Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

ΝΕΑ ΑΠΟ τη ΔΕ του ΠΚΣ-ασφαλιστικό,αντιποίηση



                                  ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 
       ΤΗΣ ΔΕ ΤΟΥ ΠΚΣ ΣΤΙΣ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΗ

1)ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Θα γίνει στη Θεσσαλονίκη την 1η Φλεβαρη σύμφωνα με τη απόφαση της ΔΕ που έγινε στις 6 Δεκέμβρη    



 2)ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

       Ενέκρινε  επιτέλους η ΔΕ του ΠΚΣ με συνοπτικές διαδικασίες ομόφωνα ,χωρίς ουσιαστική συζήτηση το κείμενο που κατέθεσε ο συν.Αντωνιάδης για το ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ το οποίο και παραθέτουμε Το κείμενο είναι η συγκεκριμενοποίηση απο τη ΔΕ των αποφάσεων της Γενικής συνέλευσης της 30 Μάρτη και «κυοφορείται» περίπου 9 μήνες!!!

     Το κείμενο βρίσκει σύμφωνη την Πανεπιστημονική αν και σαν γενικό πνεύμα θα έπρεπε  , εν όψει της νέας αντιασφαλιστικής επέλασης , όσων άλλων  προηγήθηκαν σε αυτούς τους 9 μήνες  και εν όψει της ψήφισης του προυπολογισμού για το 2015 που περικόπτει δραστικά τις κοινωνικές δαπάνες ,να είναι σαφέστερα: η διεκδίκηση της επιστροφής των απωλειών των ταμείων , η διεκδικηση της κρατικής επιχορήγησης και άμεσα η  αναστολή των νόμων που θα εφαρμοστούν απο τις αρχές του 2015 για τη βασική συνταξη των 360 ευρώ καθώς και το ότι όλα αυτά έχουν τις ρίζες τους στις συνθήκες του Μααστριχτ και τη λευκή βίβλο που ετοίμασαν την επίθεση πολυ πριν τα μνημόνια,άρα καμμία δικαιολογία περικοπών λογω κρίσης δεν μπορεί να είναι  αποδεκτή

        Το κείμενο μπήκε για ψηφοφορία, παρενθετικά στην  ενημέρωση απο το προεδρείο της ΔΕ για τις εξελίξεις στο ΕΤΑΑ και το ΤΣΑΥ,σαν  3Ο  θέμα συζήτησης , έτσι ώστε  ήταν εκ των πραγμάτων αδύνατο, να υπάρξει ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων Ετσι έχουμε μία ακόμη «απόφαση» που χωρίς να αρνούμαστε τη σπουδαιότητά της ,φοβόμαστε πως θα είναι «κίτρινο  γράμμα στο συρτάρι», όταν δεν  υπάρχει εκ μέρους της πλειοψηφίας της ΔΕ ,καμμία διάθεση προώθησης της πάλης για τα ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ και αυτό ειναι εμφανές και από το πότε και απο το πώς μπήκε για ψηφοφορία (διότι συζήτηση δεν έγινε)και απο το ότι δεν καθορίστηκε κανένα πρόγραμμα δράσης για την διεκδίκηση των αιτημάτων

           Η ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ μέσα σε ενα κλίμα κούρασης σωματικής και ψυχολογικής και ξεμπερδέματος και με αυτή την «εκκρεμότητα» ,επανέλαβε την κριτική της για το ότι στη συνάντηση με τον υφυπουργό το υπόμνημα που κατέθεσε ο ΠΚΣ , ήταν έξω απο το πνεύμα των όσων αποφάσισε η Γενική Συνελευση, διότι δεν περιλαμβάνει βασικές διεκδικήσεις όπως η εναντίωση στη βασική σύνταξη και την ανταποδοτικότητα ,η διεκδίκηση να επιστραφούν οι απώλειες των ταμείων απο τα κουρέματα , η αντίθεση στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών  και της κρατικής επιχορήγησης, η εξασφάλιση του ασφαλιστικού δικαιώματος για όλους και άλλα ,κριτική που συνάντησε την.... έκπληξη (!!!) των μελών της ΑΚΙ στη ΔΕ !!!!!

