Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

ΓΑΛΑ:ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΔΕ ΠΚΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑ KAI THN ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Κυριακη 30 Μαρτη 10πμ στη Χαλκοκονδυλη 15 η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΚΣ
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ ΔΙΕΤΙΑΣ

Καταγγελια Πανεπιστημονικης Κτηνιατρων
ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ

ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΗΣ ΔΕ ΤΟΥ ΠΚΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΓΑΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
 

Πριν απορήσουν οι συνάδελφοι της πλειοψηφίας της ΔΕ για τους λόγους που  η κυβέρνηση επιμένει εν μέσω  ενδοκυβερνητικών αντιθέσεων μήνες τώρα, να προωθεί την παράταση της «φρεσκότητας» του γάλακτος απο τις 5 στις 7 και 10 μέρες, ας φρόντιζαν τουλάχιστο να πληροφορηθούν οτι η παράταση προωθήθηκε απο τον Υπουργό  Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και οχι από τον Αγροτικής Ανάπτυξης ο οποίος και δήλωσε απο την αρχή τις υποκριτικές  διαφωνίες του!!! Οχι ότι αυτή η διευκρίνιση έχει κάποια σημασία καθώς έχουμε δει άπειρες φορές το έργο του «κακού» που συγκρούεται με τον «καλό» και στο τέλος να τα βρίσκουν για να δικαιώνουν την «κυβερνητική προσπάθεια να σωθεί ο τόπος». Όμως ακόμα και αυτή η «ανακρίβεια» από πλευράς πλειοψηφίας ΔΕ και η έλλειψη ενημέρωσης ειναι ακόμα μια απόδειξη για το πόσο απασχολεί στην πραγματικότητα την πλειοψηφία το χτύπημα του μικρομεσαίου κτηνοτρόφου.

  Καταρχάς, είναι προκλητικό αυτή η πλειοψηφία που χειροκροτεί αυτούς που έβαλαν πλάτη για να εφαρμοστεί η ΚΑΠ, να δηλώνει απορία γιατί συζητείται επιμήκυνση του χρόνου ζωής του αγελαδινού γάλακτος, και αγωνία για τους παραγωγούς που οδηγούνται στην ανεργία. Είναι προκλητικό να ζητάει μέτρα ενίσχυσης για τον κτηνοτρόφο, όταν ξέρουμε οτι ακόμα και αυτές οι κολοβές αντισταθμίσεις που δίνονται είναι ψίχουλα(επιδοτήσεις), που τα χάνουν πολλαπλάσια σε τιμή γάλακτος καθώς το γάλα πωλείται στην ελεύθερη αγορά και το πάνω χέρι έχει ο οικονομικά ισχυρός δηλαδή ο βιομήχανος. Ουσιαστικά η επιδότηση δίνεται στον παραγωγό για να μειώσει τα έξοδα πρώτης ύλης ο βιομήχανος.Είναι προκλητικό, τέλος, να σπέρνει αυταπάτες οτι μπορεί μέσα στην ΕΕ να εφαρμοστεί  άλλη πολιτική αφού η ελευθερία διακίνησης εμπορευμάτων είναι 1 απ΄τα 4 θεμέλια της ΕΕ με βάση τη συνθήκη του Μάαστριχ.

           Δεν γνωρίζει άραγε η πλειοψηφία του ΠΚΣ οτι οι αγελαδοτρόφοι μειώθηκαν από 12000 στις 4000 αφού πρώτα εξαθλιώθηκαν από τις πολιτικές που η ίδια αυτή πλειοψηφία υπερασπιζόταν πάντα (τελευταία με τον κτηνίατρο εκτροφής); Δεν γνωρίζει οτι οι βιομήχανοι ευθύνονται για την ψαλίδα στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή; Υπενθυμίζουμε για παράδειγμα οτι το 2005 π.χ. οι γαλακτοβιομήχανοι ανακοίνωσαν αιφνιδιαστικά την πτώση της τιμής γάλακτος 4% στους παραγωγούς. Το 1996 το φρέσκο γάλα πουλιόταν στη λιανική 230 δρχ και η τιμή παραγωγού ήταν 100 δρχ. Σήμερα 18 χρόνια μετά η τιμή παραγωγού δεν ξεπερνά τα 40 λεπτά (150 δρχ) και το γάλα στη λιανική πωλείται από 1,30 – 1,80 (480 – 650 δρχ). Μπορεί κανείς να αντιληφθεί  εύκολα ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από την πολιτική της ΕΕ…..

