Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

ΑΝΤΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗΣ & ΚΑΠ,ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ,ΥΓΕΙΑ,ΠΑΙΔΕΙΑ,ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ

  Ποιο πρόβλημα θέλει να λύσει;
 Τις ανάγκες του κεφαλαίου ή τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες;        Και τα δύο δε γίνεται


Παράλυτες» οι σιδηροδρομικές μεταφορές στη Γερμανία από την απεργία των μηχανοδηγών

Στην Ιταλία, έχει ήδη εξαγγελθεί γενική απεργία για  8 Νοέμβρη

οι Βέλγοι με μια μεγάλη απεργία και διαδήλωση, διαμαρτυρήθηκαν

Το φορολογικό ήταν η αφορμή και για το ξέσπασμα των Γάλλων αγροτών
 Από τη διαμαρτυρία αγροτών στο Παρίσι, όπου πέταξαν κοπριά(λινκ)
                        
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΝΟΕΜΒΡΗ

Αντιμέτωποι με την πολιτική του κεφαλαίου
          Οι ειδήσεις από την ΕΕ έχουν ως εξής:
      «Παράλυτες» οι σιδηροδρομικές μεταφορές στη Γερμανία από την απεργία των μηχανοδηγών, οι οποίοι ζητάνε αυξήσεις ύστερα από μια δεκαετία παγώματος στους μισθούς κι ενώ οι εργασιακές συνθήκες έχουν γίνει αφόρητες, προκειμένου να εμφανίζει αυξημένη κερδοφορία η εταιρεία «Ντόιτσε Μπαχ». Λίγο πιο νότια, στην Ιταλία, έχει ήδη εξαγγελθεί γενική απεργία για σήμερα 8 Νοέμβρη, επίσης ενάντια στο πάγωμα μισθών και για Συλλογικές Συμβάσεις. Εχουν προηγηθεί οι Βέλγοι εργαζόμενοι, οι οποίοι, με μια μεγάλη απεργία και διαδήλωση, διαμαρτυρήθηκαν για τις αυξήσεις στα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση, τις μειώσεις στους μισθούς, το χτύπημα των Συλλογικών Συμβάσεων, τη μείωση των επιδομάτων ανεργίας και τις περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες. Κι αυτά την ώρα που - όπως και στη χώρα μας - η εκεί κυβέρνηση προχωρά σε μείωση εργοδοτικών εισφορών και νέες φοροελαφρύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο. Το φορολογικό ήταν η αφορμή και για το ξέσπασμα των Γάλλων αγροτών που βλέπουν παράλληλα τις τιμές των προϊόντων τους να κατρακυλούν. Θυμίζουμε ότι ούτε το Βέλγιο ούτε η Γαλλία ούτε η Ιταλία ούτε βεβαίως η Γερμανία έχουν μνημόνιο. Κοινή συνισταμένη, λοιπόν, όλων αυτών των μέτρων είναι η στρατηγική του κεφαλαίου, η οποία εκφράζεται με αποφάσεις - κατευθύνσεις της ΕΕ που εύηχα ονομάζονται «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
            Το ξέσπασμα των εργατικών αγώνων στη μία μετά την άλλη τις χώρες της ΕΕ κάνει κομμάτια τον ισχυρισμό διαφόρων υποστηρικτών της ΕΕ περί ελληνικής ιδιαιτερότητας στην εφαρμογή αντεργατικής πολιτικής, ιδιαιτερότητα, για την οποία, όπως λένε, δε χρειάζεται τίποτα άλλο από μια κυβερνητική εναλλαγή που θα οδηγεί στην «ευρωπαϊκή κανονικότητα». Να θυμίσουμε ότι οι μισθοί στη Γερμανία πάγωσαν για μια δεκαετία, για να εξασφαλιστεί η περίφημη ανταγωνιστικότητα των Γερμανών καπιταλιστών έναντι των αντιπάλων τους, ενώ η επιδίωξη της ανταγωνιστικότητας ήταν σημαία για όλες τις οικονομίες της ΕΕ.