         Η έκπληξη λογω  «αμνησίας» μετά απο 9 μήνες ,σε συνδυασμό με την έλλειψη συζήτησης , την στραβωμάρα σε όσες αντιασφαλιστικές επιθέσεις εγιναν στο μεταξύ ή ετοιμάζονται , είναι εγγύηση ....διεκδικητικότητας ; Ακόμη και με την αποδοχή του κειμένου; 
       3) ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

          Θεωρούμε αναγκαίο και στα πλαίσια αυτού του σχόλιου να τονίσουμε  ακόμα μια  φορά, πως αποκλειστικό σχεδόν περιεχόμενο της ΔΕ δεν μπορεί να είναι «ιστορίες καθημερινής αντιποίησης», που αντιμετωπίζονται σε ένα πνεύμα  αναζήτησης των νομικών «παράθυρων»  για επιβολή κυρώσεων (για τα οποία το προεδρείο δεν αναζητεί  καν τη νομική συμβουλή  πριν τα παρουσιάσει στη ΔΕ με αποτέλεσμα άσκοπα χρονοβόρες συζητήσεις ), χωρίς  να  βλέπουμε το γενικό πλαίσιο που είναι η νόμιμη απελευθέρωση του επαγγέλματος και η έλλειψη δυνατότητας ελέγχων απο τις συρρικνωμένες κτηνιατρικές υπηρεσίες .Η αποσπασματική μεμονωμένη  ενασχόληση  έχει ηδη αποδειχθεί αναποτελεσματική σε πολλές περιπτώσεις ,η αναζήτηση των νομικών παράθυρων για επιβολή κυρώσεων είναι δουλειά του δικηγόρου και ρόλος  της ΔΕ είναι να δεί επιτέλους  τις αιτίες που γεννούν τα φαινόμενα και επηρεάζουν το μελλον του κτηνιάτρου και να κατευθύνει τη δράση της ενάντια τους

         Συμπληρώνοντας αυτή  την τοποθέτηση η  Πανεπιστημονική   στη συνεδρίαση  στις 6 Δεκέμβρη,  κάλεσε τη ΔΕ  να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα αντιποίησης που καταγγέλονται ,με καλύτερη προηγούμενη ενημέρωση απο το δικηγόρο και κύρια να τα εντάξει στη συζήτηση για το γενικότερο πλαίσιο και τις αιτίες που τα γεννούν «Αν η συζήτηση αυτή  αποκαλύψει διαφωνίες που προέρχονται απο το πως τοποθετείται κάθε παράταξη απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και το πως επηρεάζεται  το παρόν και το μέλλον του κτηνιάτρου,  η αποφυγή της ουσίας της συζήτησης  και η ατέλειωτη νομικίστικη ενασχόληση  δεν λύνει τελεσίδικα κανένα πρόβλημα απο αυτά που συσσωρεύονται και που αποδεδειγμένα η νομική οδός  αδυνατεί να αντιμετωπίσει  στην πλειοψηφία τους»

    ΠΡΟΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΗ ΔΕ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ



 Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΕΝΕΚΡΙΝΕ Η ΔΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΤΙΣ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
     Τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων πάντα αποτελούσαν για το κράτος τον κουμπαρά που ανά πάσα στιγμή μπορούσε να σπάσει για να δοθούν τα χρήματά του σε όποιον τα χρειάζονταν, εκτός από τους ίδιους τους ασφαλισμένους στους οποίους ανήκαν. Από τα θαλασσοδάνεια της χούντας που δίνονταν δανεικά και αγύριστα στους εφοπλιστές, την υποχρεωτική επένδυση των αποθεματικών σε «τοξικά ομόλογα» και άλλα επενδυτικά προϊόντα υψηλού ρίσκου ως το πρόσφατο κούρεμα των ομολόγων, ο πλούτος που συσσωρεύτηκε από τις εισφορές των εργαζομένων και των ελεύθερων επαγγελματιών δόθηκε αλλού στο όνομα της οικονομικής ανάπτυξης και των υποτιθέμενων πολλαπλών κοινωνικών ωφελειών που θα ακολουθούσαν, που, όμως, δεν ήρθαν ποτέ.

