Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

ΕΔΩ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ


ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΚΝΕ 
 

Με την πορεία στην Αμερικάνικη πρεσβεία τη Δευτέρα 17 Νοέμβρη θα κορυφωθεί ο αγωνιστικός εορτασμός της 41ης επετείου του Πολυτεχνείου, ο οποίος αρχίζει από το Σάββατο 15 Νοέμβρη στο ιστορικό κτίριο στην Πατησίων.
                    
                  «Ορόσημο  στην πάλη 
                του λαού και της νεολαίας»
από  εκδήλωση στο ΕΜΠ για την εξέγερση του Πολυτεχνείου που οργάνωσε το ΚΚΕ και η ΚΝΕ την Πέμπτη 13 Νοέμβρη
(λινκ)
     "Η συμμαχία των κοινωνικών δυνάμεων
       το επίκαιρο μήνυμα του Πολυτεχνείου"
απο την Συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής Εορτασμού την Πέμπτη 13 Νοέμβρη (λινκ)
                       
                             41 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ





Δημοσίευση: Παρ, 14/11/2014 - 16:50

  
"Να φύγουν τώρα τα ΜΑΤ από τα πανεπιστήμια, αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και την καταστολή"
 Φοιτητές, με πρωτοβουλία του ΜΑΣ, έσπασαν την τρομοκρατία και ανάρτησαν πανό στο Πολυτεχνείο (ΛΙΝΚ)

Σε δελτίο τύπου του το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών σημειώνει:
              «Πριν λίγη ώρα, φοιτητές από συλλόγους της Αθήνας έσπασαν το κλίμα τρομοκρατίας και καταστολής που έχει κλιμακωθεί από την κυβέρνηση τις τελευταίες μέρες. Μπήκαν στο κτίριο του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων κρέμασαν πανό με σύνθημα "Να φύγουν τώρα τα ΜΑΤ από τα πανεπιστήμια, αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και την καταστολή". Η τρομοκρατία και η καταστολή δε θα περάσει! Τώρα όλοι οι φοιτητές να μπουν στον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ που χτυπάει τις σπουδές μας και το μέλλον μας, ενάντια στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία που την συνοδεύει. Όλοι στον τριήμερο εορτασμό του πολυτεχνείου και τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση τη Δευτέρα!».

 Παρ, 14/11/2014 - 17:58(ΛΙΝΚ)
 Συνδικάτα έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης για την επίθεση των ΜΑΤ σε φοιτητές 
Το ΚΚΕ καταγγέλλει την πρόκληση πρυτανικών αρχών και κυβέρνησης-ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ απο τη Δ.ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
"ΣΚΑΙ" : ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΜΑΣ για ψευδείς και     προβοκατόρικες ειδήσεις





 Με την πορεία στην Αμερικάνικη πρεσβεία τη Δευτέρα 17 Νοέμβρη θα κορυφωθεί ο αγωνιστικός εορτασμός της 41ης επετείου του Πολυτεχνείου, ο οποίος αρχίζει από το Σάββατο 15 Νοέμβρη στο ιστορικό κτίριο στην Πατησίων.
 ΑΘΗΝΑ
 Οι προσυγκεντρώσεις της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, για την πορεία, έχουν οριστεί για τις 5 μ.μ. στα εξής σημεία:
διαβαστε περισσότερα (λινκ)
ΣΤΙΣ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ
διαβαστε περισσότερα (λινκ)
                          ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
           στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα
 Εκδηλώσεις σωματείων και φορέων για το Πολυτεχνείο(λινκ)
2ο λινκ
 εκδηλώσεις ΚΚΕ και ΚΝΕ (λινκ)

                                 
                         ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
                           ΚΚΕ(ΛΙΝΚ)

