Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

"ΕΜΠΡΟΣ ΕΠΟΝΙΤΕΣ" 23 ΦΛΕΒΑΡΗ 1943 ΙΔΡΥΘΗΚΕ Η ΕΠΟΝ

"ΕΠΟΝ, ΕΠΟΝ,
 είσ΄ ο εχθρός των φασιστών,άξια γενιά των δουλευτών,καμάρι του λαού ΕΠΟΝ".

ΓΟΝΕΙΣ η ΕΠΟΝ είναι το καλύτερο ΣΧΟΛΕΙΟ για τα παιδιά σας 
 Ανοιχτή επιστολή προς τους εκπαιδευτικούς
 απο την

Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών ΠΑΜΕ
      "Διδασκόμαστε και διδάσκουμε
             την ιστορία της ΕΠΟΝ" 
Συνάδελφοι
Στις 23 Φλεβάρη 1943, ιδρύθηκε η θρυλική ΕΠΟΝ, η μεγαλύτερη νεολαιίστικη οργάνωση της χώρας.
Μπροστά σε αυτή την επέτειο, καλούμε κάθε εκπαιδευτικό που σέβεται το λειτούργημά του, την αποστολή του απέναντι στη μόρφωση και τη διαπαιδαγώγηση των μαθητών του, να οργανώσει το μάθημά του έτσι, ώστε να μιλήσει για την ιστορία της ΕΠΟΝ, τα κατορθώματά της, τα διδάγματα του σήμερα. Καλούμε επίσης τους Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών, τις ΕΛΜΕ, τους συλλόγους Διδασκόντων σε κάθε σχολείο, να οργανώσουν πολύμορφες εκδηλώσεις και δραστηριότητες αφιερωμένες στην ΕΠΟΝ (επισκέψεις σε μουσεία, σε τόπους θυσίας της περιοχής, να καλέσουν τους παππούδες και τις γιαγιάδες που αποτελούν ζωντανή πηγή μαρτυρίας, κ.ά.)
 ολόκληρη η ανακοίνωση σε μορφή PDF. 

 Η ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΜΕ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

 Δουκίσης Πλακεντίας 3 Αμπελόκηποι-ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΕΠΟΝ
"Σ'αυτό το σπίτι στις 23 Φλεβάρη 1943 συγκεντρώθηκαν παράνομα οι εκπρόσωποι  δέκα εθνικοαπελευθερωτικών οργανώσεων της νεολαίας και ίδρυσαν την ΕΝΙΑΙΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΝΕΩΝ την ΕΠΟΝ"   

Στο ιδρυτικό κείμενο της ΕΠΟΝ αναφέρονται "οι βασικοί σκοποί που πρέπει να περιέχονται στο καταστατικό της ΕΠΟΝ:
α. Η εθνική απελευθέρωση με βάση την ακεραιότητα της Ελλάδας.
β. Η εξόντωση του φασισμού τώρα και στο μέλλον, και με οποιαδήποτε μορφή και αν παρουσιαστεί. Αποκατάσταση της Λαϊκής Κυριαρχίας, έτσι που όλες οι εξουσίες να απορρέουν απ' την κυρίαρχη θέληση του Λαού και της νέας γενιάς.
γ. Η καταπολέμηση των ιμπεριαλιστικών πολέμων και η υπεράσπιση της ειρήνης με βάση την αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών και της αδελφικής συνεργασίας όλων των Λαών και Νεολαιών, και ειδικά της Βαλκανικής.
δ. Η υπεράσπιση των οικονομικών, πολιτικών, εκπολιτιστικών και μορφωτικών δικαιωμάτων και επιδιώξεων της νέας γενιάς (...)".
 
