Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2014

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΑΑΤ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ



 
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΥΠΑΑΤ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΑΑΤ



Κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για συζήτηση στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ το οποίο αφορά ένα ευρύ πεδίο ζητημάτων σχετικών με τον έλεγχο των τροφίμων, τη δημόσια υγεία, την πρωτογενή παραγωγή κλπ. Από την κατεύθυνση των αλλαγών που προωθούνται δεν έχουν τίποτα να περιμένουν οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα αλλά και οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Ειδικότερα:

Τα περισσότερα από τα μισά άρθρα του πολυνομοσχεδίου αφορούν τον έλεγχο των τροφίμων και τις κυρώσεις στον τομέα αυτό. Το «γενικό πνεύμα» είναι αυτό της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας μέσα από μια λογική «πολλαπλών ευκαιριών» στον επιχειρηματία που δε συμμορφώνεται με τη νομοθεσία. Πρόκειται ουσιαστικά για περαιτέρω εμβάθυνση του «ευρωενωσιακού κεκτημένου» το οποίο έχει επιφέρει καίρια πλήγματα στους δημόσιους ελεγκτικούς μηχανισμούς και έχει ενισχύσει περαιτέρω την χειραγώγηση του μηχανισμού ελέγχου των τροφίμων από τα μονοπώλια. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικές οι ελλείψεις προσωπικού όλων των δημόσιων φορέων ελέγχου των τροφίμων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο ΕΦΕΤ, η κύρια δομή για τον έλεγχο των τροφίμων στην χώρα, διαθέτει 4 επιθεωρητές για όλη την Περιφέρεια Κρήτης, 5 επιθεωρητές για όλη την Περιφέρεια Ηπείρου και μόλις 1 επιθεωρητή για ολόκληρη την Περιφέρεια Πελοποννήσου!!! Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στα τμήματα Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας όπου υπηρετούν κατά μέσο όρο από έναν έως τρεις κτηνίατροι.

Η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο όχι μόνο δεν παίρνει κανένα μέτρο για τη βελτίωση της παραπάνω κατάστασης αλλά προχωρά ένα ακόμη βήμα στην πλήρη αποδιάρθρωση ακόμα και αυτών των δομών που έχουν απομείνει καθώς και στην προώθηση της ιδιωτικοποίησης μιας σειράς κρίσιμων υπηρεσιών που παρείχαν οι δημόσιες υπηρεσίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι με τη θέσπιση του «κτηνιάτρου εκτροφής» μεταφέρονται μια σειρά από αρμοδιότητες της δημόσιας κτηνιατρικής με τεράστια σημασία για τη δημόσια υγεία (πχ προγράμματα μελιταίου πυρετού, φυματίωσης κλπ) στον ιδιωτικό τομέα.

Επιπλέον, μέσω του νομοσχεδίου «απελευθερώνεται» η δυνατότητα άσκησης εμπορίας γεωργικών φαρμάκων (ενώ μέχρι σήμερα αποκλειστικά υπεύθυνος ήταν ο γεωπόνος, δηλαδή ένας εξειδικευμένος επιστήμονας πενταετούς φοίτησης) με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη δημόσια υγεία. Και σα να μην έφτανε αυτό με το πολυνομοσχέδιο πάει περίπατο η υποχρέωση απασχόλησης μόνιμου γεωπόνου στα καταστήματα που δίνουν γεωργικά φάρμακα ο οποίος αντικαθίσταται από γεωπόνο μερικής απασχόλησης.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι τη νύφη θα την πληρώσουν τα φτωχά λαϊκά στρώματα καθώς είναι βέβαιο ότι οι εξελίξεις αυτές θα οδηγήσουν στην περαιτέρω υποβάθμιση της ανθρώπινης διατροφής, στην  ένταση των διατροφικών σκανδάλων κλπ.

Χαρακτηριστικό του φιλομονοπωλιακού χαρακτήρα του νομοσχεδίου είναι και το γεγονός ότι ενώ προβλέπεται ανώτερο όριο προστίμου μόνο για τις επιχειρήσεις με ετήσιους τζίρους μεγαλύτερους των 10 εκατομμυρίων ευρώ δεν προβλέπεται κάτι αντίστοιχο για τις μικρές επιχειρήσεις που με δυσκολία τα βγάζουν πέρα στις σημερινές συνθήκες. Με αυτή τη διάταξη εντείνεται η τάση συγκεντροποίησης του κεφαλαίου και το χτύπημα των αυταπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ που ασχολούνται με τον κλάδο των τροφίμων.

Τέλος το νομοσχέδιο είναι κόλαφος και για την μικρομεσαία αγροτιά που ξεκληρίζεται καθώς φτωχοί αγρότες και κτηνοτρόφοι καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη νομιμοποίηση των στάβλων, για να έχουν «κτηνίατρο εκτροφής», για τον έλεγχο των λιπασμάτων (αφού ουσιαστικά το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο  μετατρέπεται σε ινστιτούτο εξυπηρέτησης ιδιωτών έναντι αμοιβής) κλπ.

Συνολικά λοιπόν πρόκειται για ένα πολυνομοσχέδιο ενταγμένο στη στρατηγική του κεφαλαίου για βελτίωση των προοπτικών κερδοφορίας του μέσα από την άρση των λεγόμενων «εμποδίων» στην επιχειρηματικότητα. Οι εργαζόμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα και οι μικρομεσαίοι αγρότες μπορούν ουσιαστικά να εμποδίσουν τις εξελίξεις αυτές με την πάλη τους για την αμφισβήτηση και την ανατροπή ενός τρόπου παραγωγής που υποτάσσει τα πάντα στην κερδοφορία.

Παραγωγή ασφαλών φθηνών και υγιεινών τροφίμων για τον εργαζόμενο λαό

και όχι για τα κέρδη των  μονοπωλίων.

14.01.2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.