......Σήμερα, ο ελληνικός λαός χρειάζεται να είναι σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα, γιατί η ελληνική κυβέρνηση εμπλέκει τη χώρα και το λαό στους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών στην περιοχή της Αν. Μεσογείου και της Μ. Ανατολής, στο όνομα της γεωστρατηγικής «αναβάθμισης» της χώρας, στην πραγματικότητα για τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου. Την ίδια στιγμή συγκαλύπτει τον πραγματικό ρόλο των «συμμάχων» της χώρας, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, σε βάρος του λαού. Όπως τότε, έτσι και σήμερα, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι παράγοντες αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και εμπλοκής του λαού σε επικίνδυνες περιπέτειες. Γι’ αυτό έχουν μεγάλες ευθύνες τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου», που όχι μόνο δεν αμφισβητούν τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά καλλιεργούν αυταπάτες ότι η ΕΕ μπορεί να γίνει φιλολαϊκή και το ΝΑΤΟ να αυτοδιαλυθεί........
 .......Η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα μπορούν με τη δική τους συμμαχία να κατακτήσουν τα σύγχρονα δικαιώματά τους στο δρόμο της οργάνωσης και της πάλης για τη ριζική ανατροπή, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, την αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, όλες τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, με εργατική - λαϊκή εξουσία».
                     ΚΝΕ (ΛΙΝΚ)


 "Πάνω στα ματωμένα πουκάμισα των σκοτωμένων εμείς καθόμασταν τα βραδυα και ζωγραφιζαμε σκηνές αποτην αυριανή ευτυχία του κόσμου Ετσι γεννήθηκαν οι σημαίες μας"Τ.Λειβαδίτης  
 «Συνεχίζουμε, παλεύουμε για τη δική μας ζωή, το δικό μας μέλλον! Δε θα δεχτούμε να ζούμε στα όρια της εξαθλίωσης. Σπάμε τα δεσμά! Με την αποφασιστική, την οργανωμένη δράση μας μπορούμε να βάλουμε τη δική μας σφραγίδα, να επιβάλουμε το δικό μας δίκιο, ενάντια στο ζυγό των μονοπωλίων, της ΕΕ, του ιμπεριαλισμού.
 Ποιοι και γιατί επέβαλαν τη στρατιωτική δικτατορία;.......
 Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ οργανώνουν τον αντιδικτατορικό αγώνα.............
 Το χρονικό του αγώνα...........
 Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου...........
 Τα σκάνδαλα της χούντας.............
 Οργανωνόμαστε για την ανατροπή!...........
 Εύκολες λύσεις χωρίς αγώνα και θυσίες ποτέ δεν έρχονται................
 Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει!
Συνεχίζουμε την πάλη για να ανατρέψουμε τη δικτατορία των μονοπωλίων, για να κατακτήσει ο λαός την εξουσία και να γίνει κυρίαρχος του πλούτου που παράγει!
Η κοινωνική εξέλιξη δε σταματάει εδώ, στη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα. Είμαστε αισιόδοξοι: Ο 21ος αιώνας θα είναι αιώνας νέων εξεγέρσεων και κοινωνικών επαναστάσεων, που θα οδηγήσουν ξανά την ανθρωπότητα στην πρόοδο! Η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, ο σοσιαλισμός, είναι το μέλλον»!

