Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2016 ΣΥΜΦΩΝΙΑ CETA,ΝΕΑ ΚΑΠ,ΝΕΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ



                                             H  ΣΥΜΦΩΝΙΑ  CETA
30 ΟΚΤΩΒΡΗ Υπογράφηκε η συμφωνία CETA ανάμεσα σε ΕΕ και Καναδά


Με τις διαμαρτυρίες να συνεχίζονται στο Βέλγιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Καναδάς υπέγραψαν επίσημα, σήμερα, στις Βρυξέλλες τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου CETA, η υπογραφή της οποίας είχε καθυστερήσει τρεις ημέρες λόγω εσωτερικών διαφωνιών στο Βέλγιο.
Η CETA, που θα καταργήσει το 99% των τελωνειακών δασμών ανάμεσα στην ΕΕ και στην Οτάβα, θα τεθεί σε προσωρινή και μερική εφαρμογή από τη στιγμή που θα επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το κοινοβούλιο του Καναδά τους επόμενους μήνες. Στη συνέχεια θα πρέπει να εγκριθεί από το σύνολο των εθνικών και περιφερειακών κοινοβουλίων της ΕΕ προκειμένου να καταστεί οριστική.
Διάβάστε περισσότερα
                       φωτογραφία απο την Κοπεγχάγη
29 ΟΚΤΩΒΡΗ ΔΑΝΙΑ
Μαζική διαδήλωση κατά των συμφωνιών CETA και TTIP
Μαζική ήταν η διαδήλωση που οργανώθηκε από εργατικά σωματεία στην Κοπεγχάγη, την Πέμπτη 26 Οκτώβρη, ενάντια στις συμφωνίες CETA και TTIP.(.....)
Όπως ανέφερε ένας από τους κεντρικούς ομιλητές ο Εμίλ Όλσεν, πρόεδρος της νεολαίας της Ομοσπονδίας 3F, η CETA είναι κάτι παραπάνω από μια απλή εμπορική συμφωνία καθορισμού προδιαγραφών προϊόντων και υπηρεσιών. Αποτελεί δούρειο ίππο του κεφαλαίου και ένα ισχυρό μέσο για την άρση κάθε εμποδίου για τη διείσδυση και δράση των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων στις αγορές των δύο πλευρών του Ατλαντικού. Είναι τεκμήριο της επιθετικότητας του κεφαλαίου και της βαρβαρότητας του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος και θα έχει σαν συνέπεια νέες μειώσεις μισθών και χτύπημα εργατικών δικαιωμάτων, με εκτίναξη της ανεργίας.(...)
Διαβάστε περισσότερα
13 ΟΚΤΩΒΡΗ
 ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΤΛΑΝΤΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ
                 Πλήρης κυβερνητική στήριξη 
      στην αντιλαϊκή συμφωνία ΕΕ - Καναδά (CETA)
Με γνώμονα τα συμφέροντα σημαντικών τμημάτων του εγχώριου κεφαλαίου, όπως οι εφοπλιστές
Προς την πλήρη επικύρωση της Συμφωνίας Εμπορίου ΕΕ - Καναδά (CETA) προχωράει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία, μπροστά στα συμφέροντα των μονοπωλίων, «απαλλάχθηκε» και σε αυτόν τον τομέα από τις διάφορες... «αντιστάσεις» που πρόβαλλε ως αντιπολίτευση. Οι σχετικές ανακοινώσεις, συνοδευόμενες από διάφορες δικαιολογίες, έγιναν την Παρασκευή 7/10 από τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, σε ενημέρωση για τις εξελίξεις στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής «για τις διαδικασίες σύναψης των διατλαντικών εμπορικών συμφωνιών».
