Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ-ΠΑΜΕ : ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ


(ΠΑΝΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ) & ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
  https://sites.google.com/site/pangeotexniko/ 

Σχετικά με τα ΠΔ 145/2014 και 159/2014

Με έγγραφό του ο Αναπληρωτής ΥΠΑΠΕΝ Β. Αποστόλου ζητάει την άποψη του ΓΕΩΤΕΕ (Κεντρικού και Παραρτημάτων) σχετικά με την εφαρμογή του ΠΔ 159/5-11-2014 «Μερική Απασχόληση των υπεύθυνων επιστημόνων στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού καλλιεργούμενων φυτικών ειδών και στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εμπορίας λιπασμάτων».

Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συγκυβερνώντας με τους ΑΝΕΛ, θέλει να εφαρμόσει και όχι να αποσύρει ΠΔ ψηφισμένο επί εποχής μνημονίου είναι ενδεικτικό ότι όντως το κράτος έχει συνέχεια  αλλά καλά θα κάνει να μη ζητάει συνενόχους Σωματεία και Επιμελητήρια. Να θυμίσουμε ότι το ΓΕΩΤΕΕ, η ΠΟΣΓ, η ΠΕΓΔΥ, σύλλογοι Γεωπόνων ήταν αντίθετοι με το ΠΔ 159/2014 και το ΠΔ 145/2014.

Τα ΠΔ 159/2014 και 145/2014 εφαρμόζουν τις μνημονιακές απαιτήσεις της τρόικας (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ που είναι η ίδια με το «Brussels group» παρά τα βαφτίσια) και απαιτούν την απελευθέρωση του επαγγέλματος του γεωτεχνικού.

Το Π.Δ.145/2014 ανοίγει τον ασκό του αιόλου για παραπέρα υποβάθμιση του πτυχίο μας με ταυτόχρονη ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης μέσω της παροχής πιστοποιητικού κατάρτισης από πανεπιστήμια μέχρι και ιδιωτικές σχολές, ιδρύματα έναντι διδάκτρων, στην περίπτωση του επιστημονικά υπεύθυνου που θα εργάζεται σε επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας πολ/κού υλικού καλλιεργούμενων φυτικών ειδών.

Το Π.Δ. 159/2014 καταργεί το δικαίωμα της πλήρους απασχόλησης στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας πολ/κού υλικού καλλιεργούμενων φυτικών ειδών και στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εμπορίας λιπασμάτων που αποτελούν το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων στην Ελλάδα σύμφωνα με την αριθ. 2003/361/ΕΚ  Σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Εξάλλου, η  κατάργηση της πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα συνδέεται άμεσα και με τις αλλαγές που προωθούνται στο Δημόσιο, όπως η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων μέσω των προγραμμάτων «κοινωφελούς εργασίας», τις διαθεσιμότητες-κινητικότητα-απολύσεις, το νέο πειθαρχικό δίκαιο, το ν. 4250/2014 για την ‘’αξιολόγηση’’ των δημοσίων υπαλλήλων, το νέο μισθολόγιο για τους νεοεισερχομένους, κτλ..

Είναι εφαρμογή παλαιότερων αποφάσεων της ΕΕ που έρχονται τώρα να εφαρμοστούν και να εξειδικευτούν (π.χ. το άνοιγμα των ‘’κλειστών’’ επαγγελμάτων αποτελεί απαίτηση τόσο της Ε.Ε. (Συνθήκη του Μάαστριχτ, Στρατηγική της Λισαβόνας 2000, μνημόνια) όσο και του ΟΟΣΑ, η προώθηση της μερικής απασχόλησης, της επαγγελματικής κατάρτισης και της δια βίου εκπαίδευσης των ανέργων αλλά και γενικότερα του εργατικού δυναμικού αποτελεί εφαρμογή της Λευκής Βίβλου (1994), ενώ η εμπορευματοποίηση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης υλοποιείται στο πλαίσιο της Διακήρυξης της Μπολόνιας (1999)).

      Οι ανάγκες για παραγωγή και εμπορία υγιούς πολλαπλασιαστικού υλικού και οι ανάγκες για ορθολογική χρήση λιπασμάτων, είναι συνεχείς και όχι μερικές.

Καλούμε τη Διοίκηση του ΓΕΩΤΕΕ να μην “υποκύψει” μέσω διαλόγου στις μνημονιακές απαιτήσεις της τρόικας«Brussels group» (EE-ΔΝΤ-ΕΚΤ) και να καλέσει όλους τους γεωτεχνικούς συλλόγους και φορείς σε αγωνιστική επιφυλακή.  Καλούμε τους συναδέλφους μέσα από τα σωματεία τους να αντισταθούν μαζικά στην υπονόμευση των πτυχίων μας και στις εργασιακές σχέσεις – λάστιχο.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ:

- των διατάξεων στον Ν 4152/2013 που προβλέπουν την έκδοση των  ΠΔ 159/2014 και 145/2014 και προφανώς την κατάργηση των ίδιων των ΠΔ  

-της   4166/51687/2014 (Β’ 1031) ΚΥΑ με την οποία παρέχεται η δυνατότητα απασχόλησης στην επιχείρηση εμπορίας λιπασμάτων αποφοίτου λυκείου που θα έχει παρακολουθήσει ένα σεμινάριο το πολύ 60 ωρών τις ημέρες που δεν απασχολείται σε αυτήν ο υπεύθυνος επιστήμονας

-της 1153/16620/2014 (Β’ 616) ΚΥΑ, που προβλέπει ότι στην περίπτωση της μερικής απασχόλησης του υπεύθυνου επιστήμονα  είναι υποχρεωτική η απασχόληση προσωπικού στις επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας πολ/κού υλικού καλλιεργούμενων ειδών που θα έχει λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση από την επιχείρηση.

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΜΑΣ ΤΟΣΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ  ΜΕΣΩ ΤΟΥ “ΔΙΑΛΟΓΟΥ”

δείτε αναλυτικό αρχείο των δημοσιεύσεων στην ιστοσελίδα μας με χρονολογική σειρά στο λινκ αρχείο δημοσιεύσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.