                        ΜΑΣ (ΛΙΝΚ)
Ο λαός και η νεολαία δεν μπορούν να μένουν θεατές στη σφαγή τους. Με την αποφασιστική, οργανωμένη δράση τους μπορούν να βάλουν τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις, να επιβάλουν το δίκιο τους με τη δική τους δύναμη, χωρίς να περιμένουν σωτήρες. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου εξελίχτηκε σε μια αποφασιστική, αιματηρή σύγκρουση με τη στρατιωτικοφασιστική δικτατορία. Ηταν από τις κορυφαίες στιγμές της αντιδικτατορικής πάλης, της πάλης κατά του ιμπεριαλισμού, κατά των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Είχε προηγηθεί συνειδητή προεργασία, η πολύχρονη αντίσταση, πολλές θυσίες από αγωνιστές που δε δείλιασαν μπροστά σε δυσκολίες και βασανιστήρια. Η δικτατορία, ήταν ένα καθεστώς τρόμου με εξορίες, βασανιστήρια, φυλακές, δολοφονίες. Ομως όλη η 7χρονη αντιδικτατορική πάλη του λαού, ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου απέδειξαν πως κανένας αντιδραστικός μηχανισμός όσο κι αν εμφανίζεται παντοδύναμος και αιώνιος, δεν μπορεί να αναμετρηθεί με την υπεροχή του οργανωμένου εργατικού - λαϊκού κινήματος. Ο δικός μας Νοέμβρης είναι η συνέχεια του αγώνα ενάντια στα σύγχρονα δεσμά της ΕΕ, των μονοπωλίων και των κυβερνήσεων που τους στηρίζουν!Η πάλη για τα δημοκρατικά δικαιώματα, ενάντια στον αυταρχισμό πρέπει να είναι στοιχείο της πάλης ενάντια στην πολιτική που διαλύει κάθε δικαίωμα για τα συμφέροντα των μονοπωλίων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΜΑΣ.
 
                    ΠΑΜΕ(ΛΙΝΚ)


              Η εξέγερση του πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 ενάντια στην αμερικανοΝΑΤΟική, φασιστική δικτατορία, οι στόχοι, τα οράματα και οι προοπτικές εκείνου του αγώνα για γενικότερες ανατροπές φωτίζουν και σήμερα το δικό μας αγωνιστικό βηματισμό........
            Χωρίς αυταπάτες για καλύτερη διαχείριση του συστήματος, ο δρόμος της σύγκρουσης με την πολιτική των μονοπωλίων και του πολίτικου προσωπικού τους είναι μονόδρομος. Εδώ και τώρα να πετάξουμε έξω από τις γραμμές του εργατικού κινήματος τους ανθρώπους της εργοδοσίας, τους συμβιβασμένους και ξεπουλημένους συνδικαλιστές. Να απομονώσουμε τους φασίστες της Χρυσής Αυγής. Τώρα είναι η ώρα για οργάνωση, για ενίσχυση των αγώνων στο περιεχόμενο και στη συμμέτοχη, για μαζικοποίηση των σωματείων, των σωματειακών και εργοστασιακών επιτροπών σε κάθε κλάδο και τόπο δουλειάς για την ανασύνταξη του κινήματός μας.

Να απαντήσουν στους γενικότερους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε. στην περιοχή που εγκυμονούν νέες επικίνδυνες εξελίξεις για τον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής. Ο λαός χρειάζεται να καταδικάσει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης που απ΄ τη μια εμπλέκει τη χώρα στους επικινδύνους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, ενώ απ΄την άλλη συγκαλύπτει τον πραγματικό ρόλο των «συμμάχων» της χώρας ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Ε.Ε. στην περιοχή........

              Σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα που συγκρούεται το δίκιο των εργατών με την καπιταλιστική βαρβαρότητα οι ταξικές δυνάμεις θα είναι μπροστά. Έτσι τιμάμε εμείς τους νεκρούς μας, συνεχίζουμε τους αγώνες τους. Αυτή είναι η καλύτερη τιμή στον ηρωικό αγώνα των εξεγερμένων του «Πολυτεχνείου».

                  ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ


 που πραγματοποίησαν την Πέμπτη 13 Νοεμβρη στο Πολυτεχνείο  (εδω λινκ)
 οι Οργανώσεις ΕΜΠ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ,με ομιλήτρια την Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ καιυπεύθυνη του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ.:


