Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΣΑΚ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ



Στις 12/9 συνεδρίασε το ΔΣ  της ΠΕΚΔΥ για να συζητήσει το σχέδιο ΚΥΑ για τον κτηνίατρο εκτροφής, την αξιολόγηση των ΔΥ, το νέο οργανισμό ΥΠΑΑΤ και τη θέση των κτηνιάτρων ΔΥ στους γεωτεχνικούς φορείς.  Μετά την συζήτηση και την κατάθεση των απόψεων αποφασίστηκε να γραφτεί ένα κείμενο με τις θέσεις του ΔΣ για το σχέδιο ΚΥΑ για τον κτηνίατρο εκτροφής (έγγραφο αριθ. Πρωτ. 21/22-9-2014).

              Από το περιεχόμενο αυτού του κειμένου δεν προκύπτει με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο η καθολική και μαζική καταδίκη του νόμου του Ν. 4235/2014 των  άρθρων 60 και 62 όπως αποφασίστηκε στην τελευταία Γ. Σ της ΠΕΚΔΥ αλλά, αντίθετα, οι παρατηρήσεις όλες αναφέρονται στο σχέδιο ΚΥΑ που ανακοινώθηκε. Το γεγονός αυτό αφήνει σαφώς ένα περιθώριο στην κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο ΚΥΑ λίγο πιο «προοδευτικό» από το υπάρχον, που να δημιουργεί την ψευδαίσθηση στους συναδέλφους ότι κάτι κερδήθηκε ενώ η ουσία θα παραμένει η ίδια: η υπηρέτηση της στρατηγικής της ΕΕ (MAASTRICHT – Λισαβώνα) για ιδιωτικοποίηση του Δημόσιου τομέα και πιο συγκεκριμένα την παράδοση όλων των προγραμμάτων αρχικά σε ιδιώτες και προοπτικά σε εταιρείες κτηνιατρικών υπηρεσιών.

     Το κείμενο αυτό αποδίδει πιστά τη στάση των εκπροσώπων του Ενωτικού Ψηφοδελτίου στη συζήτηση κατά την παραπάνω συνεδρίαση του ΔΣ, που στόχευε στη συνδιαμόρφωση της ΚΥΑ, ώστε το μόρφωμα που θα προκύψει να είναι πιο υποφερτό.

     Εξυπακούεται οτι δεν περιμέναμε από αυτή την πλειοψηφία να εστιάσει στο ρόλο της ΕΕ ούτε να αποκαλύψει τη στρατηγική της διάλυσης-συρρίκνωσης των δημόσιων υπηρεσιών, κάτι που εκφράζεται ανάγλυφα και στο νέο οργανόγραμμα του ΥΠΑΑΤ. Είναι μια στρατηγική που αντιστοιχεί στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στην κατεύθυνση για συγκέντρωση της κτηνοτροφικής παραγωγής  σε καπιταλιστικού χαρακτήρα κάθετες επιχειρήσεις που θα βασίζονται στην ιδιωτική κτηνιατρική κάλυψη με το ρόλο του απλού επόπτη για τις δημόσιες κτηνιατρικές υπηρεσίες. Την ίδια δε περίοδο, θα σημειώνεται σαν άμεσο αποτέλεσμα ο οικονομικός στραγγαλισμός και η συντριβή της μικρομεσαίας κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης, που δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά στο κόστος του ιδιώτη κτηνιάτρου εκτροφής.

      Στην ανακοίνωση αποκρύπτεται ή στην καλλίτερη περίπτωση αποσιωπείται οτι η ανάθεση των προγραμμάτων στον ιδιωτικό τομέα θα οδηγήσει στο φαινόμενο να τα αναλάβουν ιδιωτικές εταιρείες, που θα απασχολούν πιστοποιημένους κτηνιάτρους που θα δουλεύουν ανασφάλιστοι με το «κομμάτι» και θα πληρώνονται με μπλοκάκι, ενώ η  ανεργία και υποαπασχόληση στον κλάδο θα ανακυκλώνεται. Για να σερβιριστεί δε, η μεθόδευση της διολίσθησης σε ρόλο συνδιαχειριστή του θεσμού του «κτηνιάτρου εκτροφής»,  στους συναδέλφους του δημοσίου που όντως αισθάνονται την αβεβαιότητα και την απειλή των διαθεσιμοτήτων, η πλειοψηφία του ΔΣ της ΠΕΚΔΥ επιλέγει τον δρόμο του κοινωνικού αυτοματισμού και της σαλαμοποίησης. Στοχοποιεί αυθαίρετα τον ιδιώτη – αυταπασχολούμενο κτηνίατρο στο κομμάτι της επιστημονικής του επάρκειας ή στο επίπεδο μιας «ηθικής»  Ξεχνά να μιλήσει για την κατάρρευση του ιδιωτικοποιημένου ΟΣΔΕ λόγω της κερδοσκοπικής φύσης των εταιρειών – μειωδοτών με τον κτηνίατρο-με μπλοκάκι ιδιώτη, απλήρωτο ή κακοπληρωμένο και απροστάτευτο απέναντι στον νόμο.

