Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

«ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΩΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» Ενα ακόμα εργαλείο υποταγής της νεολαίας...

«Βασική στόχευση ΕΕ και αστικών κυβερνήσεων στο όνομα της "αλληλεγγύης" είναι να υποταχθεί η νεολαία στις μειωμένες απαιτήσεις, στη δουλειά χωρίς κανένα δικαίωμα, ούτε καν αυτό της πληρωμής, στη διαρκή "κινητικότητα" - περιπλάνηση, στην αντικατάσταση της γνώσης από δεξιότητες και "άτυπες" ικανότητες, στο κυνηγητό πιστοποίησης πρόσκαιρων ικανοτήτων και προσόντων ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου και να χειραγωγηθεί η συνείδησή της στις δήθεν "αξίες" της ΕΕ, δηλαδή στη σαπίλα του καπιταλισμού και της εξουσίας των μονοπωλίων».
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ"(ΛΙΝΚ)

«ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΩΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ»
Ενα ακόμα εργαλείο υποταγής της νεολαίας... 

Με πολλαπλές αντιλαϊκές στοχεύσεις, η Ευρωπαϊκή Ενωση προωθεί εδώ και δύο χρόνια το λεγόμενο «Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης». Πρόκειται για οργανωμένη παρέμβαση ενός ακόμα ευρωενωσιακού μηχανισμού στα κράτη - μέλη, για την πολύμορφη προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και τη χειραγώγηση των λαών και της νεολαίας σε αυτούς, την εξασφάλιση φτηνού ή και απλήρωτου εργατικού δυναμικού, σε τομείς μάλιστα που θα έπρεπε να καλύπτονται από τις κρατικές υπηρεσίες, μέχρι την καλλιέργεια των «αξιών» της ΕΕ στη νεολαία. Η πρωτοβουλία παρουσιάζεται υποκριτικά ως «μέτρο καταπολέμησης της ανεργίας», τη στιγμή που βασίζεται ουσιαστικά στην τζάμπα εργασία και σε αμοιβές - ψίχουλα και αντικατοπτρίζει πλευρές της στρατηγικής της ΕΕ.
Η σύσταση του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (ΕΣΑ) είχε ανακοινωθεί από το 2016, από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κλ. Γιούνκερ, σε ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, και ξεκίνησε το Δεκέμβρη του ίδιου χρόνου. Οπως έχει διαμορφωθεί μετά από την πρόσφατη υιοθέτηση του Κανονισμού 2018/1475, απευθύνεται σε νέους 18-30 ετών, ενώ αίτηση μπορούν να υποβάλουν και όσοι έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους.
Κατεύθυνση της ΕΕ είναι το πρόγραμμα να στοχεύσει ιδιαίτερα στα άτομα «τα οποία χρήζουν πρόσθετης υποστήριξης λόγω του γεγονότος ότι βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σχέση με άλλους συνομηλίκους τους, εξαιτίας διαφόρων εμποδίων, για παράδειγμα αναπηρίας, προβλημάτων υγείας, εκπαιδευτικών δυσκολιών, πολιτισμικών διαφορών ή οικονομικών, κοινωνικών εμποδίων ή γεωγραφικών εμποδίων, συμπεριλαμβανομένων των νέων που προέρχονται από περιθωριοποιημένη κοινότητα ή κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν διακρίσεις». Βέβαια, η «υποστήριξη» αυτή σημαίνει ένταξη στα προγράμματα με τους ίδιους απαράδεκτους όρους που προβλέπονται και για τους υπόλοιπους νέους.
Επικίνδυνοι σχεδιασμοί
Ενδεικτικός του εύρους, του χαρακτήρα και του περιεχομένου των δράσεών του είναι ο κατάλογος των προγραμμάτων που θα μπορούσε να υποστηρίζει το «Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης»:
«Ενταξη: Το ευρύ αυτό θέμα καλύπτει ζητήματα όπως η ενασχόληση με άτομα με αναπηρία ή με πρόσθετες ανάγκες για στήριξη, η καταπολέμηση των διακρίσεων και της μισαλλοδοξίας, η ενασχόληση με μειονοτικές ομάδες, όπως οι Ρομά, και διαπολιτισμικά, διαθρησκευτικά και διαγενεακά ζητήματα.
Υποδοχή και ένταξη προσφύγων και μεταναστών: Παροχή ασφαλούς υποδοχής σε άτομα που φτάνουν στην Ευρώπη και βοήθειας ώστε να ενταχθούν στις νέες τους κοινότητες σε όλη την Ευρώπη.