               Εγκαιρα το ΚΚΕ σημείωσε ότι η μείωση μισθών, μεροκάματων, συντάξεων, η ένταση της φορολογίας, η λήψη μιας σειράς άλλων αντιλαϊκών μέτρων, που πλήττουν βάναυσα δικαιώματα του λαού μας, αφορούν στο σύνολό του τον καπιταλιστικό κόσμο και ότι τα διάφορα «μνημόνια» που επιβλήθηκαν σε ορισμένες χώρες δεν είναι τίποτα άλλο από μια σειρά εφαρμοστικών νόμων για την υπηρέτηση της ενιαίας στρατηγικής του κεφαλαίου. Μια στρατηγική που θα είναι χωρίς τέλος όσο η ίδια η εργατική τάξη δεν αναλαμβάνει το ρόλο του νεκροθάφτη αυτής της στρατηγικής, ανατρέποντας το ίδιο το σύστημα που την έχει ανάγκη: Την εξουσία του κεφαλαίου και την καπιταλιστική εκμετάλλευση.

             Η καπιταλιστική κρίση και η ανάγκη να ξεπεραστεί αυτή σε όφελος του κεφαλαίου έφεραν ένταση στην εφαρμογή των πολιτικών που υπηρετούν αυτήν την ανάγκη, συνακόλουθα αφαίρεση και τσάκισμα εργατικών δικαιωμάτων. Με άλλα λόγια, με, ή χωρίς μνημόνια, στη μία μετά την άλλη τις χώρες η ανάγκη του κεφαλαίου είναι που καθοδηγεί τις αντιλαϊκές πολιτικές. Κι αυτό ακριβώς είναι το κρίσιμο για κάθε πολιτική δύναμη: Ποιο πρόβλημα θέλει να λύσει; Τις ανάγκες του κεφαλαίου ή τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες; Και τα δύο δε γίνεται.
 Από συγκέντρωση σιδηροδρομικών χτες στο Βερολίνο(ΛΙΝΚ)



δημόσια μπορούν μόνο να πεινούν.....
ΗΠΑ
Ενας 90χρονος θύμα της ποινικοποίησης της σίτισης αστέγων
ΜΑΪΑΜΙ.--

Ενας 90χρονος Αμερικανός, βετεράνος πολέμου, συνελήφθη από την αστυνομία και του επιβλήθηκε πρόστιμο 500 δολαρίων και ποινή φυλάκισης 60 ημερών επειδή πρόσφερε φαγητό σε αστέγους σε δημόσιο χώρο της πόλης Φορτ Λόντερντεϊλ της Φλόριδα.

Ο Αρνοντ Αμποτ, που προσφέρει τρόφιμα στους άστεγους συνανθρώπους του επί 23 χρόνια, αψήφισε το μέτρο που έχει αποφασίσει η δημοτική αρχή, να θεωρείται παράνομη η σίτιση αστέγων σε δημόσιους χώρους και δηλώνει ότι θα συνεχίσει να βοηθάει συνανθρώπους του.

Από την άλλη, ο δήμαρχος του Φορτ Λόντερντεϊιλ, Τζακ Σέιλερ, υπεραμύνθηκε του νέου «νόμου», λέγοντας ότι θα εφαρμοστεί παρά τη δημοσιότητα. Σύμφωνα με τον αμερικανικό «Εθνικό Συνασπισμό για Αστέγους», πάνω από 30 πόλεις των ΗΠΑ έχουν υιοθετήσει τα τελευταία 2,5 χρόνια νόμους ποινικοποίησης της σίτισης αστέγων σε δημόσιους χώρους από πολίτες και οργανώσεις αρωγής.