           Η Τ. Τσατσούλη έβαλε στη συζήτηση «δημοφιλή» για την αστική προπαγάνδα ζητήματα, που τίθενται από διάφορες πλευρές με απώτερο στόχο την ενσωμάτωση της νεολαίας. Για παράδειγμα, το ερώτημα «τι νόημα έχει άραγε στις σημερινές συνθήκες μια συζήτηση για τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, αφού εκείνη η γενιά που ηγήθηκε "βολεύτηκε", ενσωματώθηκε και σήμερα στηρίζει το σύστημα». Απαντώντας, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «μεγάλα ιστορικά γεγονότα, όπως η εξέγερση του Πολυτεχνείου, σίγουρα δεν αποτιμώνται από το τι κάνουν ή τι πορεία τραβάνε κάποιοι από τους πρωταγωνιστές τους (...) Δεν είναι τα πρόσωπα που δημιουργούν τα μεγάλα γεγονότα, πόσο μάλλον τις εξεγέρσεις όπως αυτή του Πολυτεχνείου, που ήρθε ως συνέχεια και κορύφωση της αντιδικτατορικής πάλης. Είναι οι λαϊκές μάζες που εμπλέκονται σε τέτοια μεγάλα ιστορικά γεγονότα που δεν κινούνται από πρόσωπα αλλά από τις δικές τους ανάγκες και τα δικά τους συμφέροντα (...)


Η εξέγερση του Πολυτεχνείου υπάρχει σαν ένα σημαντικό γεγονός και ορόσημο στην πάλη του λαού και της νεολαίας της χώρας μας, γιατί κινήθηκαν και έδρασαν χιλιάδες λαού και νεολαίας με επικεφαλής σε εκείνη τη φάση τη σπουδάζουσα νεολαία», σημείωσε.

                        ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ
 Η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου δόθηκε την Πεμπτη 13 Νοέμβρη στο ΕΜ Πολυτεχνείο από την Επιτροπή Εορτασμού       της 41ης επετείου. (λινκ)
 Ο Νίκος Τριανταφύλλου, πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ), αναφέρθηκε στο επίκαιρο μήνυμα του Πολυτεχνείου στις σημερινές συνθήκες, που, όπως τόνισε, η συμμαχία των κοινωνικών δυνάμεων «είναι αυτή που μπορεί σήμερα να διεκδικήσει έξοδο από τα προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία και που οφείλουμε να καλέσουμε τους νέους ν' αγωνιστούν προς αυτήν την κατεύθυνση». Στο Πολυτεχνείο το '73, σημείωσε, είχαμε τη συμμαχία των κοινωνικών δυνάμεων φοιτητών, μαθητών, εργαζομένων.


 Επαναστατικά τραγούδια της ΚΝΕ
                                     ενάντια στη χούντα
      Ενα ανεκτίμητο ντοκουμέντο, μια εκπομπή της «Φωνής της Αλήθειας», δυόμιση μήνες πριν την εξέγερση του Πολυτεχνείου, με τραγούδια που έγραψαν νεολαίοι της Οργάνωσης, φέρνει στη δημοσιότητα σήμερα ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»(Κυριακή 17 Νοέμβρη 2013-λινκ)
 Στις 5/9/1973, δυόμισι μήνες πριν την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ο ραδιοφωνικός σταθμός «ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ» μετέδωσε επαναστατικά τραγούδια που έγραψαν, μελοποίησαν και τραγουδούσαν νεολαίοι αγωνιστές της ΚΝΕ, ενάντια στη δικτατορία.