Ιδιότητα του πολίτη και δημοκρατική συμμετοχή: Πιθανή ενασχόληση με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δικαιοσύνη και νομικά ζητήματα και παροχή βοήθειας σε όσους επιθυμούν να κατανοήσουν και να συνδεθούν καλύτερα με τις δημοκρατικές διαδικασίες και τα κέντρα λήψης αποφάσεων.
Πρόληψη των καταστροφών και αποκατάσταση: Παροχή βοήθειας σε κοινότητες για την αποφυγή συγκεκριμένων κινδύνων για φυσικές καταστροφές ή για την αποκατάσταση των ζημιών μετά από φυσικές καταστροφές. Το "Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης" δεν θα κληθεί να παράσχει υπηρεσίες για την άμεση αντιμετώπιση των καταστροφών. Καθήκοντα αυτού του είδους θα συνεχίσουν να εκτελούνται από άτομα που διαθέτουν εξειδικευμένη κατάρτιση και πείρα, ώστε να εργάζονται με ασφάλεια σε τέτοιες επικίνδυνες συνθήκες.
Περιβάλλον και προστασία της φύσης: Προγράμματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, την Ενέργεια και τους φυσικούς πόρους και καλύπτουν διάφορους τομείς, όπως η γεωργία, η δασοκομία και η αλιεία.
Υγεία και ευεξία :Συμμετοχή σε προγράμματα που προάγουν τη γενική υγεία και ευεξία, όπως π.χ. σχετικά με τον υγιεινό τρόπο ζωής και την ενεργό γήρανση.
Εκπαίδευση και κατάρτιση: Τα προγράμματα μπορεί να περιλαμβάνουν ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών θεμάτων, όπως την καταπολέμηση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, τη βελτίωση βασικών δεξιοτήτων, π.χ. Μαθηματικά ή ΤΠ, ή τη διδασκαλία ξένων γλωσσών.
Απασχόληση και επιχειρηματικότητα: Συμμετοχή σε προγράμματα με αντικείμενο ζητήματα γύρω από την ανεργία και βοήθεια σε άτομα που επιθυμούν να βελτιώσουν τις επιχειρηματικές τους ικανότητες.
Δημιουργικότητα και πολιτισμός: Συνεργασία μέσω των δημιουργικών τεχνών και του πολιτισμού για την αντιμετώπιση ποικίλων ζητημάτων.
Αθλητισμός: Βελτίωση της ένταξης, των ίσων ευκαιριών και της συμμετοχής στον αθλητισμό και προώθηση του μαζικού αθλητισμού».
Το πρόγραμμα θα λειτουργεί σε δυο επίπεδα:
-- Τις λεγόμενες «δραστηριότητες αλληλεγγύης», οι οποίες περιλαμβάνουν εθελοντισμό, πρακτική άσκηση και θέσεις εργασίας με μισθούς - ψίχουλα, «τοποθετήσεις σε έργα αλληλεγγύης» τα οποία θα αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι συμμετέχοντες, αλλά και «δραστηριότητες δικτύωσης». Οι εθελοντές θα λαμβάνουν δωρεάν τροφή και κατάλυμα και «συμβολική αμοιβή».
-- Τα «μέτρα για τη διασφάλιση της ποιότητας και μέτρα υποστήριξης», που περιλαμβάνουν μια σειρά από ενέργειες, π.χ. κατάρτιση, γλωσσική υποστήριξη, διοικητική υποστήριξη κ.ά. που στόχο έχουν να διασφαλίσουν την αποτελεσματική εφαρμογή των αντιλαϊκών στοχεύσεων του ΕΣΑ.
Οσο για τους «συμμετέχοντες φορείς» που θα αξιοποιούν το ΕΣΑ, μπορεί να είναι «οποιοσδήποτε, είτε μη κερδοσκοπικός είτε κερδοσκοπικός, τοπικός, περιφερειακός, εθνικός ή διεθνής δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας», υπό την προϋπόθεση ότι «προσφέρει δραστηριότητες που αντιστοιχούν στον ορισμό της δραστηριότητας αλληλεγγύης». Τέτοιοι φορείς θα μπορούν να είναι δηλαδή επιχειρήσεις, ΜΚΟ, κάθε λογής «οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών», επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ κ.λπ.), δημοτικές και δημόσιες επιχειρήσεις και φορείς. Αυτοί θα πρέπει να προμηθεύονται με ένα «σήμα ποιότητας» και για να το λάβουν αρκεί να δεσμεύονται ότι θα... αποφεύγουν την υποκατάσταση θέσεων εργασίας και ότι δεν θα αποκομίζουν κέρδος. Την ίδια ώρα τους προσφέρεται τζάμπα ή πάμφθηνη εργασία, ενώ στη συνέχεια θα εγγράφονται στο πρόγραμμα και θα λαμβάνουν κονδύλια από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για τις διάφορες δραστηριότητες και προγράμματα που θα υποβάλλονται προς έγκριση και χρηματοδότηση.
