Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ –ΦΟΡΟΑΦΑΙΜΑΞΗ-ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ

               AΓΟΡΕΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ
Ενόψει των εκλογών η κυβέρνηση αξιοποιεί αυτή τη συζήτηση, παράλληλα με την έξοδο στις αγορές, για να δείξει ότι τελειώνουμε με το μνημόνιο και πως θα σύντομα θα υπάρξει φως στο τούνελ. Ωστόσο κοροϊδεύει απροκάλυπτα το λαό, αφού με ή χωρίς μνημόνιο, για όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, από την 1η Γενάρη ισχύει καθεστώς ενισχυμένης δημοσιονομικής εποπτείας.
διαβαστε ολοκληρο το άρθρο στο λινκ




Για το χρέος ξανά
 Στον απόηχο της εξόδου στις αγορές δυνάμωσε ξανά η συζήτηση για το χρέος. Από την πλευρά της κυβέρνησης υποστηρίζεται ότι τώρα είναι δυνατόν να ανοίξει η διαπραγμάτευση για το χρέος με καλύτερους όρους. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζεται ότι με την έξοδο στις αγορές, το χρέος διογκώνεται και γίνεται πιο δύσκολη η διαπραγμάτευσή του. Και οι δύο προσπερνάνε το γεγονός ότι το «δημόσιο χρέος» προκλήθηκε εξαιτίας των φοροαπαλλαγών στο κεφάλαιο, των ενισχύσεων με κρατικό χρήμα και των αντίστοιχων αναγκαίων δανεισμών, των ΝΑΤΟικών δαπανών, των επιπτώσεων από τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ. Οτι είναι χρέος που πληρώνουν ο λαός, η εργατική τάξη, αλλά δεν έχουν καμία ευθύνη γι' αυτό. Είναι χρέος που δεν πρόκειται να πάψει να υπάρχει, είτε μειώνεται, είτε αυξάνεται, στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, της συμμετοχής σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και διεθνείς χρηματαγορές (...) Ρυθμισμένο ή όχι, οι εργαζόμενοι θα το πληρώσουν.

Σάββατο 19 Απρίλη 2014 - Κυριακή 20 Απρίλη 2014
 διαβαστε ολόκληρο το άρθρο στο λινκ                       




Το χρέος του αστικού κράτους προκλήθηκε αποκλειστικά για να καλυφθούν οι διευρυνόμενες ανάγκες των μονοπωλίων. Διογκώθηκε παράλληλα με τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Με το κρατικό χρέος χρηματοδότησαν το μεγάλο κεφάλαιο που εργολαβικά ανέλαβε να κατασκευάσει και στη συνέχεια να αξιοποιήσει σε όφελός του, κερδοσκοπώντας, νευραλγικές υποδομές, μεταφορικά δίκτυα, οδικούς άξονες, λιμάνια, αεροδρόμια κ.ά. Διογκώθηκε με την πληρωμή υπέρογκων πολεμικών δαπανών, στο πλαίσιο της συμμετοχής του αστικού κράτους στο ΝΑΤΟ και άλλες ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με τις κρατικές ενισχύσεις που δόθηκαν μέσω των «αναπτυξιακών» νόμων σε επενδύσεις, με τις φοροελαφρύνσεις στους επιχειρηματίες κ.ά. Με το κρατικό χρέος χρηματοδοτήθηκαν τα εμπορικά και άλλα ελλείμματα με τα άλλα κράτη και τις αγορές, χρηματοδοτήθηκαν επί της ουσίας οι κάθε είδους δοσοληψίες των ντόπιων μεγαλοεπιχειρηματιών.

Μοναδική ρεαλιστική φιλολαϊκή λύση είναι η πρόταση του ΚΚΕ για μονομερή διαγραφή ολόκληρου του χρέους, για το οποίο δεν ευθύνεται ο λαός, που μπορεί να επιτευχθεί αν ο ίδιος σπάσει τα δεσμά της ΕΕ και των μονοπωλίων.
διαβαστε ολοκληρο το άρθρο στο λινκ








ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ
                                          ΦΟΡΟ-ΑΦΑΙΜΑΞΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

 Μπροστά σε ασήκωτους φόρους και χαράτσια βρίσκονται όσοι αυτές τις μέρες δοκιμάζουν να συμπληρώσουν και να καταθέσουν τη φορολογική τους δήλωση. Για το 2013, οι φόροι φτάνουν τα 1,5 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις. Για το λαό, άμεσοι και έμμεσοι φόροι ξεπερνούν τα 42,5 δισ. ευρώ!........ 


......... Στη βάση αυτή προβάλλει η ανάγκη να συσπειρωθούν οι εργαζόμενοι στους στόχους πάλης που προβάλλει το ταξικό κίνημα. Συγκεκριμένα:
 1. Να καταργηθούν εδώ και τώρα τα χαράτσια. Να ληφθούν μέτρα προστασίας για τους ανέργους, νέους, μισθωτούς, εμπόρους και βιοτέχνες. Να καταργηθούν όλοι οι άμεσοι φόροι. Κατάργηση των δημοτικών τελών, αύξηση κρατικής χρηματοδότησης στους ΟΤΑ, κατάργηση των διοδίων.

2. Μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης (διατροφή, εκπαίδευση, υγεία, οικιακή ηλεκτρική Ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, ύδρευση, αποχέτευση), τα σχολικά είδη και τα φάρμακα.
3. Να επωμιστεί τα φορολογικά βάρη το μεγάλο κεφάλαιο, η μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία. Να αυξηθεί ο φορολογικός συντελεστής για τους επιχειρηματικούς ομίλους στο 45% για το σύνολο των κερδών (τα διανεμόμενα κέρδη να φορολογούνται ενταγμένα στο εισόδημα με βάση τη φορολογική κλίμακα, η οποία θα έχει υψηλούς συντελεστές για τα μεγάλα εισοδήματα). Να καταργηθούν τα αφορολόγητα αποθεματικά και οι διάφορες φοροελαφρύνσεις. Να καταργηθούν τα ευνοϊκά ειδικά φορολογικά καθεστώτα που ισχύουν για τους εφοπλιστές και για άλλα τμήματα του κεφαλαίου.
4. Αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τον άγαμο φορολογούμενο στα 20.000 ευρώ, για την οικογένεια στα 40.000 ευρώ, προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ  ΝΕΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΗΣ  ΛΗΣΤΡΙΚΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ ΛΙΝΚ φοροαφαίμαξη
 
Η ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ,
ΤΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ,κ.ά.

ΜΕ ΤΗ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑΣ









 ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ....... 


«Υποχρεωτική συμμετοχή των ασφαλισμένων και μεταφορά πόρων από την κύρια ή την επικουρική ασφάλιση προϋποθέτει η ανάπτυξη του θεσμού των Επαγγελματικών Ταμείων, που συγκροτούν το λεγόμενο δεύτερο πυλώνα στη βάση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Η βασική φιλοσοφία των συστημάτων του δεύτερου πυλώνα είναι η χορήγηση συντάξεων με βάση τις εισφορές που έχουν καταβάλει ο εργοδότης και ο εργαζόμενος, χωρίς προκαθορισμένη συνήθως εγγύηση και ανάλογα με τις αποδόσεις που συσσωρεύουν οι εισφορές στη διάρκεια του ασφαλιστικού βίου κάθε εργαζομένου.Την άποψη αυτή φαίνεται ότι ενισχύει η μελέτη που έχει ζητήσει η Τράπεζα της Ελλάδος για την ανάπτυξη του θεσμού των Επαγγελματικών Ταμείων και η οποία θα αποτελέσει στο προσεχές διάστημα τη βάση της συζήτησης για τις αλλαγές στο σύστημα ασφάλισης». (Από ρεπορτάζ της «Καθημερινής»). Τι σημαίνει αυτό; Οτι η συμμετοχή στα επαγγελματικά ταμεία θα είναι υποχρεωτική. Οτι θα τα ενισχύσουν με χρήμα από τα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, άρα τα ασφαλιστικά ταμεία θα φάνε ένα ακόμη γερό χτύπημα, με αρνητικές συνέπειες στις συντάξεις και άλλες παροχές. Οτι θα λειτουργούν τζογαδόρικα, γι' αυτό και οι συντάξεις θα καθορίζονται από τις «αποδόσεις των εισφορών», δηλαδή μπορεί και να μην αποδίδονται συντάξεις αν δεν υπάρχουν αποδόσεις και χαθούν λεφτά...


... ΚΑΙ ΟΙ ΑΜΦΙΒΟΛΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Το ότι μπορεί και να μη δώσουν καθόλου συντάξεις τα «Επαγγελματικά Ταμεία», επειδή ακριβώς αυτές εξαρτώνται από την απόδοση των κεφαλαίων, δηλαδή του τζόγου (θυμηθείτε τη χασούρα Ταμείων από τα «δομημένα ομόλογα»), δίνεται από το ίδιο ρεπορτάζ, που δείχνει ότι γίνονται μοχλός μετατροπής των χρημάτων των εργαζομένων σε κεφάλαιο. Να τι λέει: «Στην Ελλάδα η δημιουργία Επαγγελματικών Ταμείων, προσέκρουε στην ισχυρή παρουσία της κοινωνικής ασφάλισης με την κύρια σύνταξη. Η επικουρική ασφάλιση, παρά το γεγονός ότι είχε ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του δεύτερου πυλώνα, με κυριότερο αυτό της συμμετοχής μόνο εργοδοτών και εργαζομένων, έτεινε να προσιδιάζει με την κύρια σύνταξη, αφού το Δημόσιο εγγυόταν την καταβολή της. Ενα δεύτερο χαρακτηριστικό που "αλλοίωνε" μέχρι σήμερα το χαρακτήρα της επικουρικής ασφάλισης στη χώρα μας σε σχέση με τα ισχύοντα σε άλλες χώρες, ήταν ο αναδιανεμητικός της χαρακτήρας, δηλαδή η χορήγηση εγγυημένων συντάξεων, ανεξάρτητα από την εξέλιξη των επενδεδυμένων κεφαλαίων που έμπαιναν κάθε χρόνο στον κουμπαρά με τη μορφή εισφορών. Η βεβαιότητα αυτή ανατράπηκε με το πρώτο Μνημόνιο, που κατήργησε την εγγύηση του Δημοσίου και επέβαλε τη μετεξέλιξη των επικουρικών Ταμείων στη βάση των κεφαλαιοποιητικών συστημάτων, δηλαδή της καταβολής συντάξεων με βάση την ατομική μερίδα του κάθε ασφαλισμένου».
 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.