Η «ταινία» βγήκε από την αλυσοδεμένη Ελλάδα κι έφτασε με χίλιους κόπους και προφυλάξεις στην έδρα του ραδιοσταθμού, απ' όπου και αναμεταδόθηκε.
 (στο πρακάτω λινκ της ιστοσελίδας της ΚΝΕ υπάρχουν  όλα τα τραγούδια ,οι στίχοι και μουσικές εκτελέσεις  http://www.kne.gr/98-featured/445-40 )
 Ο «Ρ» παρουσιάζει εκτεταμένα απομαγνητοφωνημένα αποσπάσματα εκείνης της πραγματικά ιστορικής εκπομπής.
Εκφωνητής Α': «Τούτες τις μέρες έφτασε στα χέρια μας μια λιλιπούτεια ταινία μαγνητοφώνου, τυλιγμένη σ' ένα χιλιοτσαλακωμένο χαρτί. Το περιτύλιγμα της ταινίας ήταν μαζί και γράμμα. Σας το διαβάζουμε (...)»
«Αγαπητή Φωνή της Αλήθειας, στη μικρή αυτή ταινία που σου στέλνουμε, μαζί με τους θερμούς αδερφικούς, επαναστατικούς μας χαιρετισμούς, είναι ηχογραφημένα και 6 τραγούδια. Στίχοι, μουσική και εκτέλεση είναι όλα έργο δικό μας: των νέων αγωνιστών - μελών της ΚΝΕ. Σε παρακαλούμε να τα μεταδώσεις, να τ' ακούσουν οι ακροατές σου. Κι ελπίζουμε να τους αρέσουν. Πολύτιμη βοήθεια θα 'ταν για μας η κρίση τους, η γνώμη τους. Οσο για μας, σου υποσχόμαστε να σου στείλουμε σύντομα κι άλλα τραγούδια. Και πάνω απ' όλα σ' ευχαριστούμε. Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς. Μέλη της ΚΝΕ».
Εκφωνητής Α': «Βάλαμε την ταινία στο μαγνητόφωνο να παίζει. Κι αναριγήσαμε από χαρά και συγκίνηση. Οι νέοι της ΚΝΕ μάς πρόσφεραν αυτή τη μεγάλη συγκίνηση. Η ταινία τους ήταν ένα πολύτιμο, ένα ανεκτίμητο δώρο. Γιατί, πρέπει να το υπογραμμίσουμε, ότι η πιο ζωοδότρα, η πιο παρήγορη κι ελπιδοφόρα φωνή που έχει κρατήσει στη μνήμη της η Ιστορία στο μακραίωνο, πολύβουο και πολυτάραχο κλωθογύρισμά της, είναι αυτή η ίδια κραυγή που μας στέλνουν και σήμερα οι νέοι της ΚΝΕ: "Εβίβα Λιμπερτά"»!
Ο εκφωνητής διακόπτει για να ακουστεί το πρώτο τραγούδι:
«Εβίβα Λιμπερτά
Εμπρός, εμπρός λαέ
Σήκω κι εμπρός αδέρφια
Κόκκινος είναι ο ουρανός
Κι ο ήλιος ανεβαίνει
Εβίβα λιμπερτά
*
Το λάβαρο που μου 'λαχε
Ψηλά θα το κρατήσω
Εμπρός συντρόφοι πιο ψηλά
Εβίβα λιμπερτά
*
Ισια με κρατάς
Δεν θα με πάρεις Αδη
Πέθαινα μα σηκώθηκα και στη φωτιά πηγαίνω
Εβίβα λιμπερτά
*
Το λάβαρο που μου 'λαχε
Ψηλά θα το κρατήσω
Εμπρός συντρόφοι πιο ψηλά
Εβίβα λιμπερτά
*
Δόξα και τιμή
Στ' αδέρφια που γινήκανε
Σφαχτάρια και στοιχειώσανε
Γιοφύρι να περάσουν
Εβίβα λιμπερτά
*
Το λάβαρο που μου 'λαχε
Ψηλά θα το κρατήσω
Εμπρός συντρόφοι πιο ψηλά
Εβίβα λιμπερτά».