Οι νέοι που συμμετέχουν στα προγράμματα θα μπορούν να πάρουν ένα πιστοποιητικό «Νεανικό Πάσο» (YouthPass), στο οποίο βεβαιώνονται οι τυπικές και άτυπες γνώσεις, τα προσόντα και οι δεξιότητες που απόκτησαν με τη συμμετοχή τους. Αυτό είναι και το «τυράκι» στους άνεργους νέους για τσάμπα εργασία, για δουλειά με μειωμένες απαιτήσεις.
Από την έναρξη της πρωτοβουλίας το 2016 μέχρι το Σεπτέμβρη του 2018, έχουν εγγραφεί πάνω από 76.000 νέοι και σχεδόν 9.000 συμμετέχουν ήδη σε δραστηριότητες που σχετίζονται με μετανάστες και πρόσφυγες, την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών, την πολιτιστική κληρονομιά ή την εκπαίδευση, το περιβάλλον, τις κοινωνικές υπηρεσίες για παιδιά ή ηλικιωμένους. Στα στοιχεία που αφορούν τη συμμετοχή ανά εθνικότητα, καταγράφονται 2.334 νέοι από την Ελλάδα (9η θέση σε απόλυτο αριθμό αιτήσεων) και έχουν εγκριθεί για την Ελλάδα 414 «δραστηριότητες αλληλεγγύης».
Για την περίοδο 2018-2020 το ΕΣΑ χρηματοδοτείται με 375,6 εκατ. ευρώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε συνολικά 1,26 δισ. ευρώ για την επόμενη δημοσιονομική περίοδο 2021 - 2027.
Πολλαπλές επιδιώξεις
Η σύσταση του «Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης» υπηρετεί πολλαπλές επιδιώξεις σε όφελος του κεφαλαίου. Πρόκειται για μη στρατιωτικές αποστολές, που θα πλαισιώνουν ανάμεσα σε άλλα κατάλληλα τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς σε κρίσιμες περιοχές και πληθυσμούς ειδικού ενδιαφέροντος για την ΕΕ. Εκεί δηλαδή που διακυβεύονται και διασταυρώνονται πολλά και μεγάλα συμφέροντα για το κεφάλαιο, με πρόσφυγες, μειονότητες, σε περιοχές πλησίον συνόρων. Στόχος είναι η χειραγώγηση, η προώθηση της λεγόμενης κοινωνικής συναίνεσης και συνοχής, η μαζική ενσωμάτωση στους σχεδιασμούς του κεφαλαίου κ.ά.
Με τις απλήρωτες εθελοντικές δράσεις, την αμειβόμενη με ψίχουλα πρακτική άσκηση και την εργασία εξασφαλίζεται δωρεάν ή πολύ φτηνό εργατικό δυναμικό για επιχειρήσεις, ΜΚΟ που πολλές αναπτύσσουν ύποπτη δράση στο όνομα της «αλληλεγγύης». Αποκαλυπτική είναι και η επιδίωξη που αναφέρεται στον Πρακτικό Οδηγό του ΕΣΑ, όπου τονίζεται ότι «η δράση θα επιτρέψει επίσης στους εργοδότες να βρουν τις δεξιότητες που χρειάζονται σε μια ομάδα κοινωνικά προσανατολισμένων νέων με ποικίλα προσόντα, που μπορούν να συμβάλλουν στο μέλλον των επιχειρήσεων ή των οργανώσεών τους». Ρόλο θα παίξουν σε αυτό και τα διάφορα «γραφεία εργασίας», δημόσια και ιδιωτικά, κάνοντας τη διαλογή εργατικού δυναμικού που επιθυμούν οι επιχειρήσεις.
Παράλληλα, με το ΕΣΑ υποκαθίστανται κοινωνικές υπηρεσίες που το κράτος είναι υποχρεωμένο να παρέχει σε τομείς Υγείας, Πρόνοιας, στο Προσφυγικό, στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, ανοίγοντας παραπέρα την πόρτα για την ιδιωτικοποίησή τους, προσφέροντας νέα πεδία κερδοφόρας δραστηριότητας στους επιχειρηματικούς ομίλους. Την ίδια στιγμή, λειτουργεί σε βάρος των εργαζομένων που εγκλωβίζονται σε πρόσκαιρες θέσεις εργασίας χωρίς πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα. Διαιωνίζει δηλαδή και μονιμοποιεί τις ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό από την υποβάθμιση και υποχρηματοδότησή τους από όλες διαχρονικά τις αστικές κυβερνήσεις, εξασφαλίζοντας πόρους που δίνονται άμεσα ή έμμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους. Αποτελεί παράλληλα και όχημα για την προώθηση αντιδραστικών επιλογών, όπως π.χ. την «ενεργό γήρανση», τη δουλειά δηλαδή μέχρι τα βαθιά γεράματα...
