Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΑΝΤΙΛΑΙΚΟΣ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2015

Συλλαλητήρια ΠΑΜΕ:Άμεση απάντηση στους αντεργατικούς σχεδιασμούς(λινκ)
 Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις




Η συγκέντρωση αποφασίστηκε, προπαγανδίστηκε και οργανώθηκε μέσα σε λίγα 24ωρα, μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ την περασμένη Τετάρτη, όπου δόθηκε το σύνθημα για ξεσηκωμό. Μέσα σε τέσσερις μέρες, έγιναν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις διαμαρτυρίες σε υπουργεία και κρατικές υπηρεσίες, πάνω από 1.000 εξορμήσεις και περιοδείες σε τόπους δουλειάς, πικετοφορίες και άλλες δράσεις στις γειτονιές, από τις Λαϊκές Επιτροπές.

Η συγκέντρωση της Κυριακής στην Αθήνα, αλλά και αυτές που έγιναν στις άλλες πόλεις, ανέδειξαν ακόμα την αναγκαιότητα της απεργιακής κλιμάκωσης, με αιχμή τα ζητήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Σ' αυτή την αναγκαιότητα στάθηκε ιδιαίτερα ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, που ήταν ο κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση.

Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, το πανό που δέσποζε στην κεφαλή της πορείας έγραφε: «Απεργιακός Συναγερμός για να εμποδίσουμε τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα». Η πυκνή πορεία κατευθύνθηκε προς το Σύνταγμα μέσω της οδού Σταδίου, κάτω από βροχή. Ανάμεσα σε άλλα, κυριάρχησαν τα συνθήματα: «Ορια ηλικίας και συντάξεις, με βάση τις ανάγκες τις δικής μας τάξης», «Εργάτη πολέμα, συντάξεις καταργούν, σου πίνουνε το αίμα» κ.ά.


Θεσσαλονίκη













 Δεν επιτρέπεται ο λαός να ζει με ψίχουλα
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ)
 Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος δήλωσε: «Οσο οι μεν θα συνεχίζουν να ψάχνουν για τους 180 και οι δε για τους 121, ο λαός μας θα συνεχίζει να στενάζει αβοήθητος. Εν έτει 2014 δεν επιτρέπεται να ζούμε με ψίχουλα. Δεν αντέχουμε άλλο να ζούμε με ψίχουλα, στο όνομα της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως μας υπόσχονται και οι δύο. Η λύση είναι μία: Ανάπτυξη της ταξικής πάλης, λαϊκή συμμαχία, ισχυρό ΚΚΕ παντού».





Με τις ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης υπερψηφίστηκε προχτές τα μεσάνυχτα, με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2015. Από τους 290 βουλευτές που ήταν παρόντες, 155 ψήφισαν υπέρ, 134 όχι. Ο «ανεξάρτητος βουλευτής» Γρ. Ψαριανός δήλωσε «παρών». Υπέρ ψήφισε και η «ανεξάρτητη» βουλευτής Κ. Μάρκου, ενώ κατά του προϋπολογισμού ψήφισε ο «ανεξάρτητος» βουλευτής Γ. Νταβρής (υπερψήφισε μόνο τους προϋπολογισμούς των υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών). Δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία, για λόγους υγείας, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αχ. Χατζή Οσμάν. Απουσίαζε, επίσης, η «ανεξάρτητη» βουλευτής Χρ. Γιαταγάνα.
Από τους βουλευτές του ΚΚΕ αναδείχτηκε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός περικλείει νέα επώδυνα μέτρα σε βάρος του λαού, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής επιτήρησης της ΕΕ, για να θωρακιστεί η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. Ανέδειξαν ότι η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ αφορά το μείγμα διαχείρισης του αστικού πολιτικού συστήματος και πως η όποια διαπραγμάτευση με την τρόικα (ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ), δεν αφορά τα συμφέροντα του λαού, αλλά των επιχειρηματικών ομίλων. Φώτισαν τον άλλο δρόμο ανάπτυξης την πραγματική πρόταση διεξόδου για το λαό.