         Η τελευταία απορία μας βέβαια είναι ΠΟΤΕ ΠΗΡΕ ΕΙΔΗΣΗ η πλειοψηφία της ΔΕ οτι τα αγροτικά νοικοκυριά ειναι απομακρυσμένα και το κόστος παραγωγής υψηλο; Πρίν έναν μήνα δεν έσπευσε με την τοποθέτησή της στη Βουλή να αυξήσει και άλλο το κόστος παραγωγής με τις προτάσεις της για τον κτηνίατρο εκτροφής; Ποτε ανακάλυψε οτι η πρωτογενής παραγωγή δεν προστατεύεται; Πριν έναν μήνα πάλι στη Βουλή δεν έκανε μαθήματα «ελεύθερης οικονομίας» στους βουλευτές του ΚΚΕ που ανέδειξαν τα πρόβληματα της μικρομεσαίας αγροτιάς; Δεν πέρασε ούτε μήνας απο τότε που βούηξε ο τόπος απο τα αγροτικά αιτήματα και τις κινητοποιήσεις για τα κόκκινα δάνεια και τη ληστρική φορολογία του αγρότη. Ούτε μια αράδα δεν βρήκαν να πουν…Τι να πουν αφού σε όλα συμφωνούν με την κυβέρνηση.

Είναι αναξιόπιστοι καλούμε τους συναδέλφους μας να βγάλουν τα συμπεράσματά τους...




φωτογραφιες απο τις προσφατες κινητοποιησεις των αγροτων

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ 22 Μάρτη 2014

ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τις εξελίξεις σχετικά με το γάλα
 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ 902.gr   21 Μάρτη 2014

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τα μονοπωλιακά συμφέροντα αντίθετα με τη λαϊκή ανάγκη για φτηνό και ποιοτικό γάλα

 

Σε ανακοίνωσή του για τις εξελίξεις σχετικά με το γάλα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:
«Η εξελισσόμενη αντιπαράθεση για το γάλα κρύβει την ουσία του προβλήματος, ότι δηλαδή τα μέτρα του ΟΟΣΑ και οι κανονισμοί της ΕΕ, προσδιορίζουν την ημερομηνία λήξης ενός προϊόντος, σύμφωνα με τα συμφέροντα των κερδών των μονοπωλίων της γαλακτοβιομηχανίας και όχι τη λαϊκή ανάγκη για φτηνό και ποιοτικό γάλα.
Γι’ αυτό οι προτάσεις τους για γάλα πολύ μεγαλύτερης των πέντε ημερών διάρκειας, απαξιώνει την ποιότητά του, συρρικνώνει και χτυπάει την εγχώρια γαλακτοπαραγωγή, ενισχύει τις εισαγωγές και την αύξηση της ανεργίας. Θύματα η ποιότητα διατροφής της λαϊκής οικογένειας και ο κλάδος αγελαδοτροφίας γαλακτοπαραγωγής, που ήδη η χώρα είναι ελλειμματική λόγω περιορισμών από την ΕΕ.
Είναι ψέμα ότι με τα μέτρα του ΟΟΣΑ θα μειωθεί η τιμή στο γάλα για τη λαϊκή οικογένεια. Άλλωστε το γάλα υψηλής παστερίωσης με πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ημερών είναι ακριβότερο. Αυτό που θα γίνει είναι να μειωθεί η τιμή της πρώτης ύλης, με την εισαγωγή φθηνού γάλακτος, που μαζί με τη μείωση στην αμοιβή εργασίας, θα εξασφαλίζει στον γαλακτοβιομήχανο ακόμα μεγαλύτερα κέρδη.
Αυτή είναι η πολιτική της ΕΕ, κυβερνήσεων και κομμάτων του ευρωμονόδρομου, που πρέπει να ανατραπεί, για να μπορέσει ο λαός, με τη δική του εξουσία, να αξιοποιήσει και να αναπτύξει τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, εξασφαλίζοντας ποιοτικά, ασφαλή και φτηνά τρόφιμα».


 Περισσοτερα για το γαλα σε
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 22-03-2014
ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ
Επιμήκυνση διάρκειας - αύξηση περιθωρίων κέρδους
 Παληοτερο αναλυτικο αρθρο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ
ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ;
Ριζοσπαστης Σαββατο 7 Δεκεμβρη 2013



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.