           "όπου ενδείκνυται" ή αλλοιώς
               Σαν το «ολίγον έγκυος»(λινκ)

Γράφουν αστικές εφημερίδες: «Η νέα πιστωτική γραμμή θα συνοδεύεται από "Μνημόνιο". Βεβαίως, δεν θα είναι κανονικό Μνημόνιο όπως το σημερινό, αλλά κάτι πιο "λάιτ". Επίσης, η συγκεκριμένη γραμμή προβλέπει "ενισχυμένη εποπτεία" από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και "όπου ενδείκνυται, από το ΔΝΤ" και υποχρέωση του επωφελούμενου κράτους να παίρνει μέτρα για να αντιμετωπίσει "πηγές ή πιθανές πηγές" δυσκολιών. Προβλέπονται επίσης τακτικές αποστολές της Κομισιόν, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και "όπου ενδείκνυται, του ΔΝΤ" για την αξιολόγηση της προόδου στην εφαρμογή των υιοθετηθέντων μέτρων. Κάθε τρίμηνο θα κοινοποιούνται τα αποτελέσματα αυτής της αξιολόγησης στο Διοικητικό Συμβούλιο του Μηχανισμού». Θα 'ναι μνημόνιο, αλλά δε θα 'ναι και μνημόνιο. Θα έχουμε ελέγχους, αλλά δε θα 'ναι και έλεγχοι ακριβώς. Σαν το «ολίγον έγκυος» το πάνε. Βεβαίως, όπως και να 'χει το πράγμα, τα αντιλαϊκά μνημόνια διαρκείας θα συνεχιστούν αμείωτα και ο λαός θα πληρώνει τη νύφη.

          Χωρίς ασφάλιση 2,5 εκ. άνθρωποι!(λινκ)

 Το 78,8% είναι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, που μαζί με ανασφάλιστους απ' τα άλλα ταμεία βγαίνουν στη ζητιανιά για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη


Χωρίς ασφαλιστική κάλυψη έχει μείνει σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας εξαιτίας της ανεργίας μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, που εκτοξεύτηκε την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης, και της αντιλαϊκής διαχείρισης από τις κυβερνήσεις και τα κόμματα του κεφαλαίου. Η κατάσταση είναι οριακή για εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά και η διεκδίκηση μέτρων για την ανακούφισή τους είναι ζήτημα προτεραιότητας για τα ταξικά σωματεία και τις αγωνιστικές Ενώσεις των ΕΒΕ.

Το σύνολο των ανασφαλίστων στη χώρα ανέρχονται επίσημα σε 2.524.243 άτομα, σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), που στηρίχτηκαν στην καταγραφή απ' το σύστημα «Ατλας» για τον Οκτώβρη του 2014. Η καταγραφή αφορά τα άμεσα και τα έμμεσα ασφαλισμένα μέλη. Περιλαμβάνονται δηλαδή αυτός (ή αυτή) που έχει την κύρια ασφάλιση και ταυτόχρονα καλύπτει για άλλες -κυρίως υγειονομικές- παροχές τα μέλη της οικογένειάς του.

Η μεγαλύτερη ασφαλιστική γύμνια αφορά τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, όπως φαίνεται και στον Πίνακα. Δηλαδή, οι ασφαλισμένοι και τα προστατευόμενα μέλη που είχαν ασφάλιση στο ΙΚΑ, αποτελούν το 78,8% των σημερινών ανασφάλιστων.

Ακολουθούν 161.326 (6,4%) προερχόμενοι απ' τον ΟΓΑ, 160.357 (6,4%) απ' τον ΟΑΕΕ, 68.882 (2,7%) απ' το Δημόσιο, 36.329 (1,4%) απ' το ΕΤΑΑ (πρώην ταμείο συντάξεων μηχανικών και εργοληπτών δημοσίων έργων), 29.150 (1,2%) απ' το ΕΤΑΑ (πρώην ταμείο συντάξεων και αυτασφάλισης υγειονομικών) και 28.823 (1,1%) απ' το ΝΑΤ. Υπάρχουν και 49.627 (2%) χωρίς κατάταξη και σ' αυτήν περιλαμβάνονται, μεταξύ των άλλων, μακροχρόνια άνεργοι που δεν είχαν ασφαλιστική κάλυψη.
Βιβλιάριο Υγείας υπό προθεσμία

