Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2013

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΤΑΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ



 Συσκεψη κτηνιατρων στο Αγρινιο για το προγραμμα μελιταιου πυρετου

  Το πρόγραμμα εκκρίζωσης του μελιταίου πυρετού εφαρμόζεται στην Ελλάδα από το 1975 και έχουν ασχοληθεί μέχρι σήμερα οι κτηνίατροι του δημοσίου, μαζί με τα προγράμματα για τη λεύκωση και τη φυματίωση. Οι διευθύνσεις των κτηνιατρικών υπηρεσιών και τα αγροτικά κτηνιατρεία είχαν πάντα κενά, συχνά οι συνάδελφοι μoιράζονται σε 2 θέσεις και συχνά δεν φτάνουν ούτε για τα σφαγεία. Για να καλύψει τα κενά το κράτος, προσλαμβάνει κατά καιρούς έκτακτους με 12μηνη ή οχτάμηνη σύμβαση. Όλο το 2012 δεν πήρανε ούτε έναν έκτακτο με αφορμή την κρίση και δεν φαίνονται προσληψεις. Αντ'αυτού, μεταβιβάζονται αρμοδιότητες του κράτους στους ιδιώτες κτηνίατρους με όχημα τον εθελοντισμό, και για βάση το φιλότιμο του εργαζόμενου κτηνιάτρου.
  Ανταποκρινομενοι οι ιδιωτες κτηνιατροι στην προσκληση της κτηνιατρικης υπηρεσιας Μεσολογγιου συναντηθηκαμε στις 13/2 στο Αγρινιο οπου οι συναδελφοι της υπηρεσιας μας ανακοινωσαν την προθεση του υπουργιου να λαβουμε εθελοντικα μερος στο προγραμμα καταπολεμησης της βρουκελωσης στην Αιτ/νια. Το υπουργιο απευθυνεται, μεσω κτηνιατρικης διευθυνσης, στον ιδιωτη κτηνιατρο για να εμβολιασει προβατα δινοντας του οσες δοσεις ζητησει, αφου δηλωσει ατομικους αριθμους ζωων που προτιθεται να εμβολιασει ο ιδιος, χωρις αμοιβη απ'το κρατος, με βοηθο και μεσα που ο ιδιος διαθετει για το σκοπο αυτο, και μονη αμοιβη ο,τι πληρωσει ο κτηνοτροφος. Στην συναντηση ειπωθηκε, απο συναδελφους, πως απ'αυτους που εμβολιασαν με το REV-1,στο παρελθον προσβληθηκε το 75% απο μελιταιο, ειπωθηκε πως εχει κανονες: αν τα ζωα δεν εχουν ηλεκτρονικη σημανση δεν εμβολιαζεις, αρα πρεπει πρωτα να τοποθετησεις σημανση, και να υπογραψεις το δελτιο εμβολιασμου που λεει οτι εμβολiασες σεσημασμενα ,ηλεκτρονικα, ζωα. Αυτο ειναι μια επιπλεον ευθυνη μας, και εδω καλουμαστε να κανουμε απληρωτοι τη δουλια του κρατους, αφου μονο το 20% των προβατων εχει ηλεκτρονικο ενωτιο η βωλο. Αν ένας συνάδελφος εμβολιάσει ζώα χωρίς ηλεκτρονική σήμανση έχει χρηματικό πρόστιμο την πρώτη φορά και ποινικές κυρώσεις τη δεύτερη.
