένα σχεδιάζονται, παράγονται και δημοσιεύονται κατά τη βούληση του μεγάλου κεφαλαίου, που κυριαρχεί στο χώρο της Υγείας.
Ακόμα και η ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων, η εκπαίδευση και η ενημέρωση των επιστημόνων Υγείας βρίσκονται κατά αποκλειστικότητα στην υπηρεσία των φαρμακευτικών πολυεθνικών ομίλων (π.χ. συνέδρια, ημερίδες, συμπόσια κ.λπ.). Συνεπώς τα δεδομένα και οι αποδείξεις που επικαλείται η βασισμένη σε ενδείξεις ιατρική, είναι εξ ολοκλήρου βασισμένα σε δημοσιεύσεις, οι οποίες βρίσκονται κάτω από τον απόλυτο έλεγχο του κεφαλαίου. Αυτό σε καμία περίπτωση δε σημαίνει πως πολλά από τα παραγόμενα επιστημονικά συμπεράσματα δεν είναι αποδεκτά και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται στην κλινική πράξη (...)».

                ...... Οι αποφάσεις για τη θεραπεία θα παίρνονται όχι με βάση την ανάγκη των ασθενών, αλλά σύμφωνα με τη λογική των περικοπών στις κρατικές δαπάνες Υγείας και το φάρμακο. Ο άρρωστος θα αποζημιώνεται μόνο για τα φάρμακα και τις εξετάσεις που περιλαμβάνονται στη θεραπευτική ομάδα του πρωτοκόλλου. Στην περίπτωση που του συστήσει άλλα ο γιατρός, ή που θα αναγκαστεί να προσφύγει στον ιδιωτικό τομέα, αφού με βάση τα πρωτόκολλα η θεραπεία θα είναι αναποτελεσματική, θα πληρώνει απ' την τσέπη του.
...... Με το πρόσχημα της επιστημονικής εγκυρότητάς τους, τα πρωτόκολλα θα αποτελέσουν το δούρειο ίππο για την ποδηγέτηση της ιατρικής πράξης στα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, από τη μια, και τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας, από την άλλη.
Αυτό το τελευταίο είναι το σημείο «συνάντησης» κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που επιδιώκουν με τη διαχειριστική τους πολιτική είναι να εξασφαλίσουν ένα μίνιμουμ υπηρεσιών Υγείας για όλους, με τη συμμετοχή του κράτους, της Τοπικής Διοίκησης, των ΜΚΟ, των ιδιωτών και με το ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος για το κράτος. Από εκεί και πέρα, όποιος έχει χρήμα, θα έχει και την υγεία του. Τη λογική αυτή υπηρετούν και τα «θεραπευτικά πρωτόκολλα», στα οποία συμφωνούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΜΑΗ 2014 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ  
ολοκληρο το αρθρο στο λινκ 
 


            Πάνω από 1 δισ. η συμμετοχή 
            των ασθενών στα    φάρμακα
Οι χτεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης αφήνουν στο απυρόβλητο την κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας




ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ Παρασκευή 23 Μάη 2014

Ανεπαίσθητες μειώσεις των συμμετοχών στην αγορά φαρμάκων για τους ασθενείς και ταυτόχρονα γαλαντόμες αποφάσεις για τη φαρμακοβιομηχανία, περιείχαν οι χτεσινές εξαγγελίες του υπουργού Υγείας. Ο Αδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε την αύξηση της Ασφαλιστικής Τιμής (ΑΤ) σε πολλά φάρμακα, ούτως ώστε να μειωθεί η μεσοσταθμική συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη κατά 2% - 2,5%.

Οι συμμετοχές που πληρώνει ο ασφαλισμένος, είναι 0%, 10% και 25% επί της ΑΤ, η οποία καθορίζεται, όπως είπε χτες ο υπουργός Υγείας, από ένα μέσο όρο γενοσήμων φαρμάκων που κατέχουν το 20% της αγοράς. Σ' αυτές τις συμμετοχές, προστίθενται η διαφορά μεταξύ της Λιανικής Τιμής (ΛΤ) και ΑΤ, το ένα ευρώ ανά συνταγή, τα φάρμακα της αρνητικής λίστας και τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ).

Συνολικά, οι συμμετοχές των ασθενών μεσοσταθμικά ανέρχονται, μέχρι τώρα, σε 26% - 27% επί της συνολικής δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης (αυτά που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ συν οι συμμετοχές των ασθενών). Σύμφωνα με τον υπουργό, τώρα θα μειωθούν σε 24,5% - 25%. Η συμφωνία με την τρόικα για το 2014, είναι η καθαρή δημόσια φαρμακευτική δαπάνη να μην ξεπεράσει 1,096 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική δημόσια φαρμακευτική δαπάνη δεν πρόκειται να συγκρατηθεί κάτω από 2,25 - 2,3 δισ. ευρώ.

Προαλείφεται, δηλαδή, ότι οι ασθενείς θα πληρώσουν απ' την τσέπη τους παραπάνω από 1 δισ. ευρώ για φάρμακα το 2014, όπως αποκάλυψε ο «Ρ» (27.4.2014). Θα πληρώσουν τα ίδια χρήματα που πλήρωσαν και το 2013, δηλαδή 2 δισ. ευρώ σε δυο χρόνια.

Μειώνοντας τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη και διατηρώντας υψηλή τη συμμετοχή των αρρώστων, η κυβέρνηση εξασφαλίζει σταθερό το μερίδιο της φαρμακοβιομηχανίας στην αξία των φαρμάκων που διατίθενται στην ελληνική αγορά. Κατ' επέκταση διασφαλίζει την απαραίτητη κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας, ντόπιας και ξένης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε και την ένταξη 300 «καινοτόμων φαρμάκων» - που είχαν πάρει τιμές απ' το Γενάρη - στη «θετική λίστα», προκειμένου στο εξής να αποζημιώνονται κατ' αναλογία απ' τον ΕΟΠΥΥ (μέχρι τώρα πληρώνονταν εξ ολοκλήρου από τον ασθενή). Στα «καινοτόμα φάρμακα», η φαρμακοβιομηχανία καθορίζει τις τιμές με μονοπωλιακά κριτήρια, παρότι στην Ελλάδα υπολογίζονται ως ο μέσος όρος των τριών φτηνότερων χωρών της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, ανακοίνωσε τη δυνατότητα διάθεσης των λεγόμενων ακριβών φαρμάκων και απ' τα ιδιωτικά φαρμακεία, ενώ μέχρι τώρα διατίθονταν από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.