Οι άμεσα ασφαλισμένοι που έχασαν την ασφαλιστική ικανότητα έχουν απώλειες στις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες συνταξιοδότησης, τις οποίες θα βρουν μπροστά τους όταν «θα κάνουν ταμείο» στα ένσημα. Ομως, κατά κανόνα, χάνουν και την υγειονομική κάλυψη τόσο οι άμεσα όσο και οι έμμεσα ασφαλισμένοι.
Οι «διέξοδοι» που δίνει η σημερινή νομοθεσία σε καμιά περίπτωση δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ιδιαίτερα οξυμένες ανάγκες. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ο ανασφάλιστος και η οικογένειά του δικαιούνται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη μόλις για ένα ή δυο χρόνια μετά την απώλεια της δουλειάς του και αυτό με προϋποθέσεις

                Ασυμβίβαστα με την ΚΑΠ
        τα συμφέροντα των κτηνοτρόφων(ΛΙΝΚ)
Στη συζήτηση Επίκαιρης Επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, παρενέβη ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης


 Οι φτωχοί και μεσαίοι κτηνοτρόφοι συνθλίβονται από την πολιτική της ΚΑΠ, την οποία υπηρετεί η κυβέρνηση και δεν αμφισβητεί ο ΣΥΡΙΖΑ

Στο απυρόβλητο βρέθηκε η ΕΕ και η ΚΑΠ στη συζήτηση Επίκαιρης Επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για την κτηνοτροφία, που έγινε την περασμένη βδομάδα στη Βουλή. Η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και στο ΣΥΡΙΖΑ περιορίστηκε σε θέματα διαχείρισης, ενώ υπήρξαν και ζητήματα, όπως αυτό του αποχαρακτηρισμού των βοσκοτόπων, που φανέρωσαν πιο ανάγλυφα τη στρατηγική τους σύμπλευση.

Υπερασπιζόμενος το κυβερνητικό Σχέδιο Δράσης που εγκρίθηκε από την ΕΕ τον Ιούνη του 2012 για τον αποχαρακτηρισμό εκατομμυρίων στρεμμάτων βοσκοτόπων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης προσπάθησε να πείσει ότι η πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ είναι για την προστασία των κτηνοτρόφων.

Αναφερόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε ότι «στον κτηνοτροφικό τομέα δεν είμαστε σε αντίπαλα στρατόπεδα» και επισήμανε ότι η επιλεξιμότητα των βοσκοτόπων από την πλευρά της κυβέρνησης έγινε «με βάση την κοινοτική νομοθεσία (...) Οι κοινοτικοί κανονισμοί ορίζουν αναλυτικά και συγκεκριμένα τη διαδικασία για τον προσδιορισμό ποιοι βοσκότοποι θεωρούνται επιλέξιμοι. Οποιος παρακάμπτει ή δεν εφαρμόζει σωστά τους εν λόγω κανονισμούς υφίσταται κυρώσεις».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου ισχυρίστηκε ότι η υπόθεση των βοσκοτόπων «αποτελεί τη χειρότερη περίπτωση ανικανότητας διαχείρισης ζητημάτων διακυβέρνησης αυτής της χώρας. Δε διαφωνούν οι εταίροι μας, γιατί εμείς βόσκουμε αυτές τις εκτάσεις που δηλώνουμε ως επιλέξιμες. Εσείς δεν μπορείτε απλά να τους πείσετε να θεωρήσουν αυτές τις εκτάσεις ως επιλέξιμες»!