                          ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
             ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
                ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ
                     ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΟΜΙΛΙΕΣ 
         ΜΕ ΛΙΝΚ ΣΕ ΠΙΟ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ
                           ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για φιλολαϊκή ανάπτυξη
Για να δούμε, λοιπόν, τι έχει η Ελλάδα. Η Ελλάδα, παραδείγματος χάριν, έχει πάρα πολύ ορυκτό πλούτο. Εχει νικέλιο, χρυσό, χαλκό, δομικούς ορυκτούς πόρους, έχει λευκόλιθο, μάρμαρα. Αλλά η εξόρυξη αυτών των ορυκτών πρέπει να συνδυαστεί με παραγωγή αλουμινίου, εξαρτημάτων αλουμινίου, ανάπτυξη της μεταλλευτικής και πετροχημικής βιομηχανίας, παραγωγή μηχανημάτων, μέσων μεταφοράς, πάλι με στόχο τη μείωση από το μονοπωλιακό κεφάλαιο. Αυτά δεν μπορεί να γίνουν εντός ΕΕ.
Ωθηση στις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας δεν μπορεί να δοθεί ούτε εντός ΕΕ ούτε από τους ιδιώτες. Ο ιδιώτης θα προγραμματίσει πού θα επενδύσει, σε ποιον τομέα και σε ποια χώρα, ανάλογα με το κέρδος του. Γι' αυτό υπάρχει, δεν υπάρχει για το λαό, εκτός αν οι «γητευτές» καταφέρουν να πείσουν το κεφάλαιο να βάλει τον άνθρωπο πάνω από τα κέρδη και μάλιστα αναίμακτα, εύκολα, διά της πειθούς. Τι να σας πω; Αυτή είναι μια καινούργια θεωρία. Μα, ούτε οι ουτοπιστές σοσιαλιστές δεν τα έλεγαν αυτά το 19ο αιώνα, που στο κάτω κάτω συνέβαλαν σε κάτι και αυτοί, πριν ο σοσιαλισμός γίνει επιστημονικός.
Επίσης, τρόφιμα, ένδυση, δέρμα, κλωστοϋφαντουργία και άλλα προϊόντα ατομικής κατανάλωσης, όλα αυτά μπορούμε να τα παράγουμε στην Ελλάδα. Ναι, αλλά δεν μπορείς να απαγορεύσεις τις εισαγωγές εντός της ΕΕ.
Μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη της γεωργίας, παραδείγματος χάριν, δίχως να μιλάμε για εγχώρια βιομηχανική παραγωγή λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, ζωοτροφών, γενετικού και πολλαπλασιαστικού υλικού και άλλων γεωργικών μηχανημάτων, αρδευτικών υποδομών;
Οσον αφορά το φάρμακο, η χώρα θα μπορούσε να παράγει φάρμακα, υγειονομικό υλικό, βιομετρική τεχνολογία για τη μέγιστη δυνατή αυτάρκεια. Πλήρης αυτάρκεια δεν μπορεί να υπάρχει. Ούτε και εμείς θα πούμε στις συνθήκες της λαϊκής εξουσίας «μην εισάγετε φάρμακα που δεν μπορούμε να τα παράγουμε στην Ελλάδα, γιατί τα θέλουμε όλα ελληνικά». Οχι, αν είναι κάτι που μπορεί να κάνει καλό στον άνθρωπο, βεβαίως, το θέλουμε. Αυτό είναι άλλο πράγμα.
........................
Οι «επενδυτές» θέλουν φτηνή εργατική δύναμη
Θα σας διαβάσω, λοιπόν, τι λέει ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων της Βόρειας Ελλάδας: Θέλει 100% επιδότηση - είναι το υπόμνημα που έστειλε στην κυβέρνηση, είναι πρόσφατο αυτό, πριν από τρεις μέρες - των εργοδοτικών εισφορών, άμεση εκταμίευση επιδοτήσεων 12% του κόστους εργασίας από τον ΟΑΕΔ στις επιχειρήσεις της Θράκης - φαίνεται εδώ ότι η κυβέρνηση το υποσχέθηκε, αλλά δεν το έδωσε - εργασία έκτης ημέρας σε επιχειρήσεις πενθήμερης απασχόλησης, χωρίς αύξηση μισθών, αύξηση της ετήσιας βάσης υπερωριακής απασχόλησης στη βιομηχανία σε 120 ώρες, εκσυγχρονισμό του συνδικαλιστικού νόμου, πρόσληψη εποχικών με απασχόληση κάτω από δύο μήνες και διατήρηση γι' αυτούς του δικαιώματος της ανεργίας και ανάλογα οι διάφοροι κλάδοι.