Η CETA είναι μία από τις διατλαντικές συμφωνίες που προωθούνται αυτήν την περίοδο (μαζί με τις TTIP και TiSA), εν μέσω οξύτατων ανταγωνισμών ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αλλά και στο εσωτερικό τους, προκειμένου να υπηρετήσουν την ανάγκη των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων για διείσδυση σε νέες αγορές και νέα κερδοφόρα πεδία. Πρόκειται για συμφωνίες που προδιαγράφουν ταυτόχρονα το παραπέρα σάρωμα εργασιακών δικαιωμάτων, μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος, θυσιάζοντας κάθε λαϊκή ανάγκη στο βωμό της επιδίωξης για μέγιστη κερδοφορία των μονοπωλίων.
Με την CETA προωθείται και η υπονόμευση κατοχυρωμένων, μέσω του συστήματος Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προϊόντων Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ), ελληνικών προϊόντων, όπως η φέτα, αφού τα μονοπώλια του Καναδά δεν συμφωνούν με γεωγραφικές ενδείξεις και ήδη έχουν κατοχυρώσει την ονομασία φέτα. Παρ' όλα αυτά, ο Γ. Σταθάκης αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, εμφάνισε ως «καταπληκτική» τη συμφωνία του Ατυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στην Μπρατισλάβα για την CETA, που λέει πρακτικά ότι μετά από 5 χρόνια θα ξαναδούμε τι θα γίνει με τη φέτα, μέχρι τότε θα κυκλοφορεί φέτα Καναδά.
Υπενθυμίζεται ότι ΕΕ και Καναδάς συμφώνησαν να εκδοθεί έως τις 18/10 νομικά δεσμευτική ερμηνευτική δήλωση της συμφωνίας, στην οποία θα αποσαφηνίζονται «ευαίσθητα θέματα». Η «δήλωση» αυτή θα εξεταστεί τότε από έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών στο Λουξεμβούργο. Θα ακολουθήσει επίσημη υπογραφή της συμφωνίας στις 28/10 στη Διάσκεψη Κορυφής ΕΕ - Καναδά, η οποία θα γίνει σε «υψηλότατο επίπεδο», σύμφωνα με τον Γ. Σταθάκη, ενώ η ολοκληρωτική εφαρμογή της συμφωνίας θα ξεκινήσει αφού επικυρωθεί από τα κοινοβούλια των κρατών - μελών της ΕΕ.
Ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα
Δίνοντας το στίγμα του περιεχομένου της συμφωνίας, ο υπουργός σημείωσε ότι με το «ελεύθερο εμπόριο» θα «ευνοηθεί η ελληνική ναυτιλία», δηλαδή το εφοπλιστικό κεφάλαιο, «ένα σημαντικό μέρος αγροτικών επιχειρήσεων», κάτι που προφανώς δεν αφορά τους φτωχομεσαίους αγρότες, και «ένα κομμάτι επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των δημοσίων προμηθειών».
Χαρακτήρισε ...«τεχνικά θέματα» τα «θέματα που αφορούν την ασφάλεια των τροφίμων, τη δημόσια υγεία», αναφέροντας ότι «δύσκολα κάποιος μπορεί να ισχυριστεί, ότι είναι πιο χαλαρά αυτά στον Καναδά απ' ό,τι στην ΕΕ»! Στην πραγματικότητα, βέβαια, το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους οδηγεί σε νέα πλήγματα στη δημόσια υγεία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού...
Στο ίδιο μοτίβο, επιβεβαιώνοντας ότι η όλη υπόθεση αφορά τα συμφέροντα τεράστιων επιχειρηματικών ομίλων, πρόσθεσε: «Ολοι έχουν την αίσθηση του μέτρου των πολύ μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων, ειδικά σε πολύ κρίσιμους τομείς της διεθνούς οικονομίας. Είναι μια διαδικασία, η οποία, αναγνωρίζω, ότι η πλευρά της κρατικής ρύθμισης ή της ευρωπαϊκής ρύθμισης και της γραφειοκρατίας, όντως δημιουργεί συνεχώς νέους ρυθμιστικούς κανόνες».
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι πρόκειται για «μία εξαιρετικά ισχυρή επιδίωξη επιχειρήσεων, να λειτουργούν και να διαμορφώσουν συνθήκες ελέγχου σε στρατηγικές αγορές, οι οποίες είναι δύσκολο να ρυθμιστούν με απόλυτη διαφάνεια»...
Διαβάστε περισσότερα