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Τη φωνή και την απόγνωση των φτωχών και μεσαίων κτηνοτρόφων μετέφερε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης. Κατήγγειλε ότι η αντιαγροτική πολιτική φέρει τη σφραγίδα της ΚΑΠ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και «στοχεύει ξεκάθαρα στο βίαιο ξεκλήρισμα των φτωχών κτηνοτρόφων, στη συγκέντρωση και της κτηνοτροφικής παραγωγής σε λίγα χέρια, σε μεγάλες καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις. Αυτή η πολιτική έχει ξεπουλήσει τις ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες ΟΛΥΜΠΟΣ, ΑΓΝΟ, ΡΟΔΟΠΗ και ΔΩΔΩΝΗ».

Για τις συνέπειες, είπε ότι «εκφράζονται διαχρονικά με μείωση της ελληνικής κτηνοτροφίας, με αύξηση των εισαγωγών ζωοκομικών προϊόντων, με αύξηση του ελλείμματος του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου, που κατά κύριο λόγο προέρχεται από την εισαγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων». Σε αυτά, έρχονται να προστεθούν τα χαράτσια, ο υπερδιπλασιασμός των εισφορών στον ΕΛΓΑ και ΟΓΑ, η φοροληστεία της αγροτικής λαϊκής κατοικίας και γης, η τεράστια αύξηση στα καύσιμα και το αγροτικό ρεύμα και πάει λέγοντας.

Οπως ανέφερε, στο ξεκλήρισμα των φτωχών κτηνοτρόφων συντελεί και η εγκατάλειψή τους στον καταρροϊκό πυρετό. «Αφήσατε», σημείωσε, «τους κτηνοτρόφους απροστάτευτους μπροστά στην αρρώστια. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της συγκυβέρνησης. Διαλύσατε τις κτηνιατρικές υπηρεσίες. Είναι μία συνειδητή πολιτική να φύγουν μία ώρα αρχύτερα οι φτωχοί κτηνοτρόφοι, γιατί δεν αντέχουν σε αυτό το "τσουνάμι" των αντιλαϊκών μέτρων, ώστε να μείνουν οι μεγάλοι».

Οσον αφορά τις αποζημιώσεις για τον καταρροϊκό πυρετό, είπε ότι όχι μόνο είναι «σταγόνα στον ωκεανό», αλλά «δεν πρόκειται να πάρει σχεδόν κανένας κτηνοτρόφος αποζημίωση, γιατί απλούστατα δεν υπάρχει σχεδόν πουθενά σφαγιασμός από κρατικούς κτηνιάτρους», ώστε να γίνει η καταγραφή.

Χρειάζεται άλλος δρόμος

Ο Ν. Μωραΐτης κατέληξε: «Το ΚΚΕ, χωρίς περιστροφές, λέει καθαρά στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους ότι υπάρχουν δύο δρόμοι ανάπτυξης. Ο πρώτος δρόμος είναι αυτός που βιώνουν σήμερα. Είναι ο δρόμος που εφάρμοσαν με ευλάβεια όλες οι κυβερνήσεις κάτω από τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο δεύτερος δρόμος είναι αυτός που δείχνει ότι μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί η κτηνοτροφία με βασικούς στόχους την κάλυψη των σύγχρονων διατροφικών, λαϊκών αναγκών, με ασφαλή και καλής ποιότητας τρόφιμα, την αξιοποίηση όλων των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, τη διασφάλιση βιώσιμου εισοδήματος στους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους, την προστασία της δημόσιας υγείας, του ζωικού κεφαλαίου, αλλά και του περιβάλλοντος.

Ομως, για να εφαρμοστεί μια τέτοια πολιτική, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να απεγκλωβιστούν οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι από τις πολιτικές και τα κόμματα που τους ξεκληρίζουν. Μαζί με τους εργάτες και τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης και του χωριού πρέπει να συγκροτήσουν μια λαϊκή συμμαχία για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής».


ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
 Τροπολογία για τη λήψη άμεσων μέτρων ουσιαστικής ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών από χρέη προς τις τράπεζες κατέθεσε χτες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, βασισμένη σε αντίστοιχη τροπολογία που είχε καταθέσει το ΚΚΕ από τις 4 Σεπτέμβρη 2012.

Η τροπολογία της ΚΟ του ΚΚΕ κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που συζητείται αυτές τις μέρες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Περιεχόμενό της είναι η ουσιαστική ελάφρυνση των χρεών των λαϊκών οικογενειών από δάνεια στεγαστικά, καταναλωτικά, οφειλές των ΕΒΕ και των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων προς τα πιστωτικά ιδρύματα, με διαγραφή των τόκων και μέρους των χρεών τους, την απαγόρευση πλειστηριασμών και γενικότερα πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης. Μέτρα που απαντούν στην ανάγκη ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, η οποία όπως τονίζει η ΚΟ του ΚΚΕ αποκτά σήμερα επείγοντα και άμεσο χαρακτήρα.

Ακολουθούν το κείμενο της Αιτιολογικής Εκθεσης και τα άρθρα της τροπολογίας - προσθήκης.


Η  αιτιολογική έκθεση

Τα άρθρα της τροπολογίας – προσθήκης

ΟΙ  ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ


H ΕΙΝΑΠ  ΓΙΑ TA ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ



Την άμεση έκτακτη επιχορήγηση των νοσοκομείων απ' τον κρατικό προϋπολογισμό ζητά το ΔΣ της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) με υπόμνημά της προς τον υπουργό Υγείας, Μάκη Βορίδη.

Στο υπόμνημα - που εκδόθηκε μετά από πρόταση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ - επισημαίνεται: «Διανύουμε το τελευταίο δίμηνο του 2014 και είναι κοινή διαπίστωση ότι τα δημόσια νοσοκομεία στενάζουν από τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, πράγμα που έχει αντανάκλαση στην περίθαλψη των ασθενών. Είναι χωρίς διάψευση η είδηση πως χρειάζονται τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ ως έκτακτη επιχορήγηση τα δημόσια νοσοκομεία πανελλαδικά, για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες του 2014. Αν προστεθούν και χρέη προηγούμενων ετών, το ποσό εκτινάσσεται».

Η ΕΙΝΑΠ κάνει αναφορά στις προχτεσινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας ότι το 2015 τα κονδύλια για τις λειτουργικές δαπάνες θα διαμορφωθούν σε 1,45 δισ. ευρώ - αντί για 1,61 δισ. Επίσης, επικαλείται τα χτεσινά στοιχεία του «Ριζοσπάστη» για τη μείωση των λειτουργικών δαπανών στα δημόσια νοσοκομεία κατά 48,4% την περίοδο 2009 - 2015.

«Κάθε χρόνο έχουμε το ίδιο σκηνικό, συνεχίζει η ανακοίνωση. Περιορισμοί παντού, υλικά και φάρμακα που φτάνουν - δε φτάνουν και οι εντολές "πέφτουν βροχή" για μείωση δαπανών. Στην εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση προστίθενται και άλλα εμπόδια στην περίθαλψη. Διοικητές μεγάλων νοσοκομείων επιβεβαιώνουν τα παραπάνω στοιχεία, μιλώντας για μείωση λειτουργικών δαπανών κατά 10% για το 2015 συγκριτικά με το 2014».

«Απαιτούμε άμεση έκτακτη επιχορήγηση των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό», τονίζει η ΕΙΝΑΠ και φέρνει ως παράδειγμα τον «Ευαγγελισμό» και το ΚΑΤ που χρειάζονται 22 εκατ. και 8 εκατ. ευρώ - αντίστοιχα - για τους μήνες Νοέμβρη και Δεκέμβρη.