..................................
Το ΚΚΕ δε συμπράττει με κυβερνήσεις διαχείρισης του συστήματος
Τέτοια ανάπτυξη θα γίνει. Αλλωστε, μην ξεχνάτε ότι ο κύκλος της κρίσης είναι κύκλος, δεν πρόκειται να διαρκέσει επ' άπειρον. Αλλο ότι θα είναι ασταθής, η ανάπτυξη μπορεί να διακοπεί από νέο κύκλο κρίσης κ.λπ. Αλλο πράγμα αυτό. Αλλά τέτοια ανάκαμψη θα γίνει. Και σε συνθήκες ανάκαμψης το εργατικό - λαϊκό κίνημα πρέπει να είναι σε πλήρη επίθεση. Ας βγάλουν συμπεράσματα εκείνοι οι εργαζόμενοι οι οποίοι το 2012 θεώρησαν ότι ή έπρεπε να ψηφίσουν «λευκό» ή ότι έπρεπε να εγκαταλείψουν το ΚΚΕ, γιατί εν πάση περιπτώσει το ΚΚΕ δεν συμπράττει σε τέτοιες κυβερνήσεις. Φέρτε μου μία κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε το Κομμουνιστικό Κόμμα σε όλη τη διάρκεια του 20ού αιώνα και συνέβαλε σε φιλολαϊκά μέτρα. Φέρτε μου μία να τη μελετήσουμε και εμείς. Εμείς δεν ξέρουμε καμία.
Λογικά, αφού υπάρχει άνεμος της αλλαγής στην Ελλάδα και μάλιστα αριστερής, θα έπρεπε αυτήν τη στιγμή να ετοιμάζεται ο λαός για τη σύγκρουση που θα γίνει με τα μεγάλα συμφέροντα, με τους κολλητούς και με την ΕΕ κ.λπ. Νηνεμία γενικά, παρά το γεγονός ότι ο λαός βράζει, ούτε συζήτηση.
Επομένως, εμείς έχουμε πάρα πολλές προτάσεις και άμεσες και προτάσεις προοπτικής. Ομως, ξεκινάμε με κάτι που εσείς το θεωρείτε ξεπερασμένο - πού βρίσκεται το εργατικό κίνημα, πού βρίσκεται το κίνημα των αυτοαπασχολούμενων στην πόλη και στην ύπαιθρο.
Εμείς ξεκινάμε από το τι κάνει η νεολαία. Δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε από πουθενά αλλού, γιατί στο κάτω κάτω θα έρθουν οι εκλογές και θα παλέψουμε. Ομως, οι επόμενες εκλογές θα νομιμοποιήσουν μια αντιλαϊκή πολιτική, τίποτα παραπάνω.
Επομένως, όλες μας οι προτάσεις, που είναι συγκεκριμένες, αναλυτικές, πολυσέλιδες, ξεκινούν από έναν παράγοντα, τον πρωταγωνιστικό και αναντικατάστατο εργατικό, λαϊκό παράγοντα. Ολα τα άλλα έρχονται μετά.
                       ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Επισήμανε χαρακτηριστικά: «Η διαπραγμάτευση γίνεται για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών; Οι διαπραγματεύσεις που γίνονται, γίνονται παραδείγματος χάριν για να αναπληρωθούν οι απώλειες που είχε ο ελληνικός λαός από το 2009 και μετά; Εγινε καμία τέτοια συζήτηση από κανέναν;» «Λέτε και οι μεν και οι δε ότι θα διαπραγματευτείτε το δρόμο, τον τρόπο, το μείγμα της ανάπτυξης. Ομως, ποιας ανάπτυξης; Της καπιταλιστικής», «ή μήπως (έθεσε το ερώτημα προς τον ΣΥΡΙΖΑ) εσείς θα διαπραγματευτείτε με τα funds και με την ΕΕ και με όλους τους άλλους τη σοσιαλιστική ανάπτυξη, τη λαϊκή οικονομία, που ο λαός θα έχει τον πλούτο στα χέρια του;».
«Γι' αυτό το ΚΚΕ λέει ότι ο λαός πρέπει να οργανωθεί και να παλέψει σήμερα, τώρα, αύριο, να διεκδικήσει τώρα, με οποιαδήποτε κυβέρνηση, να σταματήσει μέτρα που έρχονται και να διεκδικήσει. Πρέπει να είναι στο δρόμο με οποιαδήποτε κυβέρνηση. Πρέπει να είναι στο δρόμο ακόμα κι όταν αποφασίσει να πάρει την εξουσία στα χέρια του για να μπορέσει να ανοίξει δρόμο για μεγάλες αλλαγές».
......................
                     Θεοδόσης Κωνσταντινίδης,
Κάλεσε τους εργαζόμενους το λαό «να τραβήξουν την κουρτίνα και να δουν ότι πίσω από «τα ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα»» κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ «υπάρχει η σκληρή ταξική πραγματικότητα, που στηρίζεται στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και υποτάσσεται στους σιδερένιους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους»
