Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ -Η ζωή του δεμένη με τη δράση του ΚΚΕ

                     ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
  Η ζωή του δεμένη με τη δράση του ΚΚΕ
αναδημοσίευση απο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ Τρίτη 31 Μάρτη 2015 (λινκ)
Ξημερώματα Κυριακής 30 Μάρτη του 1952. Ο Νίκος Μπελογιάννης, με τους συντρόφους του Ηλία Αργυριάδη, Νίκο Καλούμενο, Δημήτρη Μπάτση αντικρίζουν το εκτελεστικό απόσπασμα του αστικού κράτους, με κυβέρνηση του Ν. Πλαστήρα.
Η σύλληψη του Ν. Μπελογιάννη έγινε στις 20 Δεκέμβρη του 1950, αλλά η Ασφάλεια την έδωσε στη δημοσιότητα στις 5 Γενάρη 1951. Η πρώτη δίκη, στην οποία δικαζόταν μαζί με άλλους κομμουνιστές, άρχισε, στο έκτακτο στρατοδικείο Αθηνών, στις 19 Οκτώβρη 1951 και ολοκληρώθηκε στις 16 Νοέμβρη 1951, με την κατηγορία ότι παραβίασαν τον ΑΝ 509, το νόμο, δηλαδή, με τον οποίο βγήκε, και τυπικά, παράνομο το ΚΚΕ το Δεκέμβρη του 1947. Η δίκη, λοιπόν, ήταν πολιτική και οι κατηγορούμενοι δικάζονταν για τις ιδέες τους. Σ' αυτήν, ο Ν. Μπελογιάννης και 11 ακόμη σύντροφοί του καταδικάστηκαν σε θάνατο. Αλλά δεν έφτανε στο καθεστώς η «κατηγορία» για να εκτελέσουν την απόφαση. Ηθελαν «κατηγορίες», που να στοιχειοθετούν ότι οι κομμουνιστές παλεύουν για «ξένα» συμφέροντα. Αυτό τους διευκόλυνε, για να «φυτέψουν» στη συνείδηση του λαού την πεποίθηση ότι η κομμουνιστική ιδεολογία και πολιτική δράση επιδιώκουν την υπονόμευση των συμφερόντων της Ελλάδας, άρα και του λαού της. Πίστευαν πως μ' αυτήν την προπαγάνδα θα ξεριζώσουν το ΚΚΕ από το νου και την καρδιά του λαού. Ετσι, χρησιμοποίησαν την «υπόθεση των ασυρμάτων», για να «στήσουν» τη δεύτερη δίκη του Ν. Μπελογιάννη και των συντρόφων του, αυτή τη φορά στο τακτικό στρατοδικείο, με την κατηγορία της κατασκοπίας σε βάρος της Ελλάδας. Η δεύτερη δίκη άρχισε στις 15 Φλεβάρη και τελείωσε την 1η Μάρτη του 1952. Ο Μπελογιάννης και άλλοι εφτά σύντροφοί του καταδικάστηκαν σε θάνατο.
                 Γεγονότα που είχαν προηγηθεί
 Πριν τις δίκες, τις καταδίκες και την εκτέλεση διαδραματίζονταν στην Ελλάδα γεγονότα όπως: Ενταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ. Προσπάθειες για συγκρότηση του άξονα Βελιγράδι - Αθήνα - Αγκυρα. Πόλεμος Κορέας. Ισχυρά μέτρα στην Ελλάδα για τη θωράκιση του αστικού κράτους, μετά τους μεγάλους κινδύνους που γνώρισε στην προηγούμενη δεκαετία, ιδιαίτερα με την πάλη του Δημοκρατικού Στρατού. Και, βεβαίως, η συνολική στρατηγική δολιοφθοράς του ιμπεριαλισμού για την υπονόμευση του σοσιαλιστικού συστήματος....................εδώ η συνέχεια της παραγράφου (λινκ)
                                             

                               Η στάση της ΕΔΑ
 Τι έκανε, όμως, η ΕΔΑ ενάντια στις εκτελέσεις;
«Στις ανακοινώσεις της προβάλλεται περισσότερο η ανάγκη για γαλήνευση της χώρας, παρά εκείνο που είναι πια ένα τετελεσμένο συνταρακτικό γεγονός.
Το βράδυ της Δευτέρας 31ης Μαρτίου 1952, την άλλη μέρα δηλαδή από τις εκτελέσεις, στη συνεδρίαση της Βουλής, ο πρόεδρος της ΕΔΑ ζητά να του δοθεί ο λόγος πριν από την ημερήσια διάταξη. Ο πρόεδρος της Βουλής αρνείται. Υστερα από αυτό, οι οχτώ βουλευτές της ΕΔΑ αποχωρούν από τη συνεδρίαση...» (Σπύρος Λιναρδάτος, «Από τον εμφύλιο στη χούντα», τ. Α΄, σελ. 436, εκδόσεις «ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ»).
Οι βουλευτές της ΕΔΑ αποχώρησαν από τη Βουλή, αλλά δεν πήγαν μάρτυρες υπεράσπισης του Μπελογιάννη στο δικαστήριο, ενώ δεν προσπάθησαν να κινητοποιήσουν κόσμο για να παρεμποδίσει τις εκτελέσεις......
....εδώ συνέχεια της παραγράφου(λινκ)
         Τίμησαν τον κομμουνιστή ήρωα 
                     Νίκο Μπελογιάννη
 Ηταν εκεί τρεις γενιές κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών τιμώντας τη μνήμη του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του, Ηλ. Αργυριάδη, Ν. Καλούμενου και Δ. Μπάτση, που εκτελέστηκαν στις 30 Μάρτη του 1952 από τα δολοφονικά βόλια της αστικής τάξης και του κράτους της με κυβέρνηση του Ν. Πλαστήρα. Την εκδήλωση διοργάνωσαν, την Κυριακή 29 Μάρτη, στο πάρκο Γουδή, οι Τομεακές Οργανώσεις Α' Αθήνας - Γαλατσίου και Ανατολικών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ μαζί με τις αντίστοιχες Οργανώσεις της ΚΝΕ.
Απότισαν φόρο τιμής........εδώ η συνέχεια του ρεπορτάζ(λινκ)

  Εκδηλώσεις για τον Ν. Μπελογιάννη(λινκ)
 Εκδηλώσεις - συζητήσεις με αφορμή τα 63 χρόνια από τη δολοφονία του Ν. Μπελογιάννη διοργανώνουν σήμερα, Τρίτη, οι Τομεακές Οργανώσεις της ΚΝΕ, στον Εβρο, στις 8 μ.μ., στα γραφεία της ΤΕ του ΚΚΕ, στην Αλεξανδρούπολη, και στην Ξάνθη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα Α2 των ΠΡΟΚΑΤ. Κατά τη διάρκειά τους θα προβληθεί η ταινία «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.