Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2016


                                                    
 φωτογραφία 
απο τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο ΖΑΠΕΙΟ 
στις 16 Σεπτέμβρη      
                                                  ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
 -ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΙΛΑΙΚΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΦΟΡΕΩΝ ΜΕ ΑΙΧΜΗ  ΤΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ
-ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Καλούν σε συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 6 Οκτώβρη
-ΖΑΠΕΙΟ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΕΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
- ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ Μπλόκο στους σύγχρονους «ψαλιδοχέρηδες» μισθών - συντάξεων - δικαιωμάτων
- Ελλειμματικός από τα γεννοφάσκια του ο ΕΦΚΑ
 -«ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ»Για τις εξελίξεις στην Τράπεζα Αττικής
- ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΤΡΙΝΑ ΤΟΥ «ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ»
- ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΙΓΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ
  - ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΗ 120 ΚΙΛΑ ΓΑΛΑ
φωτογραφία απο παληότερη κινητοποίηση των Συνδικάτων των Κλάδων Βιομηχανίας στην Αττική
                                                           

                                                             28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
                     ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ 
        ΤΟ ΝΕΟ ΑΝΤΙΛΑΙΚΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
 με τα «συμπληρωματικά» μέτρα για την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» του 3ου μνημονίου.
Υπερψηφίστηκε, χτες βράδυ, με ονομαστική ψηφοφορία, από την κυβερνητική πλειοψηφία στην Ολομέλεια της Βουλής το νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο με τα «συμπληρωματικά» μέτρα για την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης» του 3ου μνημονίου.

Ο τίτλος του είναι «Επείγουσες ρυθμίσεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων» και περιέχει νέο πακέτο αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων. Συνοπτικά, εντάσσει στο νέο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων μια σειρά ακόμα ΔΕΚΟ, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΘ, ΕΛΒΟ, «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ». Παίρνει πίσω ακόμα και κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις που η κυβέρνηση είχε αφήσει έξω από την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση, αυξάνοντας έτσι νωρίτερα το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών για χιλιάδες ασφαλισμένους αγρότες, νέους ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και μικροϊδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων. Καταργεί την έκπτωση 15% που ίσχυε για την εξαγορά πλασματικών ετών Ασφάλισης. Προωθεί την παραπέρα «απελευθέρωση» της ηλεκτρικής ενέργειας, διευθετεί τις τελευταίες «λεπτομέρειες» για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ.ά.

Το αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία κατατέθηκε από το ΚΚΕ και αφορούσε την ψήφιση επί της αρχής και επί των άρθρων 1 (περιέχει τις ασφαλιστικές διατάξεις) και 2 (προβλέπει την ένταξη των παραπάνω δημόσιων επιχειρήσεων στο υπερταμείο).

Υπέρ ψήφισαν, τόσο επί της αρχής όσο και για τα δύο άρθρα, οι βουλευτές της κυβέρνησης, ενώ κατά επί της αρχής ψήφισαν όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Η ΝΔ υπερψήφισε τα άρθρα που αφορούσαν την ηλεκτρική ενέργεια.

Το ΚΚΕ ψήφισε κατά και επί της αρχής και σε όλα τα άρθρα.

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ .....

(αναδημοσίευση απο "Ριζοσπάστη")



28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
 ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΦΟΡΕΩΝ ΜΕ ΑΙΧΜΗ  ΤΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ

Συγκέντρωση με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ χτες στη Θεσσαλονίκη. Απεργία και κινητοποίηση στο Σύνταγμα από εργαζόμενους σε ΕΥΔΑΠ και «Κτιριακές Υποδομές»
                                        φωτογραφία απο τη συγκεντρωση στο Σύνταγμα

Την αντίθεσή τους στον εφαρμοστικό νόμο που ψηφίστηκε χτες στη Βουλή, ο οποίος προβλέπει ανάμεσα σε άλλα την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, της ΕΥΔΑΠ, της ΔΕΗ, της ΕΛΒΟ, της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές» και της «Αττικό Μετρό», διαδήλωσαν χτες εργαζόμενοι σ' αυτές τις επιχειρήσεις, μαζί με αλλά σωματεία και φορείς του κινήματος, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Σε ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και «Κτιριακές Υποδομές», τα σωματεία των εργαζομένων είχαν κηρύξει για χτες, μέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, 24ωρη απεργία. Στη Θεσσαλονίκη, το ΠΑΜΕ οργάνωσε συγκέντρωση το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους, με τη συμμετοχή εργαζομένων από την ΕΛΒΟ, την ΕΥΑΘ, τη ΔΕΗ και μια σειρά άλλους χώρους και κλάδους δουλειάς.
Χαμένοι θα είναι οι εργαζόμενοι και ο λαός....
Οι ευθύνες της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας......
Συγκέντρωση στην Αθήνα.... Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην ΕΥΔΑΠ..... Επιτροπή Αγώνα μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων τεχνικών, καθώς και συνταξιούχοι του ΤΣΜΕΔΕ....
Στις «Κτιριακές Υποδομές»....