27 ΟΚΤΩΒΡΗ 
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Δεδομένος ο αντιλαϊκός χαρακτήρας της συμφωνίας ΕΕ - Καναδά
Ανακοίνωση για τη CΕΤΑ και τη στάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημειώνει
(....)Η CETA είναι κάτι παραπάνω από μια απλή εμπορική συμφωνία καθορισμού προδιαγραφών προϊόντων και υπηρεσιών. Αποτελεί ισχυρό μέσο άρσης κάθε εμποδίου για τη διείσδυση και δράση των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων στις καπιταλιστικές αγορές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Συνιστά τεκμήριο της επιθετικότητας του κεφαλαίου και της βαρβαρότητας του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Συνιστά εργαλείο για μειώσεις μισθών και χτύπημα εργατικών δικαιωμάτων, εκτίναξη της ανεργίας. Οδυνηρά θα είναι τα αποτελέσματά της και για τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες, τη φτωχομεσαία αγροτιά. Παραδίδει στους επιχειρηματικούς ομίλους κοινωνικές υπηρεσίες που καλύπτονται από το κράτος, δίνοντάς τους μέχρι και ιδιωτικά "δικαστήρια" για να επιβάλουν ανεμπόδιστα την εμπορευματοποίησή τους, στο όνομα της "προστασίας των επενδυτών". Η CETA ανοίγει ταυτόχρονα το δρόμο για τη σύναψη από την ΕΕ και άλλων αντιλαϊκών συμφωνιών, της Διατλαντικής Συμφωνίας Εμπορίου και Επενδύσεων (ΤΤΙΡ) με τις ΗΠΑ και της TISA, της πολυμερούς συμφωνίας για τις υπηρεσίες.
Καμία έκπληξη δεν προξενεί ότι η ελληνική κυβέρνηση τάχθηκε υπέρ της υπογραφής της CETA, συνεπής με τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική της, που υπηρετεί σταθερά τα συμφέροντα και την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων. Στις 18/10/2016, μετά το άτυπο Συμβούλιο υπουργών με θέμα την υπογραφή της CETA, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, δήλωνε ότι "επικράτησαν θέσεις που από την πρώτη στιγμή υποστήριξε η ελληνική αντιπροσωπεία" και πλέον "διαμορφώνεται το πλαίσιο εκείνων των διασφαλίσεων που θα προασπίζουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο και θα λαμβάνουν υπόψη τις ανησυχίες της κοινωνίας των πολιτών".
Τη θέση της αυτή η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προσπαθεί να κρύψει, επιστρατεύοντας ακόμη μια φορά την κοροϊδία, αφού οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται να καταγγέλλουν τη CETA, με δηλώσεις και άρθρα τους, ενώ μόλις στις 21/10/2016, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η κυβέρνηση είχε ήδη βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή της στη συμφωνία(......)
Αλλωστε, με την υπογραφή της στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια, η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί υπέρ της ολοκλήρωσης και της ΤΤΙΡ. Αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Κάνει τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό των συμφερόντων των μονοπωλίων και την ίδια στιγμή επιχειρεί να εξαπατήσει το λαό ότι δήθεν είναι αντίθετος με τη "βρωμοδουλειά".
Οι εργαζόμενοι να γυρίσουν την πλάτη τους στην κυβερνητική παραπλάνηση και εξαπάτηση. Να απορρίψουν καλέσματα διεκδίκησης δήθεν μιας "καλύτερης" ή "διαφανούς" συμφωνίας. Να απαιτήσουν την ακύρωση και απόσυρση της CETA, της TTIP και των άλλων αντιδραστικών συμφωνιών, δυναμώνοντας την πάλη τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου, βάζοντας στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, τα μονοπώλια, τις ενώσεις τους και το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημά τους».
Διάβάστε περισσότερα