      Η σημερινή κατάσταση των ταμείων συμπεριλαμβανομένου και του ΕΤΑΑ-Τομέας Υγειονομικών (πρώην ΤΣΑΥ) δεν επιτρέπει καμία αισιοδοξία. Μετά το κούρεμα των ομολόγων αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχουν φτάσει σε οριακό σημείο επιβίωσης. Η λύση που προκρίνεται είναι το βάρος να το επωμιστούν για άλλη μια φορά οι ασφαλισμένοι, μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και συνταξιούχοι. Με το καθεστώς των αυτόματων ωριμάνσεων η ελεύθερη επιλογή που υπήρχε με το προηγούμενο σύστημα για το ποσό των εισφορών που θα πληρώνει κανείς και για τη σύνταξη που θα παίρνει, αντικαθίσταται με την υποχρεωτική μετάπτωση από τη μία κατηγορία στην επόμενη με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των εισφορών που δεν θα ακολουθείται από καμία ανάλογη αύξηση της παρεχόμενης σύνταξης. Το μέλλον των εισφορών των μονοσυνταξιούχων είναι αβέβαιο, ενώ η ενοποίηση των κλάδων υγείας όλων των ταμείων σήμανε την υποβάθμιση των παροχών υγείας σε όλους. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά και μάλιστα μέσα στο φόντο της υπερφορολόγησης και της κατάρρευσης της αγοράς και της συνεπακολουθούμενης μεγάλης μείωσης του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών, θεσμοθετήθηκε το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). Το ΚΕΑΟ θα αναλάβει την είσπραξη των ασφαλιστικών οφειλών για τα τέσσερα βασικά ταμεία (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΕΤΑΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ) από την συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων με πλειστηριασμούς, κατασχέσεις και ληστρικό επιτόκιο της τάξης του 8,5% για τις καθυστερούμενες οφειλές. Βέβαια το ΚΕΑΟ δεν τολμά να αγγίξει τους μεγαλοοφειλέτες εργοδότες και όσους διαχρονικά ζημιώνουν τα ταμεία από τη γενίκευση του δελτίου παροχής υπηρεσιών καθώς και το κράτος και τα χρωστούμενά του από τη μη απόδοση της τριμερούς χρηματοδότησης.

          Και αν μέχρι πριν μερικά χρόνια η αναλογία εργαζομένων/συνταξιούχων, ειδικά σε ταμεία όπως το ΤΣΑΥ, επέτρεπε την αύξηση των αποθεματικών των ταμείων παρόλη την καταλήστευσή τους, στα χρόνια των μνημονίων, της αλματώδους αύξησης της ανεργίας-υποαπασχόλησης-μαύρης εργασίας και της υποβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια επανάπαυσης και αναμονής.

          Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε αυτά που μας χρωστάν.

Στη βάση των παραπάνω απαιτούμε
Ø Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους ανεξάρτητα από χρέη προς το ταμείο.

Ø Άμεση αναγνώριση των άνεργων και υποαπασχολούμενων. Αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας, προνοιακές παροχές. Κατάργηση της απαίτησης καταβολής εισφορών και διαγραφή των χρεών για το διάστημα της ανεργίας Οριστική κατάργηση των νέων εξοντωτικών αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών. Δραστική μείωση των ήδη υπέρογκων εισφορών.

Ø Κατάργηση των αυτόματων ωριμάνσεων. Συμψηφισμός των καταβολών των πρώην ασφαλισμένων με μονοσύνταξη με τις οφειλές τους προς το ταμείο.

Ø Κατάργηση των τοκογλυφικών επιβαρύνσεων στις καθυστερούμενες οφειλές. Δίκαιοι, άτοκοι διακανονισμοί, με δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης με βάση την οικονομική κατάσταση του ασφαλισμένου.