   Το προγραμμα ειναι διετες και θελουν να εμβολιασουμε πανω απο μισο εκατομυριο προβατα στο νομό, προφανως επιστρατεύοντας ακόμα και νεους και ανεργους συναδελφους, για μια δουλια που απαιτει 120 κτηνιατρους με 2 η 3 βοηθους εκαστος, για να δουλεψουν το Μαη και Ιουνη, κυριως, αφου οι πιο πολλες οχείες ξεκινουν τον Αυγουστο. Το υπουργειο ξεκαθαριζει οτι δεν προκειται για προγραμμα εκριζωσης αλλα κατω απο την πιεση της Ευρωπης, και για το μελιταιο, και για την ηλεκτρονικη σημανση, η Ελλαδα δεχεται κυρωσεις και ερχονται προστιμα, τουριστικες οδηγιες, και ισως ακομα αρση της Π.Ο.Π. της φετας, αν δεν εμβολιαστουν τα προβατα σε 2 χρονια. Ο ελεγχος (ορολογικος) των ζωων παραμενει ευθυνη της υπηρεσιας η οποια συνεχιζει να εμβολιαζει(το πολυ100 ζωα τη μερα με 1 συνεργιο, τόσα μπορεί με τα μέσα που της διαθέτει η κυβέρνηση) δινοντας προτεραιοτητα στους μετακινουμενους(τα κοπάδια των ορεινών περιοχών θέλουν επίσημο έγγραφο μετακίνησης απ'τον κάμπο στα ορεινά),για να εχουν το δικαιωμα μετακινησης(εδω οι δημοσιοι εμβολιαζουν και μη σεσημασμενα κανοντας τατουαζ-REV1), και στα νεαρα ζωα αντικαταστασης. Το προγραμμα εκριζωσης βρουκελας που υπαρχει απ'το '75 ειναι απαραδεκτο να μην εχει ολοκληρωθει εδω και δεκαετιες, ειναι αποτελεσμα αντιλαικων πολιτικων που για αλλη μια φορα υποχρεωνει τον κτηνοτροφο και τον κτηνιατρο να φορτωθει τη δαπανη για τη δημοσια υγεια, που την εχει ηδη πληρωσει ο εργαζομενος φορολογουμενος. 
   Οι συναδελφοι του δημοσιου δεν επαρκουν ουτε για τα σφαγεια, ενω για το '12 δεν εγιναν πρσληψεις εκτακτων με 12μηνη συμβαση και εγιναν ελαχιστοι εμβολιασμοι, ειχαμε αυξηση των αποβολων σε αιγοπροβατα, και οσοι συναδελφοι ασχολουνται με τα παραγωγικα ζωα, το ξέρουν το πρόβλημα γιατί, χορηγησαν περισσοτερα εμβολια για τη χλαμυδιακη αποβολη, που σε πολλές περιπτώσεις επρόκειτο απλώς για μελιταίο.
   Αξιζει να σημειωθει οτι οι κτηνοτροφοι, εκτος απ'τις αποβολες στα κοπαδια τους, αρχιζουν και πιεζονται απο το τυροκομειο οπου θα πρεπει να προσκομιζουν το δελτιο εμβολιασμου για το μελιταιο, αλλα και απο το δημοσιο κτηνιατρειο, που ενω δεν εχει προσωπικο να εμβολιασει, θα απαιτει, περα απ'την ηλεκτρονικη σημανση, και το δελτιο εμβολιασμου για μελιταιο για να εκδοσει μια απλη μετακινηση και ο,τι αλλο. Απ'οτι φαινεται ουτε την επόμενη χρονιά θα γινουν προσληψεις εκτακτων για εμβολισμους, το μπαλακι πετιεται σε'μας και το ολο προγραμμα ειναι ο προθαλαμος του εγκεκριμενου κτηνιατρου(μάλιστα τον ξεπερνά γιατί πλέον δουλεύεις εθελοντικά), της εργασιας με το κομματι, που πληρωνεις την ασφαλιση σου, και κυριως της μεταβιβασης της ευθυνης του υγειονομικου ελεγχου και της ιχνηλασιμοτητας απο το κρατος ολοκληρωτικα στους ιδιωτες.