Κρίσιμη παράμετρος του όλου εγχειρήματος είναι και η ιδεολογική του διάσταση, αφού θα λειτουργεί και ως εργαλείο χειραγώγησης των νέων που θα συμμετέχουν και ευρύτερα, στις «αξίες της ΕΕ», δηλαδή στη σαπίλα του καπιταλισμού και της εξουσίας των μονοπωλίων. Συνολικά, θα συνηθίζει τη νεολαία στις μειωμένες απαιτήσεις, στη δουλειά χωρίς κανένα δικαίωμα, ούτε καν αυτό της πληρωμής της δουλειάς της, στη διαρκή «κινητικότητα» - περιπλάνηση, ζητώντας κάθε είδους απασχόληση, στην αντικατάσταση της γνώσης από δεξιότητες και «άτυπες» ικανότητες, στο κυνηγητό πιστοποίησης πρόσκαιρων ικανοτήτων και προσόντων ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου και όλα αυτά στο όνομα της «αλληλεγγύης», εκμεταλλευόμενοι τη διάθεση των νέων για προσφορά. Γι' αυτό και διακηρύσσουν κυνικά ότι η συμμετοχή των νέων θα αυξήσει την «απασχολησιμότητά» τους...
Τα ευρωενωσιακά κονδύλια θα ροκανίζουν επιχειρήσεις, γνωστές ΜΚΟ και παρεμφερείς οργανώσεις που θα λειτουργούν σαν επίσημοι «δουλέμποροι», με τη βούλα («σήμα ποιότητας») της ΕΕ.
Η παρέμβαση του ΚΚΕ
Από την πρώτη στιγμή, με παρεμβάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το ΚΚΕ αποκάλυψε πως πρόκειται για δημιουργία μιας ακόμη στρατιάς εργαζομένων και εθελοντών, ότι έτσι νομιμοποιείται η απλήρωτη εργασία με πρόσχημα την «καταπολέμηση της ανεργίας των νέων» και την ίδια ώρα αθωώνεται η γύμνια των κρατικών υπηρεσιών σε τομείς όπως η αντιμετώπιση καταστροφών (π.χ. πυρκαγιές), η Υγεία, η υποδοχή και υποστήριξη προσφύγων και μεταναστών. Ανέδειξε παράλληλα πως ο μανδύας του «εθελοντισμού» αξιοποιείται και για όποια άλλη δράση η ΕΕ προκρίνει με βάση τα συμφέροντα των μονοπωλίων που υπηρετεί, όπως οι μη στρατιωτικές αποστολές της σε τρίτες χώρες («πρωτοβουλία εθελοντών ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ»), και ότι το ΕΣΑ επιδιώκεται να γίνει και εργαλείο της αστικής τάξης για τη χειραγώγηση της διάθεσης για κοινωνική προσφορά, για τη δημιουργία συνενόχων στα προβλήματα που βιώνουν οι εργαζόμενοι.
Σε πρόσφατη τοποθέτηση, το Σεπτέμβρη του 2018 στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής Κ. Παπαδάκης τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Βασική στόχευση ΕΕ και αστικών κυβερνήσεων στο όνομα της "αλληλεγγύης" είναι να υποταχθεί η νεολαία στις μειωμένες απαιτήσεις, στη δουλειά χωρίς κανένα δικαίωμα, ούτε καν αυτό της πληρωμής, στη διαρκή "κινητικότητα" - περιπλάνηση, στην αντικατάσταση της γνώσης από δεξιότητες και "άτυπες" ικανότητες, στο κυνηγητό πιστοποίησης πρόσκαιρων ικανοτήτων και προσόντων ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου και να χειραγωγηθεί η συνείδησή της στις δήθεν "αξίες" της ΕΕ, δηλαδή στη σαπίλα του καπιταλισμού και της εξουσίας των μονοπωλίων».

Μ. Κ.
 δείτε αναλυτικό αρχείο των δημοσιεύσεων στην ιστοσελίδα μας με χρονολογική σειρά στο λινκ αρχείο δημοσιεύσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.