Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανοίγει πόρτα για αντιδραστικές αλλαγές

διαβάστε:
-ΣΧΟΛΙΟ του  Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ μετά τις πρόσφατες δηλώσεις Γ.Ρωμανιά
-ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ με προεκλογικές και τις πρόσφατες δηλώσεις στελεχών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ
  -ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ απο την ΑΠΟΦΑΣΗ της  Γενικής Συνέλευσης του Φλεβάρη του ΠΚΣ για το ασφαλιστικό
  -ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ 
   στη συνέλευση του ΠΚΣ για το  ασφαλιστικό
*******************  



 -ΣΧΟΛΙΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΕ ΚΚΕ:
                 
                          Αυτοί είναι οι κύριοι υπεύθυνοι
Με μοιρασμένους ρόλους, τα στελέχη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κλείνουν κάθε συζήτηση για επιστροφή των κλεμμένων από κράτος - εργοδοσία, επιχειρώντας να ξεφύγουν από την προεκλογική ρητορική για αποκατάσταση των απωλειών των Ταμείων, ενώ ανοίγουν την πίσω πόρτα για αντιδραστικές αλλαγές.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργου Ρωμανιά, για κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών και αντικατάστασή τους με επιπλέον φορολόγηση στο φόρο εισοδήματος, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ μεταξύ άλλων σημειώνει:
«Δημιουργούνται εύλογες ανησυχίες στους εργαζομένους για το παρόν και το μέλλον των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων, για νέες επιβαρύνσεις και ανατροπές στο λαϊκό εισόδημα, στο όνομα της διάσωσης των ασφαλιστικών ταμείων. Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να κάνουν βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις τους, για πλήρη κάλυψη των απωλειών που συντελέστηκαν στα χρόνια της κρίσης, αλλά και από το δίκαιο αίτημα να πληρώσουν το κράτος και το κεφάλαιο για τα ελλείμματα στα Ταμεία, που είναι και οι κύριοι υπεύθυνοι για το βούλιαγμά τους».
Ριζοσπάστης -Πέμπτη  19 Φλεβάρη 2015


 -ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ με προεκλογικές και τις πρόσφατες δηλώσεις στελεχών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ



      Με ελιγμούς και δήθεν «νέες ιδέες», η κυβέρνηση επιχειρεί να ξεφύγει από τη ρητορική που εκτόξευε ως αντιπολίτευση ότι θα αποκαταστήσει τις απώλειες που είχαν τα Ταμεία στα αποθεματικά τους από το επαίσχυντο PSI και ότι θα στηρίξει την Κοινωνική Ασφάλιση.
Ετσι, ύστερα από τη γενικόλογη υπόσχεση που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Στρατούλης, ότι η Κοινωνική Ασφάλιση θα στηριχτεί κάποτε, στο απροσδιόριστο μέλλον, από τη δημιουργία ενός Ταμείου Εθνικού Πλούτου, προχτές το ζήτημα έφερε ξανά στο προσκήνιο ο γγ Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γ. Ρωμανιάς, ο οποίος «έριξε» την ιδέα για αντικατάσταση των ασφαλιστικών εισφορών με ένα ποσοστό γενικής φορολογίας.
Σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό, αφού περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων και την οικονομική τους επάρκεια για την απόδοση των συντάξεων στο μέλλον, παρουσίασε τους τρεις άξονες του σχεδίου που υποστηρίζει: «...πρώτον, η μεταβολή του συστήματος από το Μπίσμαρκ που είναι τώρα σε Μπέβεριτζ. Δηλαδή, να περάσουμε από το σύστημα που ισχύει στην κεντροανατολική Ευρώπη στο σύστημα που ισχύει στη Σκανδιναβία και τη Μεγάλη Βρετανία.
Δεύτερον, μετατροπή των ασφαλιστικών ταμείων σε αποκεντρωμένες κρατικές υπηρεσίες. Τρίτον, κατάργηση της ασφαλιστικής εισφοράς. Η ασφαλιστική εισφορά είναι φόρος. Αν καταργήσουμε την ασφαλιστική εισφορά, η οποία πέραν των άλλων είναι και διαφορετική ανά Ταμείο και την αντικαταστήσουμε με ένα μικρό ποσοστό επιπλέον φορολόγησης στο φόρο εισοδήματος - που σημαίνει ότι η εισφορά θα πέσει στο μισό -, θα έχουμε την εφαρμογή αυτού που γίνεται στη Σκανδιναβία και τη Μεγάλη Βρετανία».
Επιπλέον, υποστήριξε ότι με το νέο σύστημα όλοι οι ασφαλισμένοι θα έχουν τις ίδιες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, που σημαίνει εξίσωση προς τα κάτω και όχι βέβαια προς τα πάνω. Αυτό μεταφράζεται σε συντάξεις και παροχές πείνας για τη συντριπτική πλειοψηφία.
Πετάνε την μπάλα στην εξέδρα
Προκειμένου να «πετάξει την μπάλα στην εξέδρα» απέναντι στο δίκαιο αίτημα να επιστραφούν τα κλεμμένα του PSI και προκειμένου οι ασφαλισμένοι να συνηθίζουν στην ιδέα ότι δεν πρόκειται να πάρουν πίσω ούτε ένα ευρώ από τα αποθεματικά που λήστεψαν κράτος και εργοδοσία, ο Γ. Ρωμανιάς βάζει στη συζήτηση την εκ βάθρων αλλαγή του συστήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης, προτείνοντας ένα άλλο «μοντέλο» χρηματοδότησης και λειτουργίας των Ταμείων.
Ισχυρίζεται, μάλιστα, ότι η αντικατάσταση των ασφαλιστικών εισφορών με τη γενική φορολογία ισοδυναμεί με το μισό των σημερινών εισφορών και ότι παρ' όλα αυτά θα δημιουργηθούν πρόσθετα αποθεματικά στην Κοινωνική Ασφάλιση. Το μόνο που μπορεί να συμπεράνει κανείς είναι ότι οι επιχειρήσεις θα πληρώνουν τα μισά απ' ό,τι πληρώνουν σήμερα και ότι, μέσω της γενικής φορολογίας, το βάρος τελικά θα μεταφερθεί στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων.
Υπενθυμίζουμε ότι και στον λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο» που έγινε το 2009 για το Ασφαλιστικό, με πρωτοβουλία του τότε υπουργού Εργασίας, Α. Λοβέρδου, υπήρξαν προτάσεις για «νέους πόρους» προς το Ασφαλιστικό, οι οποίοι θα προέλθουν μέσα από την αύξηση της γενικής φορολογίας, σε μια προσπάθεια να ελαφρυνθεί - μεταξύ άλλων - και το λεγόμενο «εργασιακό κόστος» για τις επιχειρήσεις. Το τι ακολούθησε από τότε, το έχουν βιώσει στην πλάτη τους ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι.
Με τον ίδιο τρόπο που λέει στους ασφαλισμένους να ξεχάσουν τα αποθεματικά, τους στέλνει επίσης μήνυμα να ξεχάσουν την ανάκληση της απόφασης για μείωση των εργοδοτικών εισφορών, ή την είσπραξη των οφειλών που έχει η εργοδοσία προς τα Ταμεία.
Επιχείρηση συσκότισης
Πάντως, χτες, ο Δ. Στρατούλης επιχείρησε για μια ακόμη φορά να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις δηλώσεις του Γ. Ρωμανιά και με ανακοίνωσή του δήλωσε πως «πρόκειται για δικές του, παλαιότερες, προσωπικές απόψεις - προτάσεις, που δεν ανταποκρίνονται στις προ­θέσεις και στην πολιτική του υπουργείου και της κυβέρνησης».
Επανέλαβε ακόμα το γνωστό και χιλιοειπωμένο ότι η κυβέρνηση «θα στηρίξει τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση με πρόσθετους δημόσιους πόρους, που δεν θα επιβαρύνουν σε καμιά περίπτωση τους φορολογούμενους και τους καταθέτες των τραπε­ζών», χωρίς όμως και αυτή τη φορά να αναλάβει κάποια συγκεκριμένη δέσμευση.
Και δεν αναλαμβάνει καμία δέσμευση απέναντι στους εργαζόμενους, γιατί κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε σύγκρουση και με τη στρατηγική της ΕΕ για τις συντάξεις, που επιβάλλει τη μείωση της χρηματοδότησης των Ταμείων από το κράτος καθώς και την απαλλαγή των επιχειρήσεων από τις εισφορές. Θα ερχόταν επίσης σε σύγκρουση με τη δέσμευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ότι θα σεβαστεί τις δημοσιονομικές υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμμετοχή της στην ΕΕ και τις δανειακές της υποχρεώσεις...



ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΑΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΚΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ:


           -Αντιμετώπιση των προβλημάτων ασφάλισης των συναδέλφων ελεύθερων επαγγελματιών στο ΤΣΑΥ- Να εκφραστεί η αντίθεση του κλάδου στη  μεθοδευμένη σταδιακή αποδυνάμωση  της δημόσιας ασφάλισης και στις περικοπές κοινωνικών δαπανών για την υγεία, προκειμένου να διευκολυνθεί η είσοδος του ιδιωτικού κεφάλαιου ,σχέδια που περιέχονται στις συμφωνίες της λευκής και πράσινης βίβλου που έχουν  υπογράψει οι Ελληνικές κυβερνήσεις με την ΕΕ, πολύ πριν τα μνημόνια ,άρα καμμία πρόφαση δημοσιονομικής σταθερότητας δεν μπορεί να είναι αποδεκτή  Να προβληθεί η αντίθεσή μας στους αντιασφαλιστικούς νόμους, που περικόπτουν τις συντάξεις (εφαρμόζονται απο το 2015 ) και αυξάνουν τις εισφορές Να διεκδικηθεί με κάθε τρόπο το δίκαιο αίτημα για την επιστροφή των απωλειών των ταμείων απο τα αναγκαστικά κουρέματα και το τζογάρισμα για τη  στήριξη του χρηματοοικονομικοπιστωτικού συστήματος  Να αναπτυχθούν οι συνεργασίες με τους άλλους κλάδους στο ΕΤΑΑ. Η ΔΕ το χρόνο που πέρασε όχι μόνο δεν διεκδίκησε τίποτα ,όχι μόνο απέφυγε επανειλλημένα την επικύρωση των αποφάσεων της Γενικής συνέλευσης του Μάρτη (9 μήνες έκανε να φέρει το θέμα στη ΔΕ) ,αλλά και στη μία συνάντηση που πραγματοποίησε με υφυπουργό, απέφυγε επιμελώς οποιαδήποτε αναφορά σε διεκδίκηση απωλειών των ταμείων  και των συνταξιοδοτικών και υγειονομικών περικοπών  , παρά τις αποφάσεις της συνέλευσης Εναιο,καθολικό, αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας – Πρόνοιας
 διαβάστε ολοκληρη την απόφαση στο λινκ:
http://ktiniatroi-panepistimoniki.blogspot.gr/2015/02/blog-post_9.html
 
               Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ
                           ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
                     ΣΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΚΣ 