Ο Εκφωνητής Β' συνεχίζει: «Από τα πανάρχαια χρόνια ο Παιάνας συντρόφευε την κάθε έφοδο των λαών για τη Λευτεριά. Δε γίνεται μάχη χωρίς τραγούδι. Κι είναι δεκάδες λαοί που τα παλιά θούρια των επαναστατικών παραδόσεών τους τα 'χουνε κάνει σήμερα επίσημους εθνικούς ύμνους. Τι είναι η "Μαρσεγιέζ" των Γάλλων; Τι είναι το "Εμπρός της Γης οι κολασμένοι" για τα εκατοντάδες εκατομμύρια των κομμουνιστών όλου του κόσμου; "Εμπρός στον αγώνα, εμπρός στη Λευτεριά", - τραγουδούν, λοιπόν, σήμερα οι νέοι της ΚΝΕ».
Ακούγεται το δεύτερο τραγούδι της εκπομπής.
«Χωριάτισσα μάνα, εργάτη Λαέ
Χωριάτισσα μάνα, εργάτη λαέ, αγρότη πατέρα, νεκρέ αδερφέ
Το αίμα ως το γόνα, τα χέρια γροθιά
Εμπρός στον αγώνα, εμπρός στη λευτεριά
Σηκώνω τα όπλα, κρατώ τα σπαθιά
Περνάω τον κόσμο μια δρασκελιά
Ανοίγω το δρόμο με μια τουφεκιά
Μαζί σας αδέρφια, μαζί σας παιδιά
Της Γης την ειρήνη στα χέρια βαστάς
Εσύ είσαι η κρήνη και μας ξεδιψάς
*
Χωριάτισσα μάνα, κρασί της χαράς
Χτυπάς την καμπάνα κι ομπρός μας οδηγάς
Το νεύμα του κόσμου, το τίμιο γεια
Το αίμα σου δώσ' μου να γίνει φωτιά
Κι αν πέσω στο χώμα να 'ρθεις να μου πεις
Τραγούδι της νίκης με τ' άστρο της Αυγής
*
Θα πέσει μαχαίρι, καρφί, κεραυνός, το δίκοπο χέρι, ο μαύρος καιρός
Ξυπνάει το αίμα, περνάει η εργατιά
Βροντούν τ' άρματά μας, βροντάει η λευτεριά».
Ο Εκφωνητής Α' ξαναπαίρνει το λόγο, εισάγει το επόμενο τραγούδι: «Ατόφιο τον επαναστατικό δυναμισμό των συνειδητών νέων του καιρού μας, κι ακόμα τη φλόγα της ανυποχώρητης αυταπάρνησης για την ελευθερία του λαού που πυρπολεί τα στήθια τους, εκφράζει και το επόμενο από τα 6 τραγούδια που μας έστειλαν οι νέοι της ΚΝΕ»:
«Στην κορφή του κόσμου θ' ανέβω ψηλά
Στην κορφή του κόσμου θ' ανέβω ψηλά
Για να κάνω αδερφό μου τον ήλιο
Η φλογάτη παντιέρα πάλι μπροστά
Η καμένη παλάμη μου αντήλιο
Η φλογάτη παντιέρα πάλι μπροστά
Να μου δείχνει γλυκιά λευτεριά
*
Στην κορφή του κόσμου θ' ανέβω ψηλά
Με το πιο ματωμένο φεγγάρι
Με τον ήχο των όπλων μες στην καρδιά
Και στα δόντια κομμένο σιτάρι
Με τον ήχο των όπλων μες στην καρδιά
Να μου ζήσεις γλυκιά λευτεριά
*
Το νερό της καρδιάς μου χυμένο κρασί
Στων βουνών την αόρατη φλέβα
Τον αντίλαλο άκου, άκου κι εσύ
Των μεγάλων ηρώων κι ανέβα
Τον αντίλαλο άκου, άκου μακριά
Να μου ζήσεις γλυκιά λευτεριά.
*
Του λαού τη χαρά δεν την κόβει κανείς
Της ζωής τ' αφρισμένο ποτάμι
Τώρα που έφτασε της χαραυγής
Θα το σπάσει το σάπιο καλάμι
Τώρα που έφτασε η ώρα πάμε μπροστά
Να μου ζήσεις γλυκιά λευτεριά».