Γιατροί στο συλλαλητήριο της 1ης Νοέμβρη
Σε μόλις 1,45 δισ. ευρώ θα διαμορφωθούν τα κονδύλια για τις λειτουργικές δαπάνες

Ετοιμη να παραδώσει στους ιδιώτες τις εργαστηριακές εξετάσεις των δημόσιων νοσοκομείων είναι η κυβέρνηση


ΠΑΙΔΕΙΑ :
ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΟ ΠΟΤΑΜΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ  ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ :


«- Στόχος μας, αταλάντευτη διεκδίκησή μας είναι να σπουδάζουμε δωρεάν και απρόσκοπτα.

- Ε, ας είμαστε και λίγο ρεαλιστές»...
απο 
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΝΟΕΜΒΡΗ
ΟΡΙΣΤΗΚΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΤΟΝ  ΠΡΥΤΑΝΗ

Δύο εκ διαμέτρου αντίθετες και εχθρικές μεταξύ τους κοσμοθεωρίες συγκρούστηκαν χτες επί της ουσίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν εκπρόσωποι φοιτητών συλλόγων του ΕΚΠΑ (Γεωλογικού, Νοσηλευτικής, Νηπιαγωγών, Ιστορικού - Αρχαιολογικού και Τουρκικών Σπουδών) με τον Αντιπρύτανη του ιδρύματος κ. Μπουραζέλη. Μετά τις έντονες πιέσεις των φοιτητών πραγματοποιήθηκε η παραπάνω συνάντηση, ενώ ορίστηκε ραντεβού με τον Πρύτανη Θ. Φορτσάκη την Τρίτη 11 Νοέμβρη, στις 10 το πρωί.
 «Είναι ρεαλισμός στον 21ο αιώνα να θέλουμε να σπουδάζουμε σε καθαρές αίθουσες και όχι σε χωματερές, όλοι να χωρούν και να κάθονται σε εργαστήρια, να μπορούν να μένουν όσοι χρειάζονται σε εστίες, να μη χρειάζεται να πληρώνουμε για αναλώσιμα - βιβλία - σίτιση - στέγαση ούτε ένα ευρώ, να μην αναγκαζόμαστε να παρατάμε τις σπουδές μας για να δουλέψουμε», απάντησαν οι φοιτητές. Κάλεσαν τον Αντιπρύτανη να πάρει θέση στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ιεραρχώντας ως κεντρικό τη χαμηλή κρατική χρηματοδότηση και την εισχώρηση ιδιωτών - εργολάβων στα πανεπιστήμια.

Παράλληλα, απαίτησαν την άμεση συνεδρίαση της Συγκλήτου.......διαβάστε τη συνεχεια ΕΔΩ


ΠΕΜΠΤΗ 6 ΝΟΕΜΒΡΗ 
 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια και πορεία προς τη Βουλή πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι εκατοντάδες μαθητές από σχολεία της Αθήνας και του Πειραιά, αλλά και φοιτητές με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών.
 Νέο αγωνιστικό ραντεβού το Σάββατο 15 Νοέμβρη με τη σύσκεψη μαθητών εκλεγμένων σε 5μελή και 15μελή συμβούλια σχολείων της Αθήνας και του Πειραιά




 Σημαντική άνοδο στα ποσοστά της σημείωσε η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», η παράταξη που στηρίζει το ΠΑΜΕ, στις εκλογές που έγιναν την Τετάρτη 5 Νοέμβρη για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.


Όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα σε 45 από 58 συνολικά Υπηρεσιακά Συμβούλια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ψήφισαν 56.305 εκπαιδευτικοί (από 55.726 το 2012). Έγκυρα ήταν 52.716 (από 51.039) Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» πήρε 7.507 ψήφους (από 6.014) και ποσοστό 14,24% (από 11,78% που είχε το 2012 στα αντίστοιχα Υπηρεσιακά Συμβούλια).