                                                                    28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
                   Καλούν σε συγκέντρωση στην Ομόνοια στις 6 Οκτώβρη
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΛΑΔΟΥΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
Παλεύουν για Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς, για συντάξεις, κοινωνικές παροχές, προστασία των ανέργων στο ύψος των σύγχρονων αναγκών

Σε συγκέντρωση την Πέμπτη 6 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια, καλούν τα Συνδικάτα της Αττικής από τον κλάδο της Βιομηχανίας, που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και καλούν σε κλιμάκωση του αγώνα, «κόντρα στους σχεδιασμούς κυβέρνησης - κεφαλαίου, για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις στους μισθούς, για συντάξεις, κοινωνικές παροχές, προστασία των ανέργων στο ύψος των αναγκών μας».
Τη συγκέντρωση οργανώνουν…..



16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
ΖΑΠΕΙΟ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΕΑ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Κλείνουν «τρύπες» από τον προηγούμενο γύρο της επίθεσης
Επιμέρους ζητήματα του Ασφαλιστικού στην ατζέντα της χτεσινής συζήτησης
Τις εκκρεμότητες από τον προηγούμενο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης συζήτησαν χτες Κατρούγκαλος - κουαρτέτο


φωτογραφία απο κινητοποίηση για το ασφαλιστικό

Η ίδρυση επαγγελματικών ταμείων, για τον κλάδο της επικούρησης και των εφάπαξ των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων (δικηγόρων, μηχανικών κ.ά.), βρέθηκε χτες στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στο υπουργείο Εργασίας και το κουαρτέτο, με το πρώτο να λειτουργεί κυριολεκτικά ως «ατζέντης» της ιδιωτικής Ασφάλισης, μέρος της οποίας είναι και τα επαγγελματικά ταμεία.
Η «λύση» της επαγγελματικής Ασφάλισης προτάθηκε από το υπουργείο προκειμένου να μην μπουν η επικούρηση και το εφάπαξ αυτών των επαγγελματικών ομάδων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), όπως προβλέπεται από τον τελευταίο αντιασφαλιστικό νόμο.
Θυμίζουμε ότι στην προχτεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας με το κουαρτέτο, συμφωνήθηκε να επαναληφθούν στις 17 Οκτώβρη οι συζητήσεις για τις ανατροπές στα Εργασιακά. Εως τότε, αναμένεται να έχει δημοσιοποιηθεί το πόρισμα των «ειδικών» και να έχει εκδοθεί η απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ για τις ομαδικές απολύσεις και τη συμβατότητα της ελληνικής νομοθεσίας με το ευρωπαϊκό Δίκαιο.
Ωστόσο, η προεργασία για τα αντεργατικά μέτρα συνεχίζεται κανονικά και εντείνεται. Σ' αυτό το πλαίσιο, προγραμματίζεται σήμερα διάσκεψη στο Ζάππειο, με τη συμμετοχή Ευρωπαίων υπουργών Εργασίας και εργατοπατέρων, για την υπεράσπιση του «ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου», όπως ονομάζεται στη γλώσσα του κεφαλαίου και των κομμάτων του η ζούγκλα που έχουν επιβάλει στην αγορά εργασίας……..