8 ΟΚΤΩΒΡΗ


«ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ» ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
Κερδισμένοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι μεγάλες εκμεταλλεύσεις
Τα βήματα που καταγράφει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας στον αρμόδιο Επίτροπο της ΕΕ
«την περίοδο 2014-2020, οι Ελληνες αγρότες θα λάβουν περίπου 15 δισ. ευρώ ως άμεσες ενισχύσεις», διευκρινίζοντας αμέσως ότι ως «μικρή επιχείρηση» νοείται για τον ίδιο και την ΕΕ επιχειρηματικοί όμιλοι τύπου «Creta Farm»αυτή η ...«μικρή επιχείρηση» «έχει έναν ετήσιο τζίρο πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ και έχει πάνω από 800 εργαζόμενους»!
ΜΗ ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ,ΦΩΤΙΕΣ
 
     Τα βήματα που καταγράφει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς παρουσίασε ο Αλ. Τσίπρας στον αρμόδιο Επίτροπο της ΕΕ
, Φιλ Χόγκαν, κατά τη χτεσινή τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου..........
........Την Πέμπτη, ο Επίτροπος συμμετείχε σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, με θέμα τη νέα ΚΑΠ. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι «την περίοδο 2014-2020, οι Ελληνες αγρότες θα λάβουν περίπου 15 δισ. ευρώ ως άμεσες ενισχύσεις», διευκρινίζοντας αμέσως ότι ως «μικρή επιχείρηση» νοείται για τον ίδιο και την ΕΕ επιχειρηματικοί όμιλοι τύπου «Creta Farm», την οποία έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα
Οπως είπε, «η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, τον Μάρτιο του 2016, υπέγραψε μια συμφωνία χρηματοδότησης, 15 εκατ. ευρώ, με την "Creta Farm"»,(....)Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η ...«μικρή επιχείρηση» «έχει έναν ετήσιο τζίρο πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ και έχει πάνω από 800 εργαζόμενους»!........
......απέφυγε συστηματικά να απαντήσει σε συγκεκριμένες ερωτήσεις του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Μωραΐτη, όπως για «την εξισωτική αποζημίωση και τον τρόπο με τον οποίο θα δοθεί», ότι δεν είναι «επιλέξιμες» από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ οι αποζημιώσεις προς τους φτωχούς αγρότες που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, όπως πλημμύρες και πυρκαγιές, οι περιορισμοί σε αιγοτρόφους και βοσκοτόπια και πάει λέγοντας.......
........ ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε ότι δεν αφιέρωσε τυχαία ο Επίτροπος «ένα μεγάλο μέρος της ομιλίας του στο να διαφημίσει καπιταλιστικές επιχειρήσεις στον αγροτικό χώρο, όπως την "Creta Farm"». Δείχνει «το μοντέλο που προωθεί η ΕΕ, η Κοινή Αγροτική Πολιτική», που είναι η συγκέντρωση της γης σε μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις. «Αλλωστε, το έκανε χρόνια τώρα με το να επιβάλει στη χώρα μας ποσοστώσεις, πρόστιμα συνυπευθυνότητας, να ανοίγει χωματερές για να θάβει το μόχθο και τον ιδρώτα των Ελλήνων αγροτών, για να οδηγηθούμε σε πλήρη διατροφική εξάρτηση από τα μεγάλα μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στο χώρο των τροφίμων»........
 30 ΟΚΤΩΒΡΗ
                                ΛΑΡΙΣΑ - ΝΙΚΑΙΑ
Αγρότες από 41 νομούς της χώρας αποφάσισαν τις αγωνιστικές δράσεις για το επόμενο διάστημα
Με τη μαζική συμμετοχή εκπροσώπων του αγροτικού κινήματος από όλη τη χώρα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30 Οκτώβρη, στη Νίκαια της Λάρισας, η πανελλαδική σύσκεψη για το σχεδιασμό, την οργάνωση και τον πανελλαδικό συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων, την οποία οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.(.........)
Στη σύσκεψη τονίστηκε, για μια ακόμα φορά, ότι αντίπαλος είναι οι εμποροβιομήχανοι που, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους για κερδοφορία, αγοράζουν όσο μπορούν φθηνότερα τα αγροτικά προϊόντα και τα πουλούν όσο το δυνατόν ακριβότερα στους καταναλωτές, οι τράπεζες που ρουφούν το αίμα της εργαζόμενης αγροτιάς, η ΕΕ, οι ελληνικές κυβερνήσεις και τα κόμματα που υλοποιούν και στηρίζουν την πολιτική ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς.
Ταυτόχρονα, υπογραμμίστηκε ότι το οργανωμένο αγροτικό κίνημα διαχωρίζεται σαφώς από τη «γραμμή» στήριξης της ΚΑΠ της ΕΕ και των συμφερόντων των μεγαλοαγροτών, καθώς και της εξυπηρέτησης τωρινών και επόμενων κυβερνητικών σκοπιμοτήτων, την οποία υπηρετούν κάποια αγροτοσυνδικαλιστικά σχήματα, που εμφανίζονται ξανά τώρα με στόχο να ξεστρατίσουν τον αγώνα από την πορεία του.
Διαβάστε περισσότερα


 ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η  ιστοσελίδα μας θα λειτουργήσει ,με τη μορφή της μηνιάτικης περιοδικής ενημέρωσης  ,με γεγονότα και σχόλια απο τον Κτηνιατρικό χώρο αλλά και ευρύτερα απο τους συναφείς επιστημονικούς κλάδους ,την αγροτιά και βέβαια με σημαντικά πολιτικά γεγονότα  Ενδιάμεσα μπορεί να γίνονται αναρτήσεις κατά την εκτίμησή μας 


δείτε αναλυτικό αρχείο των δημοσιεύσεων στην ιστοσελίδα μας με χρονολογική σειρά στο λινκ αρχείο δημοσιεύσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.