Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

Η ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΝΑΥΠΛΙΑ




Με δύο θεματικές συζητήσεις ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου 28 Απρίλη το Διήμερο Εκδηλώσεων που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ, αφιερωμένο στους 200 κομμουνιστές που εκτελέστηκαν την 1η Μάη 1944.



Η πρώτη εισήγηση είχε θέμα: «Η ανάπτυξη του εργατικού κινήματος στο Μεσοπόλεμο. Η συμβολή του ΚΚΕ» και εισηγητής ήταν ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δημοσιεύουμε τη δεύτερη εισήγηση  «Η γνώση και η μόρφωση βασικό συστατικό της κομμουνιστικής πρωτοπορίας. Το παράδειγμα της Ακροναυπλίας», της  Κυριακής Καμαρινού,στελέχους του ΚΚΕ για να φωτιστούμε για μάχες  που ίσως  περνούν σε δεύτερο πλάνο Παραθέτουμε αυτούσια κομμάτια της εισήγησης  και ολοκληρη  σε pdf

Η γνώση και η μόρφωση βασικό γνώρισμα 
της κομμουνιστικής πρωτοπορίας
Το παράδειγμα της Ακροναυπλίας 





..Η κατάκτηση της γνώσης για τους κρατούμενους ήταν ένα δύσκολο μετερίζι. Ήταν μια καθημερινή άνιση μάχη και αναμέτρηση με το στυγνό πρόσωπο του αντιπάλου.
Δεν ήταν τίποτα δεδομένο για τους κρατούμενους, κανένα δικαίωμα, μόνο απάνθρωπος ψυχικός και σωματικός βασανισμός. Κάθε σημείωμα, κάθε παράνομο χαρτάκι ή απόκομμα εφημερίδας μπορούσε ανά πάσα στιγμή να σου στοιχίσει πολύμηνη απομόνωση, ξυλοδαρμό, ακόμα και εκτέλεση. Χρειάστηκε σθένος και προπαντός συλλογική αποφασιστικότητα, επινοητικότητα και πειθαρχία για να κατακτηθεί βήμα, βήμα το δικαίωμα της πρόσβασης σε μορφωτικά αγαθά-πάντα όμως υπό τη σκέπη της λογοκρισίας και τον εκβιασμό της τιμωρητικής απαγόρευσης,αφού ΠΟΤΕ δεν επιτράπηκαν τα ιδεολογικά μαθήματα , πόσο μάλλον η συγγραφή
κειμένων. Να σημειωθεί ότι δεν κινδύνευαν μόνο οι κρατούμενοι, αλλά και όσοι τους στήριζαν «εκτός των τειχών»....


...Η καθημερινή προτροπή του Γληνού: «Όλα τα παλικάρια στη
γυμναστική...», που συνοδευόταν στερεοτυπικά με παλαμάκια δεν ξέφυγε της σατιρικής μούσας, όταν μια βραδιά, σε ρόλο κονφερανσιέ ο Ν. Σουκατζίδης απάγγειλε τους παρακάτω στίχους, του συγκρατούμενου Χριστοδουλάκη:
«Ευθυτενής και αλύγιστος

ακούραστος μελετητής

ευρύστερνος σαν αθλητής

Παλαμοκρούστης πρωινός

και πάτρων της Γυμναστικής,

- Ποιος είναι;»,
  Η απάντηση του θαλάμου δόθηκε μέσα από θερμό χειροκρότημα
- ο Γληνός!!!.....


...Στις 30 /8/37 οι κρατούμενοι έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας για την άρση των περιοριστικών μέτρων. Το ίδιο βράδυ, ενώ ήταν κλεισμένοι στους θαλάμους, δέχθηκαν ομοβροντία πυρών από τους χωροφύλακες. Δολοφονήθηκε εν ψυχρώ ο δάσκαλος Γιάννης Σταυρίδης. Ο επιστήθιος φίλος του Ν. Παπαπερικλής τον αποχαιρέτησε με τους στίχους:
« Τέλειωσε η μάχη. Στη γωνιά σου

Απόμειναν λίγα βιβλία

Δυο στίχοι, μια γραμματική

-πέρα μια αιμάτινη γραμμή

Κι άστραψε φως η Ακροναυπλία»......


....περιέγραψε ο Γ. Ιμβριώτης , αναφερόμενος στην ανυπότακτη, αντιστασιακή συνείδηση:
«Οι φίλοι που γυρίζουν από τον Κρανίου Τόπο, καθώς σπρώχνονται μέσα στο θάλαμο,πέφτουν τσακισμένοι από τα βασανιστήρια πάνω στα στρωσίδια τους. Τους ατενίζουμε οι άλλοι σιωπηλά ερωτηματικά. Ο δήμιος ζητούσε την ψυχή τους. Να έχουν άραγε κρατήσει; Να έχουν νικήσει στη φριχτή δοκιμασία; Κάμποσες στιγμές περνούν με το βαρυσήμαντο αλληλοκοίταγμα. Ξαφνικά χαμογελούν και ανάβουν τα τσιγάρα τους. Τους μιμούμαστε όλοι. Έτσι γιορτάζουμε και τούτη τη φορά το θρίαμβο του ανθρώπου εμπρός στο (...) θηρίο».
Με ένα τέτοιο χαμόγελο και σφιχτή τη γροθιά μας θα τιμήσουμε κι εμείς, συντρόφισσες και σύντροφοι αύριο, «πέρα από τον ίσκιο των κυπαρισσιών», αλλά και κάθε μέρα τους τιμημένους πρωτοπόρους ήρωες της τάξης μας!
Αθάνατοι! 
Κ. Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.