   Αν ενας συναδελφος ιδιωτης μπει στο προγραμμα και αμοιβεται απ'τον κηνοτροφο για το REV-1,αυτο ειναι στα πλαισια της εργασιας μας, και οποιος θελει, να συμετασχει. Ομως, τιθεται τουλαχιστον ζητημα απολογισμου για το τι εγινε ολη αυτη η χρηματοδοτηση τοσων χρονων "εκριζωσης", και τι μπορει να καταφερει ο (ας πουμε εγκεκριμενος) κτηνιατρος, ο ιδιωτης, σε 2χρονια, που δεν καταφερε το κρατος σε40. Η απαντηση προφανως ειναι πως τιποτα δεν θα καταφερει ο ιδιωτης, απλα θα μας φορτωσουν τις ευθυνες για τα κακουργηματα στη δημοσια υγεια.
   Αραγε, δεν σκεφτεται κανεις οτι εναι ενδεχομενο καποιος με τις αναλογες πολιτικες πλατες να υπογραφει για ολο το νομό αυτα τα δελτια εμβολιασμου (ας μην πω γιατι)? Μεγάλες εταιρείες είναι σε θέση να μπούν στον χώρο των εμβολιασμών και των πιστοποιήσεων με αμοιβή από τον κτηνοτρόφο για κάτι που μέχρι τώρα το είχε δωρεάν, και θα μεγαλώσει η εξάρτησή του από τη εταιρεία και εμείς θα μπαίνουμε στο περιθώριο. Αυτήν την εταιρεία ποιος θα την ελεγξει?Θα παει ο κρατικος συναδελφος που δεν επαρκει σε προσωπικο? Ειναι ουσιαστικο ζητημα το αν πραγματικα θελουμε να γινουν οι εμβολιασμοι και να φτασουμε σε καθεστως απαλλαγης απο μελιταιο.
   Αυτο δεν γινεται με ιδιωτικοποιηση και απαλλαγη του κρατους απο τις ευθυνες του, αλλα με προσληψη ειδκευμενου προσωπικου επαρκους για τη διασφαλιση της δημοσιας υγειας. Τη δημοσια υγεια δεν απασχολει μονο ο μελιταιος. Θυμιζω τα επιβεβαιωμενα κρουσματα λυσας στη Β.Ελλαδα και η λυσα δεν προκαλει μονο αποβολες. Σκοτωνει.
   Στα μέσα Φλεβάρη το ΥΠΑΑΤ ανακοίνωσε τη μείωση κατά 58% των αγροτικών κτηνιατρείων. Έπειτα, οι περισσότεροι συνάδελφοι του δημόσιου τομέα είναι κοντά σε ηλικία συνταξιοδότησης, ενώ δεν αντικαθίστανται ούτε με συμβασιούχους. Στην Αιτωλ/νία πρέπει να διπλασιαστούν τα αγροτικά κτηνιατρεία όχι να μειωθούν, ο νομός αυτός έχει 1.300.000 αιγοπρόβατα.
   Πρέπει να τερματίσουμε τις αυταπάτες οτι με την περίφημη ιδιωτικοποίηση θα βρούμε δουλιές οι νέοι συνάδελφοι, ή οτι θα αυξήσουμε το εισόδημά μας με το να πάρουμε δουλιές του δημοσίου. Η ευθύνη για την επιζωοτία-επιδημία δεν είναι των κτηνιάτρων αλλά του κράτους. Πρέπει να απαιτήσουμε να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό τουλάχιστον άμεσα με έκτακτους, και να καλυφθούν οι ανάγκες της χώρας σε ποιοτικό τρόφιμο και για δημόσια υγεία.
Οι συναδελφοι στο νομό ειναι επιφυλακτικοί και αποδειξη ότι τη σαιζόν πού περασε ένας συμμετειχε αφου και η αμοιβή για τον εμβολιασμό που θα δωσει ο κτηνοτροφος δεν ειναι ιδιαιτερη οταν προκειται για κοπαδια και οχι μεμονωμενα ζωα αλλα συνυπολογιζεαται στα χρηματα που περνουμε απο ότι προσφερουμε στον κτηνοτροφο (π.χ.φαρμακα)δηλαδη στην ουσια καλουμαστε να δουλεψουμε δωρεαν
            
 ΝΙΚΟΣ ΦΛΩΡΟΣ
ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ 
ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΑΙ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.