Σάββατο 17 Μαΐου 2014

"ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ" ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ Τί είναι και τι εξυπηρετει



 Από παλιότερη κινητοποίηση των εκπαιδευτικών ενάντια στο μέτρο της «αξιολόγησης»


Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία της «αξιολόγησης» στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως προβλέπεται από το νόμο 4250/2014. Με το νέο σύστημα της «αξιολόγησης», καθιερώνονται τρία διαβαθμισμένα κλιμάκια δημοσίων υπαλλήλων. Σε καθένα από αυτά κατατάσσεται υποχρεωτικά ένα συγκεκριμένο ποσοστό υπαλλήλων. Ο νόμος (άρθρο 20) ορίζει ότι:

«1. Τα ανώτατα ποσοστά υπαλλήλων που είναι δυνατόν να βαθμολογούνται με την κλίμακα βαθμών του άρθρου 8 καθορίζονται ως εξής:

α. Με τους βαθμούς 9 έως 10 βαθμολογείται ποσοστό έως και 25% των υπαλλήλων.

β. Με τους βαθμούς 7 έως 8 βαθμολογείται ποσοστό έως και 60% των υπαλλήλων.

γ. Με τους βαθμούς 1 έως 6 βαθμολογείται το 15% των υπαλλήλων».

Για τους υπαλλήλους που θα ενταχθούν στην κατηγορία του 15% και θα βαθμολογηθούν στην κλίμακα 1 έως 6, ανοίγει ο δρόμος για την απόλυσή τους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να σημάνει και κλείσιμο - παράδοση της υπηρεσίας στους ιδιώτες.

Πρέπει μάλιστα να σημειωθεί ότι το 15% μπορεί να αυξηθεί, καθώς ο νόμος προβλέπει ότι: «Οπου κατά τη βαθμολόγηση δεν εξαντληθεί το ανώτατο επιτρεπόμενο κατά κλίμακα ποσοστό, το υπόλοιπο μέρος που δεν χρησιμοποιήθηκε, προσαυξάνει το ποσοστό της αμέσως κατώτερης κλίμακας βαθμολόγησης» (άρθρο 20). Για παράδειγμα, αν σε μια υπηρεσία βαθμολογηθούν με 7 έως 8 το 50% και όχι το 60%, τότε το υπόλοιπο 10% πάντα θα πηγαίνει στην κατώτερη κατηγορία, στο 15%, και ποτέ στην ανώτερη, στο 25%.



αποσπάσματα : 
           Ανταγωνισμός και χαφιεδισμός


.......Δηλαδή, το σύστημα βαθμολογεί τους υπαλλήλους όχι μόνο ως προς την άσκηση των καθηκόντων τους, αλλά συγκρίνοντας τον ένα με τον άλλον. Είναι, με άλλα λόγια, ένα σύστημα που καλλιεργεί τον ανταγωνισμό, δημιουργεί συνθήκες διαίρεσης των εργαζομένων, προάγει το χαφιεδισμό......

...... Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι αν η εκάστοτε κυβέρνηση αποφασίσει ότι θέλει να καταργήσει ή και να ιδιωτικοποιήσει μια υπηρεσία, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί η «αξιολόγηση» για τη συρρίκνωση του προσωπικού της. Η διαδικασία της «αξιολόγησης» θα εφαρμόζεται κάθε χρόνο. Μέχρι το Γενάρη πρέπει να γίνεται ο επιμερισμός των ποσοστών και μέχρι το Μάρτη πρέπει να ολοκληρώνεται η «αξιολόγηση» των δημοσίων υπαλλήλων......


                           Τι υπηρετεί η «αξιολόγηση»

..... Τι προκύπτει από τα παραπάνω; Οτι η Δημόσια Διοίκηση και επομένως οι δημόσιοι υπάλληλοι καλούνται να υπηρετήσουν τις κεντρικές κατευθύνσεις που διαμορφώνουν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις στα κράτη - μέλη, για ανάπτυξη προς όφελος του κεφαλαίου. Από το πόσο αποτελεσματικοί θα είναι σ' αυτό, θα κρίνονται και στην «αξιολόγηση».

Τον ίδιο στόχο υπηρετεί και η παραπέρα συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, επακόλουθο της οποίας είναι οι απολύσεις. Το κείμενο της Εθνικής Στρατηγικής είναι και εδώ αποκαλυπτικό:........


        Μέσο πειθαρχίας και τρομοκράτησης

...... Εργαλεία για την επίτευξη των στόχων αυτών, εκτός από την «αξιολόγηση» των δημοσίων υπαλλήλων, είναι το νέο μισθολόγιο (το έχουν εξαγγείλει για το Σεπτέμβρη) και η σύνδεσή του με την «αξιολόγηση».....

.... Δίπλα στην «αξιολόγηση» υπάρχει επίσης το νέο πειθαρχικό δίκαιο, με βάση το οποίο αρκεί και μόνο μια καταγγελία για να τεθεί ο υπάλληλος σε αυτοδίκαιη αργία (χωρίς δηλαδή να εξεταστεί αν ευσταθεί η καταγγελία). Λόγος καταγγελίας μπορεί να είναι ακόμα και η ανάρμοστη συμπεριφορά εντός και εκτός υπηρεσίας, λόγος που σκόπιμα διατυπώνεται με ασάφεια, ώστε να περιλαμβάνει και όσους εργαζόμενους αγωνίζονται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.......

                       
             Απαιτείται συλλογικός, μαζικός αγώνας

...... Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως ο αγώνας απέναντι στην «αξιολόγηση» είναι μια σκληρή και σύνθετη υπόθεση. Η αντίθεση των εργαζομένων χρειάζεται να εκφραστεί με συλλογικές, μαζικές διαδικασίες. Ο αγώνας δεν μπορεί να δοθεί αποσπασματικά, ούτε κατά περίπτωση. Πρέπει να κατανοηθεί ότι είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Είναι όμως υπόθεση και των λαϊκών στρωμάτων, που πλήττονται από την ίδια πολιτική. Γιατί η «αξιολόγηση» σημαίνει απολύσεις και συρρίκνωση, χειροτέρευση ή κατάργηση υπηρεσιών, σημαίνει ιδιωτικοποιήσεις, σημαίνει παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας και της Παιδείας.

Οι εργαζόμενοι, με μαζικές, συλλογικές διαδικασίες, πρέπει να απαιτήσουν να καταργηθεί ο νόμος 4250/14, να μην εφαρμοστεί στην πράξη η ποσόστωση που επιβάλλει. Να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες συλλογικών αντιδράσεων. Να πρωτοστατήσουν ώστε οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων τους για αποχή από τη διαδικασία της «αξιολόγησης» (αξιολογητών και αξιολογούμενων) να υλοποιηθούν με μαζικό τρόπο.




Σάββατο 17 Μάη 2014 - Κυριακή 18 Μάη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.