                        Το πρώτο φύλλο της παράνομης Νέας Γενιάς
                          οργάνου του ΚΣ της ΕΠΟΝ
  Να μιλήσουμε στους μαθητές μας για τα κατορθώματα και τις μεγάλες στιγμές της ΕΠΟΝ:
(από την ανοιχτή επιστολή της Πανελλαδικής γραμματείας εκπαιδευτικών ΠΑΜΕ
 1. Για τη μάχη ενάντια στην πολιτική επιστράτευση (για καταναγκαστική εργασία στις βιομηχανικές παραγωγικές μονάδες) που επιχείρησαν να υλοποιήσουν οι χιτλερικοί με τους ντόπιους δοσίλογους και συνεργάτες τους.................Μια μεγάλη διαδήλωση νέων κοριτσιών και παιδιών, διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας με κραυγές "ΚΑΤΩ Η ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗ - ΕΠΟΝ, ΕΠΟΝ"».
2. Για τη συμβολή της ΕΠΟΝ στον ένοπλο αγώνα του λαού μας...............Στις μάχες αυτές έπεσαν πάνω από 1.300 μέλη και στελέχη της ΕΠΟΝ, ως την απελευθέρωση.
 Και στις πόλεις -προπάντων στην Αθήνα- οι ΕΠΟΝίτες μαχητές έδωσαν μάχες με τους Γερμανούς και τα προδοτικά Τάγματα Ασφαλείας (τους πρόδρομους της ναζιστικής Χρυσής Αυγής), στις λαϊκές γειτονιές. Πολύ πριν απ' την απελευθέρωση, ολόκληρα διαμερίσματα της Αθήνας και των περιχώρων ήταν ελεύθερα, δεν τολμούσε να πατήσει Γερμανός και προδότης, και υπήρχαν φρουραρχεία του ΕΛΑΣ.
                      Η ΕΠΟΝ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ   
                             ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ                    
 3. Για τη μάχη κατά της πείνας,.................Υπολογίζεται ότι, μόνον στις πόλεις, εξασφαλίστηκαν 220 οργανωμένα συσσίτια για 65.000 παιδιά.
4. Να τους μιλήσουμε για το "κάστρο" του Υμηττού.  ............
5. Για το εκπολιτιστικό έργο της ΕΠΟΝ. Μέσα στις φλόγες των μαχών, η ΕΠΟΝ επιτέλεσε ένα δύσκολο έργο, που παραμένει φωτεινός σηματοδότης μέχρι και σήμερα. Με σχολεία και σχολές, θέατρο και διασκέδαση, με διάδοση του αθλητισμού και των αθλητικών ιδεωδών, σε συνδυασμό με τη μάχη κατά των ναρκωτικών, με πρωτοφανή εκδοτική δραστηριότητα.
Μια απ' τις βασικότερες μάχες που έδωσε η Οργάνωση, ήταν για το άνοιγμα και τη λειτουργία των σχολείων..............
             ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ
 .......................
Η ΕΠΟΝ πολεμήθηκε, το έργο της παραμένει φάρος και σήμερα!

Τα ιδανικά τής οργανωμένης πάλης της ΕΠΟΝ ήταν αρκετά για να ανησυχήσουν το κράτος και το παρακράτος, που έβαλαν σε εφαρμογή τα σχέδια εξόντωσης της ΕΠΟΝ. Έτσι, το 1946 πάνω από 1.500 ΕΠΟΝίτες δολοφονούνται από την αντίδραση, ντόπια και ξένη. Χιλιάδες σέρνονται στα Στρατοδικεία. Άλλοι πηγαίνουν στις φυλακές και στις εξορίες.

Στις 28 Φλεβάρη του 1947, με απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας, αποφασίζεται η διάλυση της ΕΠΟΝ. Ανάμεσα στις κατηγορίες είναι ότι προσπάθησε να... "υποκλέψει το μυστικό της ατομικής βόμβας", και να το παραδώσει στους Σοβιετικούς!

Συνεχίζουμε! Βοηθάμε τους μαθητές μας για να αναζητήσουν την ιστορική αλήθεια. Με αφορμή και την επέτειο από την ίδρυση της ΕΠΟΝ, δείχνουμε στους μαθητές μας ότι ο οργανωμένος αγώνας της νεολαίας ενάντια στην αδικία, είναι ο μόνος δρόμος για να αλλάξουν ριζικά σήμερα τα πράγματα».

 ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΦΛΕΒΑΡΗ 2015:
 Στιγμές από τη δράση της θρυλικής οργάνωσης ζωντάνεψαν στην εκδήλωση στο «Σπίτι της ΕΠΟΝ»(ΛΙΝΚ)



Κυριακή 22 Φλεβάρη 2015 (link) 
 στις 5 το απόγευμα, το ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ διοργανώνει στο ξενοδοχείο «Crystal city» στην οδό Αχιλλέως 4, στην πλατεία Καραϊσκάκη, το καθιερωμένο τσάι της ΕΠΟΝ, με καλλιτεχνικό πρόγραμμα, κλέφτικα και αντάρτικα τραγούδια.


   " ΠΟΛΕΜΑΜΕ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΑΜΕ "
            ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ !(ΛΙΝΚ)
video απο το τσάι της ΕΠΟΝ 



      Στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Αθήνα, με μπροστάρη την Ενιαία Μαθητική Νεολαία (που μια μέρα μετά συμμετείχε στην ίδρυση της ΕΠΟΝ) ξεκινά η απεργία των μαθητών με αίτημα να μην επιστρατευτούν οι γονείς και τ’ αδέλφια τους από τις δυνάμεις κατοχής που επιδίωκαν, με κάθε μέσο, να εξασφαλίσουν εργατικά χέρια για τα εργοστάσιά τους στη Γερμανία, ώστε να ενισχύσουν το μέτωπο κατά της Σοβιετικής Ένωσης. Η αποχή των μαθητών πέτυχε 100% και συνεχίστηκε και τις επόμενες ημέρες. 
       Το κατοχικό υπουργείο Παιδείας, βλέποντας ότι δεν μπορεί με κανένα μέτρο (απειλές, τρομοκρατία κλπ.) να κάμψει τους μαθητές, αποφάσισε να κλείσει τα σχολεία «επ’ αόριστον». Οι μαθητές απαντούν με μαζική συμμετοχή στις διαδηλώσεις του λαού και στις 25 Φλεβάρη θα έχουν τον πρώτο τους νεκρό που έπεσε από τις σφαίρες του κατακτητή, τον ΕΠΟΝίτη μαθητή του 5ου Γυμνασίου Αθηνών Γιάννη Δρακόπουλο. Την επομένη έγιναν διαδηλώσεις μαθητών που καταδίκαζαν τη δολοφονία, το φασισμό και τα σχέδια για επιστράτευση, ενώ οι ΕΠΟΝίτισσες μαθήτριες πήγαν συντεταγμένες στο σπίτι του νεκρού συντρόφου τους, στην οδό Ερεσού, την οποία και μετονόμασαν σε οδό Γιάννη Δρακόπουλου.
          Οι μαθητικές κινητοποιήσεις κατά της φασιστικής επιστράτευσης θα κορυφωθούν με την τεράστια διαδήλωση στις 5 Μάρτη του 1943. Μια κινητοποίηση που έφερε τη νίκη, αφού ο εχθρός εγκατέλειψε τα σχέδιά του για επιστράτευση και μέχρι το τέλος της κατοχής δεν ξαναεπιχείρησε να τα επαναφέρει.


Αρης Βελουχιώτης:
               "ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΝΙΑΤΑ 
           ΠΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΛΕΜΑΣ"
από τις αναμνήσεις μιάς απο τις πολλές  Επονίτισες 


     " Διάβασα το καταστατικό της ΕΠΟΝ Μου  άρεσε γιατί ελεγε πως θα παλεύουμε για δουλειά, για λευτεριά, για δωρεάν σπουδές ,για δικαιοσύνη

      Ο πατέρας μου μου έδωσε την άδεια να οργανωθώ στην ΕΠΟΝ Μου είπε «Να πας αλλά θέλω το κεφάλι ψηλά»

      Μόλις έρχονταν οι Γερμανοί στο χωριό κρυβόμασταν, μόλις έφευγαν βάζαμε οι ΕΠΟΝΙΤΕΣ  έναν με τηλεβόα και μαζευόμασταν στην πλατεία και τραγουδούσαμε αντάρτικα, για να μη νοιώθουν την κατοχή Πετάγαμε και προκηρύξεις μόλις έφευγαν οι Γερμανοί

      Ενα απο τα τραγούδια που λέγαμε έλεγε:

       «ΕΑΜ ΕΑΜ πανώρια κόρη κατεβαίνει απο τα όρη 
        και ολαός την αγκαλιάζει και φωνάζει και γιορτάζει 
        ΕΑΜ ΕΛΑΣ ΕΠΟΝ φωνή λαού 
        που φτάνει ως τα άστρα του ουρανού»

      Προσπαθούσαμε να βοηθάμε τους αδύναμους ,κάναμε έρανο και στέλναμε τρόφιμα στους αντάρτες και  λεφτά Μιλάγαμε όχι μόνο για απελευθέρωση αλλά και για ισότητα μετά την απελευθέρωση

      Σε μία σύσκεψη της ΕΠΟΝ που μίλησα με πλησίασε ο Βελουχιώτης για να με συγχαρεί και του είπα «σε εσάς αξίζουν τα συγχαρτήρια που μας φυλάτε με το όπλο  στο χερι»  και αμέσως με αγκάλιασε και φώναξε  «ε βρε ,με τέτοια νιάτα πως να μην πολεμάς»"

  Ο ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΝ

Τα νιάτα.
Με τη χρυσή της νιότης πανοπλία,
το θάρρος, την ορμή, τη λεβεντιά,
πετάμε στον αγώνα, στη θυσία,
για την Ελλάδα, για τη λευτεριά.

Καμαρωτά, χαρούμενα τα νιάτα,
σαν σε χορό, βαδίζουν πάντα εμπρός,
φλόγα, ζωή και θέληση γιομάτα,
κ' είναι το πέρασμα τους όλο φως.

Τα νιάτα είμαστε μεις, της γης η ελπίδα,
αλί του π' αντικρύ μας θα σταθεί.
Μελίσσι από την κάθε μια πατρίδα,
κινάμε να λυτρώσουμε τη γη.

Στο φράχτη της σκλαβιάς, το πέρασμά μας
μια καταλύτρα θάν, νεροσυρμή.
Το δίκιο, η λευτεριά, για σύνθημά μας,
ποιος θα μας αντικόψει την ορμή;

Των ταπεινών τον πόνο και τη θλίψη
του σκλάβου τη βαθιά την οιμωγή
από τη γη, θα κάμουμε να λείψει
για να γενεί χιλιόμορφη η ζωή.

Καμαρωτά, χαρούμενα τα νιάτα,
σαν σε χορό, βαδίζουν πάντα εμπρός,
φλόγα, ζωή και θέληση γιομάτα,
κ' είναι το πέρασμα τους όλο φως.



δείτε αναλυτικό αρχείο των δημοσιεύσεων στην ιστοσελίδα μας με χρονολογική σειρά στο λινκ αρχείο δημοσιεύσεων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.