Ø Όχι σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις για χρέη σε ταμεία, κράτος, τράπεζες.

Ø Μείωση των εισφορών των μισθωτών ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Ø Να πληρώσουν επιτέλους κράτος, τράπεζες, εργοδότες. Να καταβάλει το κράτος τις οφειλές του στο Ταμείο και να καλύψει τις απώλειες από το κούρεμα. Να εισπραχθούν τα οφειλόμενα από την εργοδοσία.

Ø Κατάργηση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών. Άμεση ακύρωση των νόμων και διατάξεων περί «αναγκαστικής είσπραξης». Απαιτούμε από την διοίκηση του ΕΤΑΑ να μην στείλει κανένα στοιχείο και καμία πράξη βεβαίωσης οφειλής στο ΚΕΑΟ.

Ø Συντονισμός με τους συνασφαλισμένους μας στο ΕΤΑΑ (υγειονομικούς, μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρους,), με τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ, με τους αγρότες (ασφαλισμένους στον ΟΓΑ) και προσπάθεια δημιουργίας κοινού μετώπου. 




Διαβάζουμε στην «Ημερησία» 9/12/2014: «Ασθενείς "φαντάσματα" χρέωναν στον ΕΟΠΥΥ ψυχιατρικές κλινικές! Οπως αποκάλυψε η διασταύρωση των στοιχείων, ψυχιατρικές κλινικές χρέωσαν τον Οργανισμό με ένα εκατομμύριο πεντακόσιες χιλιάδες "μαϊμού" ημέρες νοσηλείας. Μάλιστα, για το ίδιο χρονικό διάστημα δήλωναν εκατό κρεβάτια στον ΟΓΑ, εκατό κρεβάτια στο ΙΚΑ, εκατό κρεβάτια σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία, όταν όλες οι κλίνες δεν ξεπερνούσαν τις 100. Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση της Κύρωσης του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2015». Τι σου είναι ο ιδιωτικός τομέας Υγείας... Που τον στηρίζει αναφανδόν το κράτος και γιγαντώνεται. Βγάζει λεφτά με το τσουβάλι. Βεβαίως, ο λαός πληρώνει. Μίλησε κανείς για το πώς παράγεται η διαφθορά; `Η μήπως υπάρχει τρόπος να καταργηθούν τέτοια φαινόμενα, όπως διατυμπανίζουν κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ επειδή τους ανακάλυψαν ή με τους «υγιείς» επιχειρηματίες; Και το πρόβλημα είναι να τους ανακαλύπτουν ή να καταργηθεί η αιτία που γεννά τέτοια φαινόμενα; Γιατί αν υπήρχε αποκλειστικά δημόσιο σύστημα Υγείας, αν δεν υπήρχε καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα, δε θα υπήρχαν τέτοια φαινόμενα. Και ύστερα σου λέει ο ΣΥΡΙΖΑ συνύπαρξη δημόσιου - ιδιωτικού τομέα αλλά και πάταξη της διαφθοράς. «Ονειρα θερινής νυκτός»...



Από τον Σιούφα στον Γιαννίτση και από εκεί στον Ρέππα(ΛΙΝΚ)
 Μια αναδρομή στις βασικές ανατροπές από το 1990, που είχαν όλες την ίδια στρατηγική στόχευση για λογαριασμό του κεφαλαίου
κατατοπιστικό άρθρο απο το ένθετο του ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ της Πεμπτης 11 Δεκέμβρη
διαβάστε ακολουθώντας τον τίτλο- λινκ ή το παρακάτω 





Πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη», την περίοδο των εργατικών κινητοποιήσεων ενάντια στο σχέδιο Γιαννίτση, τον Απρίλη του 2001










 


δείτε αναλυτικό αρχείο των δημοσιεύσεων στην ιστοσελίδα μας με χρονολογική σειρά στο λινκ αρχείο δημοσιεύσεων



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.