                      Ο Γιάννης Γκιόκας
ενώ τόνισε για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι οι διαφορές του με την κυβέρνηση είναι οι υποσχέσεις του ότι μπορεί να εγγυηθεί καλύτερα την καπιταλιστική ανάπτυξη. Επισήμανε ότι ο λαός πρέπει να πολεμήσει τη σημερινή και κάθε κυβέρνηση που θα κινηθεί στον ίδιο δρόμο «με τα δικά του τα όπλα». «Την πάλη του, τη συμμαχία του για να διεκδικήσει τις σύγχρονες ανάγκες που θυσιάζονται στο βωμό της επιβίωσης ενός σάπιου συστήματος».
                        Ελένη Γερασιμίδου.
Οπως σημείωσε στη στρούγκα της ΕΕ για τα κέρδη των μονοπωλίων δεν περισσεύει χρήμα και χρόνος για το θέατρο, τα μουσεία, τους αρχαιολόγους, τους εικαστικούς, τους μουσικούς, τα ωδεία. Κατέληξε: «Εμείς λέμε όχι σε αυτήν την πολιτική. No pasaran στον προϋπολογισμό σας και στα τερτίπια σας! Αγώνας παντού για το δικαίωμα στη ζωή. Ακόμα και όσοι δεν έχουν κάνει το βήμα, γνωρίζουν καλά πού θα μας βρουν. Θα συναντηθούμε στους δρόμους του αγώνα».
         Αποπροσανατολιστική η αντιπαράθεση
                  πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς,
Και δίνουμε και διαβεβαιώσεις ότι αν φανεί αργότερα μες στη χρονιά ότι εμείς κάνουμε λάθος και ότι χρειάζονται πρόσθετα μέτρα, θα τα πάρουμε, όπως, άλλωστε, είναι η συμβατική μας υποχρέωση».
..............
Χαρακτήρισε προαπαιτούμενο «εξόδου της χώρας από τη δοκιμασία» τη σταθερότητα (την όσο το δυνατό μεγαλύτερη συναίνεση των δυνάμεων του αστικού πολιτικού συστήματος εννοεί), «για αυτό τώρα το πρόβλημά μας είναι ακριβώς να απομακρύνουμε την πολιτική αβεβαιότητα, εκλέγοντας Πρόεδρο Δημοκρατίας από την τωρινή Βουλή».
................
                             Στην ίδια ρότα
      Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας
Δεχθήκατε οικονομικά προγράμματα βαρβαρότητας που δεν θα γίνονταν αποδεκτά σε καμία πολιτισμένη δημοκρατία, σε καμία χώρα της Ευρώπης»! Λες και οι λαοί της ΕΕ δεν αντιμετωπίζουν αντίστοιχα αντιλαϊκά μέτρα.
αν κατά την ονομαστική ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό δεν συγκεντρωθεί ο αριθμός των 180 θετικών ψήφων, τότε θα πρέπει να συμφωνηθεί η ημερομηνία των εκλογών».
                            Ευ. Βενιζέλος,
νέο πρόγραμμα δεν θα υπάρχει, γιατί δεν θα υπάρξει νέο δάνειο». Βέβαια, όπως πρόσθεσε, «θα υπάρξει, όμως, μια μικρή τεχνική επέκταση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του προγράμματος που λήγει». «Στο πλαίσιο αυτό - τόνισε - ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ είναι ο ρόλος του εγγυητή, όχι απλά της κυβερνητικής, αλλά της εθνικής σταθερότητας και αυτό δεν τελεί υπό αίρεση ή προθεσμία»
                                Φ. Κουβέλης.
Ανάλογο ρόλο με αυτόν του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή εγγυητή της σταθερότητας που απαιτείται από το αστικό σύστημα, δεσμεύτηκε ότι θα παίξει το κόμμα του και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ,
                             Ο Π. Καμμένος,
πρόεδρος των ΑΝΕΛ επισήμανε ότι «συμφωνούμε σε μία κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης μετά τις εκλογές», της οποίας οι δεσμεύσεις ανάμεσα σε άλλα να είναι η δραστική μείωση της φορολογίας για τις επιχειρήσεις.
                                             