     Την περασμένη βδομάδα έκφράστηκε στα κανάλια ανησυχία για το αν θα δοθούν οι συντάξεις Γενάρη Φλεβάρη 
      Βγήκαν από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ήταν καθησυχαστικοί ως προς το ότι οι συντάξεις δεν κινδυνεύουν όχι μόνο για το δίμηνο αλλά και για αργότερα Ωστόσο η ουσία δεν είναι για το αν θα δοθούν οι πετσοκομμένες συντάξεις μόνο, αλλά κυρίως τι θα γίνει γενικά με το ασφαλιστικό, με τις απώλειες δηλαδή των εργαζομένων και με το αν θα τις ανακτήσουν  και τα σχέδια για το μέλλον 
          Το ασφαλιστικό μπαίνει απο την ΕΕ σαν ένα απο τα πρώτα θέματα που το συνδέει με τη δημοσιονομική σταθερότητα και τους ισοσκελισμένους προυπολογισμούς  Η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς σχετικά με το ασφαλιστικό. Αρα το μέλλον είναι προβληματικό 
      Εκτός αυτού οι καταθέσεις των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία ήταν πάντα στόχος των κυβερνήσεων πολύ πριν τα μνημόνια, ακόμη απο το 1950, που νόμος υποχρέωνε τα ασφαλιστικά ταμεία να καταθέτουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας ,με επιτόκιο που καθόριζε αρμόδια επιτροπή και ήταν πάντα χαμηλότερο απο το επιτόκιο των καταθέσεων Παράδειγμα το 1973 και 1974 ο πληθωρισμός έτρεχε με 15% και 17% και το επιτόκιο για τις καταθέσεις των  ασφαλιστικών  ταμείων ήταν 4% και αυτό σημαίνει τεράστιες απώλειες σε χρήματα, που δόθηκαν με χαμηλότοκα δάνεια σε επιχειρήσεις στα πλαίσια της «ανάπτυξης» Λόγω αυτού έχουμε τεράστιες απώλειες από τα ασφαλιστικά ταμεία (58 δις ευρώ περίπου) από το 1950 ως το 1975.Αργότερα τα αποθεματικά χρησιμοποιήθηκαν στο χρηματιστήριο και αυτό σημαίνει και άλλες απώλειες μέχρι το 2012 που κουρεύτηκαν με συμφωνία Ελληνικής κυβέρνησης και Τρόικας Με το κούρεμα τα ταμεία έχασαν περίπου το 50% των αποθεματικών τους 
         Παράλληλα όλα τα χρόνια το κράτος δεν πλήρωνε τις οφειλές του στα ταμεία και η εργοδοσία επίσης Οι επιχειρήσεις παρακρατούν τις εισφορές απο τους εργαζόμενους αλλά δεν τις αποδίδουν στα ταμεία !Αυτή τη στιγμή υπάρχουν παντού ελλείματα, τα οποία καλούνται οι εργαζόμενοι να τα πληρώσουν με το πεστόκομα των παροχών σε συντάξεις,επικουρικά,αυξημένα ασφάλιστρα και περικοπές στις δαπάνες υγείας. 100εκ.Ευρώ ζητάει η ΕΙΝΑΠ (Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς ) για την καλυψη έκτακτων  αναγκών των νοσοκομείων και πρόσφατα αρχές Γενάρη, αντέδρασε σε κυβερνητική απόφαση που δεν επιτρέπει στους γιατρούς που τέλειωσαν ειδικότητα, να παραμείνουν στα νοσοκομεία μέχρι να αντικατασταθούν,και αυτό θα έχει σαν συνέπεια να στερηθούν τα νοσοκομεία σημαντικό αριθμό γιατρών που καλύπτουν βασικές ανάγκες, που δεν μπορούν να καλυφθούν 
      Οι συνάδελφοι θέλουν να σταματήσουν τη μονοσύνταξη Γιατί; Διότι τα επικουρικά πετσοκόφτηκαν  και εδώ ακούμε ότι για αυτές τις απώλειες δεν μπορεί να γίνει τίποτα  Αυτό σημαίνει δεν θέλουμε να διεκδικήσουμε τίποτα Θα πρέπει ο ΠΚΣ να ακολουθήσει άλλη πολιτική διεκδίκησης σε  συνεργασία με άλλους κλάδους 