Αντίστοιχα, στους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε 46 από τις 58 περιφέρειες όπου έγιναν εκλογές για Υπηρεσιακά Συμβούλια, ψήφισαν 42.332 εκπαιδευτικοί (από 49.116 το 2012) και έγκυρα ήταν τα 39.445 ψηφοδέλτια (από 45.046 το 2012). Η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» έλαβε 6.095 ψήφους (από 5.736 το 2012) και ποσοστό 15,46% (από 12,73% το 2012).
 

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Κάλεσμα σε κινητοποίηση στο υπουργείο Δικαιοσύνης, τη Δευτέρα, στις 2 το μεσημέρι
 Σε κινητοποίηση

για την καταδίκη του αυταρχισμού ενάντια στους μαθητές καλεί την ερχόμενη Δευτέρα, στις 2 το μεσημέρι, στο υπουργείο Δικαιοσύνης, η Παναττική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ τα πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών και άλλων εργαζόμενων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και τους φορείς των γονιών, δηλώνοντας: «Κάτω τα χέρια από τους μαθητικούς αγώνες».

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ καταγγέλλει με ανακοίνωσή της τις απειλές, την τρομοκρατία και καλεί κάθε εκπαιδευτικό να σταθεί δίπλα στους μαθητές, καλώντας «να γίνουμε όλοι μια γροθιά, γονείς - εκπαιδευτικοί και μαθητές». Οπως τονίζει, «κυβέρνηση - εισαγγελείς - αστυνομία έπεσαν από την πρώτη στιγμή πάνω στους μαθητές. Με συλλήψεις, εγκυκλίους, ακόμα και ξυλοδαρμούς. Από κοντά και οι γνωστοί "αγανακτισμένοι" γονείς, που έκαναν πάλι την εμφάνισή τους.

Η κυβέρνηση μιλά για "αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών", την ίδια ώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και ακόμα χάνονται χιλιάδες διδακτικές ώρες από τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, ακόμα και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα! Την ώρα που το ίδιο το υπουργείο Παιδείας ομολογεί ότι δε θα καλύψει όλα τα κενά, τα σχολεία θα λειτουργούν "με επάρκεια κι όχι με πληρότητα", γιατί δε δίνουν χρήματα για την πρόσληψη εκπαιδευτικών.

Η κυβέρνηση εγκληματεί ενάντια στα παιδιά! Αναρωτιόμαστε όμως, γι' αυτό το έγκλημα ποιος θα πληρώσει; Εισαγγελική εγκύκλιος ζητάει από τους καθηγητές να γίνουν ακόμα και καταδότες και να αναφέρουν στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές τους πρωταίτιους των καταλήψεων...!

Ταυτόχρονα, απειλούν τους γονείς των μαθητών που κινητοποιούνται, με την κατηγορία της "παραμέλησης ανηλίκου". Καταδιώκουν τους μαθητές που διαπράττουν το "έγκλημα" του αγώνα και της διεκδίκησης!», σημειώνει μεταξύ άλλων η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, δηλώνοντας ότι «οι μαθητές έχουν κάθε λόγο να αγανακτούν, να ξεσηκώνονται, να κινητοποιούνται. Δεν πραγματοποιούν "εθιμοτυπικές" κινητοποιήσεις, όπως ισχυρίζεται ο υπουργός Παιδείας. Εχουν σοβαρά και δίκαια αιτήματα. Ξεσηκώνονται ενάντια στο "νέο Λύκειο" και την "τράπεζα θεμάτων" (ή αλλιώς "τράπεζα θυμάτων" όπως την αποκαλούν οι μαθητές), ενάντια σε ένα σχολείο - εξεταστικό κέντρο που τους εξοντώνει.

Οι μαθητές ξεσηκώνονται γιατί οι γονείς τους αιμορραγούν οικονομικά από τα "ιδιαίτερα" και τα φροντιστήρια, γιατί τα σχολεία έχουν χιλιάδες κενά, γιατί κυβερνήσεις - ΕΕ και πλουτοκρατία τούς ετοιμάζουν μια ζωή χωρίς δικαιώματα, μια ζωή κόλαση», σημειώνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.