16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Μπλόκο στους σύγχρονους «ψαλιδοχέρηδες» μισθών - συντάξεων - δικαιωμάτων
Δυναμική παρέμβαση χτες έξω από το Ζάππειο, όπου ήταν προγραμματισμένο το συνέδριο Ευρωπαίων υπουργών Εργασίας, εργοδοτών και εργατοπατέρων
Το κεφάλαιο εκπροσωπήθηκε σε όλες του τις εκδοχές...
Μια αποκαλυπτική ματιά στους συμμετέχοντες και στη θεματολογία του συνεδρίου

 .............Οι διαδηλωτές άπλωσαν κατά μήκος της εισόδου του Μεγάρου δύο πανό, ένα στα Ελληνικά και ένα στα Αγγλικά, που έγραφαν: «Μέσα στης Ευρώπης τη λυκοσυμμαχία, έχει μόνο φτώχεια, μέτρα και ανεργία».
Η καρικατούρα του «ψαλιδοχέρη» υπουργού Εργασίας στην πρόσοψη του Ζαππείου

«Κατρούγκαλε - Κατρούγκαλε, με όλα αυτά που κάνεις, τον Βρούτση τον ξεπέρασες, τον Λάσκαρη τον φτάνεις!». Πρόκειται για σύνθημα - καταγγελία της πολιτικής της κυβέρνησης, που συνεχίζει και επιτείνει τα αντεργατικά μέτρα της προηγούμενης, ενώ με τα σχέδιά της για το συνδικαλιστικό νόμο κοντεύει να ξεπεράσει και τον Λάσκαρη. Ο Κ. Λάσκαρης ήταν υπουργός της ΝΔ στα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια........... Μάλιστα, ο ίδιος δήλωνε στους δημοσιογράφους ότι «δεν θα επιτρέψωμεν την πάλην των τάξεων»! Κάτι σαν το «κι εγώ είμαι κομμουνιστής», που έλεγε τις προάλλες ο Κατρούγκαλος...
Για πολλές ώρες, το συνέδριο διεξαγόταν στη ...γειτονική «Αίγλη», με τα στελέχη της κυβέρνησης (εδώ ο Ανδ. Νεφελούδης) να προσπαθούν να εξηγήσουν την κατάσταση στους προσκεκλημένους τους
............
Αλλά κι εκεί που βρήκαν «καταφύγιο» οι σύνεδροι, τα ταξικά συνδικάτα δεν τους άφησαν σε ησυχία, καθώς το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων κατήγγειλε πως οι εργαζόμενοι στην «Αίγλη» είναι απλήρωτοι εδώ και έναν μήνα. Το συγκεκριμένο στιγμιότυπο σχολιάστηκε και ως ένα δείγμα των «βέλτιστων πρακτικών» που θα συζητιόταν λίγο αργότερα στο τραπέζι του συνεδρίου
Οι συνταξιούχοι μπαίνουν στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου

 Μαζική ήταν η διαμαρτυρία εργαζομένων και συνταξιούχων έξω από το Ζάππειο

«Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που παραβρίσκεται σήμερα στην καλοστημένη φιέστα, αποτελεί το χρήσιμο στήριγμα των αφεντικών, τους σταθερούς πρόθυμους που σκάβουν σε κάθε περίοδο το λάκκο των εργαζομένων. Πριν από τρεις μήνες υπέγραψαν συμφωνία με τις εργοδοτικές οργανώσεις ώστε να χαραχτεί "εθνική" γραμμή και στρατηγική. Η γραμμή των μειώσεων, της ανεργίας, των κακοπληρωμένων μισθών, της δουλειάς - λάστιχο, της απλήρωτης εργασίας, της καθυστέρησης των δεδουλευμένων, που απλώνεται όλο και περισσότερο σε επιχειρήσεις και κλάδους», ακουγόταν από τη μικροφωνική της συγκέντρωσης.
.......
Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Μεταξύ άλλων, είπε ότι «δώσαμε σήμερα μια απάντηση» και ότι οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια στους αντεργατικούς σχεδιασμούς θα συνεχιστούν σε κλάδους και τόπους δουλειάς τις επόμενες μέρες, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για να απαντήσουν οι εργαζόμενοι και με απεργία.
«Δε μας αξίζει αυτή η ζωή», τόνισε, και κάλεσε τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, να οργανωθούν και να παλέψουν, ώστε τα «ψαλίδια» που τώρα πετσοκόβουν μισθούς, συντάξεις, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα, να στραφούν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Στάθηκε, τέλος, στην πρωτοβουλία Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Σωματείων στο μέτωπο των Συλλογικών Συμβάσεων και επισήμανε την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για την ανατροπή των αντεργατικών νόμων, για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, για κοινωνικές παροχές και δικαιώματα στο ύψος των σημερινών αναγκών.