         Στην ίδια συνεδρίαση η πρόεδρος της ΠΕΚΔΥ αλλά και αρκετά μέλη του Δ.Σ., προχώρησαν σε παραινέσεις αποχώρησης του κτηνιατρικού κλάδου από το ΓΕΩΤΕΕ και μη συμμετοχής στις επικείμενες εκλογές του, με επιχείρημα την απαξίωσή του στα μάτια των συναδέλφων. Χωρίς η παράταξή μας να υπεραμύνεται της ύπαρξης του ΓΕΩΤΕΕ, πρέπει να σημειώσουμε ότι η πρόεδρος και όσοι συμφωνούν μαζί της, δεν λένε κουβέντα για το ότι η απαξίωση του επιμελητηρίου από τους συναδέλφους και η αρνητική στάση της πλειοψηφίας των οργάνων διοίκησής του στα προβλήματα του κλάδου και της ζωϊκής παραγωγής, είναι το αποτέλεσμα της διαχρονικής κυριαρχίας των παρατάξεων της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚ, που είναι στυλοβάτες των κυβερνητικών πολιτικών στον αγροτικό τομέα και όχι η ύπαρξη του ΓΕΩΤΕΕ ή η συνύπαρξή μας με άλλους γεωτεχνικούς κλάδους.  Είναι οι ίδιες αυτές δυνάμεις (ονόματα και ιδεολογική ταύτιση) που στον ΠΚΣ πατάνε σε άλλη βάρκα . Η ανεργία, η υποαπασχόληση, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και η ανασφάλιστη εργασία πλήττουν εξίσου όλους τους γεωτεχνικούς κλάδους και ιδιαίτερα τους νέους επιστήμονες και οι παραπάνω πλειοψηφίες δεν έκαναν τίποτα ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση σε κανέναν κλάδο. Οι χρόνιες επιδιώξεις  αποχώρησης  από το ΓΕΩΤΕΕ και η δημιουργία άλλου ΝΠΔΔ, συνδέεεται και υποκρύπτει επιδιώξεις να παίξει αυτό το νέο ΝΠΔΔ ρόλο στις πιστοποιήσεις για το κτηνιατρικό επάγγελμα που από χρόνια αποτελούν επιδίωξη των κυβερνήσεων και του κυβερνητικού συνδικαλισμού, στο πνεύμα των αποφάσεων της ΜΠΟΛΟΝΙΑ για την υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων που προκύπτουν από το 5ετές πτυχίο. Ταυτίζονται με την υπο διαμόρφωση «κτηνιατρικής ελίτ» που έχει ονοματεπώνυμο ….ΕΚΕ , ΑΠΘ , ΠΘ , ΕΚΕΜΖ , κλπ …..και ετοιμάζει νέο γύρο κερδοφορίας από τον έλεγχο του επαγγέλματος μέσω της δια βίου εκπαίδευσης και των πιστοποιήσεων. . Αυτή τη δράση των παραπάνω δυνάμεων την αποκάλυψαν την τελευταία τριετία μέσα στο Δ.Σ του ΓΕΩΤΕΕ οι εκλεγμένοι με το ΠΑΝΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ.

       Θα ήταν λοιπόν καλύτερα για την πρόεδρο και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ της ΠΕΚΔΥ να σταματήσουν αυτές τις παραινέσεις, πολύ περισσότερο επειδή όλοι τους έχουν διαχρονικά στηρίξει και συμβάλει στην κυριαρχία αυτών των παρατάξεων στην ηγεσία του ΓΕΩΤΕΕ, έχοντας μάλιστα διατελέσει και υποψήφιοι στο ΓΕΩΤΕΕ με τα ψηφοδέλτια της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚ. Αλλά και για τις απόψεις που λένε ότι οι κτηνίατροι μόνοι τους θα τα καταφέρουν καλύτερα, όπως ονειρεύονται, θυμίζουμε ότι στο κατόρθωμα του νέου οργανογράμματος του ΥΠΑΑΤ, που κατάργησε τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής, Διευθύνσεις και Τμήματά τους, ¨συνάδελφοι¨ ήταν αυτοί που δούλεψαν πρόθυμα και συνεισέφεραν τα μέγιστα, αλληλο-συγχαιρόμενοι στα έγγραφα της ΠΟΓΕΔΥ.  Επίσης, αντίστοιχα κινήθηκε και η πλειοψηφούσα παραταξη της ΔΕ του ΠΚΣ όταν έδειξε απουσία συνδικαλιστικής δρασης και  ουσιαστικής αντιδρασης, στην απελευθερωση του κτηνιατρικου επαγγέλματος.

     Μαζί αυτοί οι ψευδώς διαφορετικοί «πόλοι» , ΠΕΚΔΥ-ΠΚΣ , δεν υπερασπίζονται τον ρόλο του κτηνιάτρου στον πρωτογενή τομέα όταν αρνούνται τον δι-επιστημονικό χαρακτήρα της σύγχρονης κτηνοτροφίας-τρόφιμα. Η αποχώρηση από το ΓΕΩΤΕΕ και η ένταξη σε άλλο ΝΠΔΔ, αμιγώς κτηνιατρικού , κλείνει το μάτι στον περιορισμό του επαγγέλματος στα ζώα συντροφιάς. Δεν υπερασπίζεται τον ενιαίο χαρακτήρα του, άρα και τα ενιαία επαγγελματικά δικαιώματα.

     Είτε ΔΑΚΕ είτε ΠΑΣΚΕ. Είτε πρώην ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ. Είτε ανεξάρτητοι, είτε αριστεροί-προοδευτικοί. Είτε όλοι μαζί σε ενιαία ψηφοδέλτια , είτε χώρια…….εαν ξύσεις το περιτύλιγμα , από κάτω είναι οι ίδιοι, υπερασπιστές του ευρωμονόδρομου και της «ανταγωνιστικότητας».  

Η καταδίκη τους πρέπει να είναι ενιαία όπως και η συντονισμένη κάτω από το τραπέζι συνδιαλλαγή τους. Με μαζική συμμετοχή στις εκλογές του ΓΕΩΤΕΕ της 2-10-2014,ενισχύοντας τη δράση του ΠΑΝΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ, με στόχο να αλλάξει συνολικά η κατεύθυνση του ΓΕΩΤΕΕ.

                                                                                     29-9-2014


σύνδεση με την ιστοσελίδα
ΠΑΝΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ-
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.