                                    ΠΑΙΔΕΙΑ
      Χρηματοδότηση «με ελπίδες» και αναδιαρθρώσεις
Με «ελπίδες για περισσότερους κρατικούς πόρους», «αυτοχρηματοδότησης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» και προώθηση των αναδιαρθρώσεων θα κυλήσει το 2015 για την Παιδεία, όπως προκύπτει από την παρέμβαση του υπουργού Παιδείας, Α. Λοβέρδου, κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή........


ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
Ποια σύνταξη για τις γυναίκες;
Το ένα μέτρο μετά το άλλο επιβεβαιώνουν το «να δεις τι σου 'χουν για μετά». Η πολιτική της αντιλαϊκής βαρβαρότητας δε σταματάει: Είτε με μνημόνια και δανειακές συμβάσεις που τα «έσκιζαν» οι κυβερνώντες ή θα «σκίσουν» οι επίδοξοι μελλοντικοί κυβερνήτες, είτε με «memorandum», δηλαδή μνημόνιο στα λατινικά, στο οποίο ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ θα κάθεται στο «πίσω κάθισμα» του αυτοκινήτου - οδοστρωτήρα που θα περάσει διά πυρός και σιδήρου σε ό,τι απέμεινε στα λαϊκά δικαιώματα και για τα επόμενα χρόνια.
Σε όλα τα κράτη - μέλη προωθείται η πλήρης κατάργηση των μειωμένων συνταξιοδοτικών ορίων για τις γυναίκες στο όνομα της ισότητας, η οποία γίνεται λάστιχο ανάλογα με τις κατά καιρούς ανάγκες αυτών που κατέχουν τον παραγόμενο πλούτο και την εξουσία. Στη χώρα μας, καταργήθηκε η πενταετία, μια ρύθμιση που αποτελούσε την ελάχιστη αναγνώριση στις γυναίκες, οι οποίες αναπληρώνουν την έλλειψη κοινωνικής πολιτικής εφ' όρου ζωής, τις αρνητικές συνέπειες της ανισοτιμίας, την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των κοινωνικών υπηρεσιών. Ετσι ένιωσαν την ισότητα οι γυναίκες της χώρας μας, δουλεύοντας μέχρι τα 65, 67, 71 και βλέπουμε.
Απο άρθρο Της Κάλι Καρά στο portal 902.gr


δείτε αναλυτικό αρχείο των δημοσιεύσεων στην ιστοσελίδα μας με χρονολογική σειρά στο λινκ αρχείο δημοσιεύσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.