Εκφωνητής Β': «Με τον πικρό συμβολισμό της "Εβδομάδας των Παθών" παρουσιάζουν το δράμα του λαού κάτω από την μπότα της δικτατορίας οι νέοι της ΚΝΕ στο επόμενο τραγούδι τους. Από τη Μεγάλη Δευτέρα που ο λαός βρέθηκε κάτω απ' τη ρομφαία της τυραννίας, ως τη Μεγάλη Παρασκευή, όπου τον κάρφωσαν και με το καρφί της προδοσίας - να ο Γολγοθάς μας σαν λαού και σαν έθνους. Μα στην ψυχή των νέων κομμουνιστών δεν υπάρχει θέση για απαισιοδοξίες και μοιρολόγια. Απ' τη Μεγάλη Τρίτη κιόλας η Λευτεριά αρχίζει "στη γειτονιά να σκάει μύτη", ώσπου να φτάσει το Σάββατο του λαού, το αναστάσιμο. Αυτό είναι το πρωτότυπο τραγουδάκι που σκαρώσανε με τη θαυμαστή έμπνευσή τους οι νέοι της ΚΝΕ»:
«Η Εβδομάδα των Παθών
Μεγάλη Δευτέρα ο λαός με τη μαχαίρα
Μεγάλη Τρίτη λευτεριά στη γειτονιά σκάει μύτη
Μεγάλη Τετάρτη μες στο νου μου τον αντάρτη
Μεγάλη Πέμπτη η καρδιά μου είναι ψηλά
Είναι ψηλά και δεν πέφτει
Παρασκευή το βράδυ μας προδώσανε
Μας κάρφωσαν στο ψέμα να χαθούμε
Σάββατο του λαού ξεσηκωνόμαστε
Σαν τ' άγριο ποτάμι να χυθούμε
*
Μεγάλη Δευτέρα ο λαός με τη μαχαίρα
Μεγάλη Τρίτη λευτεριά στη γειτονιά σκάει μύτη
Μεγάλη Τετάρτη μες στο νου μου τον αντάρτη
Μεγάλη Πέμπτη η καρδιά μου είναι ψηλά
Είναι ψηλά και δεν πέφτει
Παρασκευή το βράδυ μας προδώσανε
Σάββατο του λαού θ' αναστηθούμε
Παρασκευή το βράδυ μας προδώσανε
Σάββατο του λαού θ' αναστηθούμε».
Εκφωνητής Α': «Οι νέοι αγωνιστές της ΚΝΕ είναι από τους πιο φυσικούς και γνήσιους κληρονόμους των ηρωικότερων και των ιερότερων μαζί αγωνιστικών παραδόσεων αυτού του λαού. Είναι η φύτρα που έλκει απευθείας, "εξ αίματος" την καταγωγή από την αθάνατη, την ηρωική δρακογενιά που 'γραψε με το αίμα της και τη θυσία της την ένδοξη εποποιία της Εθνικής Αντίστασης. Είναι η γενιά που έχει όχι μόνο στο αίμα της, μα και στην ψυχή της εκείνους τους μυριάδες επώνυμους και ανώνυμους ήρωες και μάρτυρες, που νίκησαν ακόμη και τον ίδιο το χάρο, καθώς ανυψώθηκαν άπαρτα, πελώρια, κάστρα, γίγαντες "στην κορφή της αρετής φτασμένοι", όπως τους είπανε κι οι ποιητές».
Παίζει εμβόλιμα το τραγούδι «Ηρωες, άπαρτα βουνά» και συνεχίζει ο Εκφωνητής Β':
«Οι νέοι της ΚΝΕ είναι παιδιά της εργατικής τάξης, γόνοι της αδικημένης αγροτιάς, γέννημα και θρέμμα των πιο αγνών, των πιο προοδευτικών, των πιο πατριωτικών δυνάμεων αυτού του τόπου. Είναι η γενιά που εξ απαλών ονύχων μεστώνει με την παραδοσιακή διδαχή ότι το πιο ακριβοαγοραστό αγαθό της ζωής είναι η Ελευθερία»...




ΕΔΩ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ
"ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ (ΠΑΝΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ)


δείτε αναλυτικό αρχείο των δημοσιεύσεων στην ιστοσελίδα μας 
με χρονολογική σειρά στο λινκ αρχείο δημοσιεύσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.