         Αυτή τη στιγμή όσο αφορά τις συνταξεις ισχύουν δύο νούμερα 40 και 67.Δηλαδή  67 χρόνια η κατώτερη ηλικία για τη σύνταξη και απαραίτητα τα 40 χρόνια εργασίας. Κάποτε ήταν 60 χρόνια για άνδρες, 55 για γυναίκες σαν μία ελάχιστη συνεισφορά του κράτους στην εργαζόμενη  γυναίκα και μητέρα , που δουλεύει σε μια κοινωνία ανισότητας που δεν της προσφέρει καμμία διευκόλυνση (παιδικούς σταθμούς ,άδειες κλπ κλπ )Η προοπτική που έχουμε μπροστά μας είναι να πάει η κατώτερη ηλικία για τη σύνταξη στα  67 χρόνια και αυτό αναφέρεται στη Λευκή Βίβλο που υπέγραψαν οι Ελληνικές κυβερνήσεις με την ΕΕ και που περιλαμβάνει και άλλους στόχους που η κυβέρνηση τη χρονιά που πέρασε διατύπωσε και μέσα στη Βουλή με τοποθέτηση του Κ.Γιακουμάτου  Οι στόχοι αυτοί είναι να καταργηθεί ουσιαστικά η δημόσια ασφάλιση ώστε να δοθεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο και τις ασφαλιστικές εταιρείες για επενδύσεις, όπως και ο τομέας της υγείας γενικότερα          
       Συγκεκριμένα τα σχέδια αυτά περιλαμβάνουν : 
 α) 360 ευρώ η βασική σύνταξη και απο εκεί και μετά το αναλογικό κομμάτι που θα δίνει το ταμείο ανάλογα με τη δημοσιονομική σταθερότητα και την ευρωστεία Ποιά ευρωστεία που εδώ μιλάμε ήδη για ελλείματα ,Οπως είχε αναφέρει και η εκπρόσωπος του ΠΚΣ στο ΤΣΑΥ, στην προηγούμενη συνέλευση, το ΤΣΑΥ είναι ηδη ελλειματικό ,απο απλήρωτες εργοδοτικές εισφορές Χρήματα χάνονται επίσης και απο την ανασφάλιστη εργασία που μεγαλώνει 
     β) Κατάργηση των επικουρικών και στη θέση τους ένα πλήρως ανταποδοτικό σύστημα, με συμμετοχή εργαζομένων και εργοδοτών τα λεγόμενα επαγγελματικά ταμεία Υπάρχουν  ήδη  σε άλλους κλάδους πχ φάρμακο και ήδη έχουν δηλώσει αδυναμία να πληρώσουν παροχές για εξοχή για τα παιδια των ασφαλισμένων,πετσόκοψαν παροχές για συντάξεις κλπ κλπ  
  γ) Ιδιωτική ασφάλιση.
       Στη συνάντηση μας με τον υφυπουργό, μαζί με τους άλλους κλάδους στο ΕΤΑΑ, δεν ακολουθήθηκαν απο την εκπρόσωπό μας  οι  αποφάσεις  της προηγούμενης συνέλευσης Δεν βάλαμε πρώτα πρώτα το θέμα για τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ που ισχύει ήδη απο 1/1/2015 Δεν βάλαμε το θέμα της επιστροφής των απωλειών σε συντάξεις και παροχές και άλλα  Αν θέλουμε πραγματικά να διεκδικήσουμε κάτι σε συνεργασία με άλλους, ας διεκδικήσουμε πχ με την ΕΙΝΑΠ 100 εκ. Ευρώ για τις έκτακτες ανάγκες των νοσοκομείων και της υγείας 

   Tέλος καταγγέλουμε τις πρόσφατες παραβιάσεις αποφάσεων της ΔΕ και μαγειρέματα της πλειοψηφίας της ΔΕ με σκοπό τον αποκλεισμό της Πανεπιστημονικής απο την εκπροσώπιση  του ΠΚΣ στο ΕΤΑΑ  





δείτε αναλυτικό αρχείο των δημοσιεύσεων στην ιστοσελίδα μας με χρονολογική σειρά στο λινκ αρχείο δημοσιεύσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.