27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 
Ελλειμματικός από τα γεννοφάσκια του ο ΕΦΚΑ
Το έδαφος των επόμενων περικοπών σε συντάξεις και παροχές στρώνουν κυβέρνηση και εργοδοσία, με τη λειτουργία από 1/1/2017 του νέου ασφαλιστικού υπερ-ταμείου, του ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης), όπως προβλέπεται από τον αντιασφαλιστικό νόμο 4387/2016, που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάη.
Σύμφωνα με το προσχέδιο προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, το ταμειακό έλλειμμα φτάνει τα 3 δισ. ευρώ, το οποίο, μετά από επιπλέον χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και το ΑΚΑΓΕ, περιορίζεται στο 1,124 δισ. ευρώ. Είναι περισσότερο από βέβαιο ότι τα οικονομικά του νέου ταμείου θα αξιοποιηθούν από το κράτος στην κατεύθυνση που υποδεικνύει και το ΔΝΤ (βλέπε σημερινά «Αποκαλυπτικά»), δηλαδή της παραπέρα περικοπής των συντάξεων.
Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται ότι τα επιχειρήματα περί «αναγκαίας» μεταρρύθμισης για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού, ήταν φούμαρα και μόνο στόχο είχαν να ξεγελάσουν το λαό και να διασκεδάσουν τις αντιδράσεις του.
Η εκ των προτέρων ελλειμματικότητα του νέου ταμείου οφείλεται και στη συνεχιζόμενη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς την Κοινωνική Ασφάλιση, η οποία για το επόμενο έτος





23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
«ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ»
Για τις εξελίξεις στην Τράπεζα Αττικής

Με αφορμή την πρόσφατη αντιπαράθεση για τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Αττικής, όπου βασικός μέτοχος είναι το Ταμείο των μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ), η «Πανεπιστημονική Μηχανικών» σε ανακοίνωσή της επισημαίνει:
«1. Ολες οι αντιμαχόμενες πλευρές είναι στην πραγματικότητα συνένοχες στη μεγαλύτερη ληστεία αποθεματικών ταμείου, με την τεράστια επένδυση του ΤΣΜΕΔΕ στην Τράπεζα Αττικής……….
Απαιτούμε
1. Να δοθεί άμεσα το πόρισμα της ΤτΕ για τη διαχείριση της Τράπεζας Αττικής και να συγκληθεί άμεσα η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ.
2. Την άμεση απεμπλοκή του ΤΣΜΕΔΕ από την Τράπεζα Αττικής και το Χρηματιστήριο, με πλήρη επιστροφή, με ευθύνη του κράτους, του συνόλου των κλεμμένων αποθεματικών των εργαζόμενων μηχανικών.
3. Να συγκληθούν άμεσα οι Γενικές Συνελεύσεις των επιστημονικών συλλόγων με στόχο τη συμμετοχή τους στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος.
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για ανατροπή του συνόλου της αντιασφαλιστικής νομοθεσίας διεκδικώντας αποκλειστικά δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, στη βάση των σύγχρονων αναγκών μας!».


                                              23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΤΡΙΝΑ ΤΟΥ «ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ»

Απο συζήτηση στο 42ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ

στη φωτογραφία εξώφυλλο έκδοσης της Συγχρονης Εποχής με συλλογή κειμένων για νέους


Η πραγματικότητα πίσω από τη βιτρίνα του πολυδιαφημισμένου, από όλες τις κυβερνήσεις και στη χώρα μας, «Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου», ήταν το θέμα της συζήτησης, με τίτλο «Μύθοι και πραγματικότητα για το "σύγχρονο" ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο» που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης στον κατάμεστο από φοιτητές, και όχι μόνο, χώρο ΑΕΙ - ΤΕΙ του Φεστιβάλ.

Ομιλητές ήταν η Κέλλυ Παπαϊωάννου, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Κώστας Σιέττος, καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και επίσης μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην παρέμβασή της, η Κ. Παπαϊωάννου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο «είναι η προσπάθεια των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ανταγωνιστούν ήδη από το 1999 ισχυρές ιμπεριαλιστικές χώρες», κάτι που γίνεται μέσα από την «οργανική σύνδεση των Πανεπιστημίων με τις στοχεύσεις των καπιταλιστών».





                                                21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
        ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΙΓΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ
                        ΤΟ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΟ ΑΓΑΘΟ
Η ΝΕΑ ΚΥΑ 
ΣΤΗ ΡΟΤΑ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ 
 Την  Τετάρτη 21/9/16 στις 11.00 π.μ.  πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΕΚΑ (Μάρνης & Γ΄ Σεπτεμβρίου 48β) συνέντευξη τύπου με θέμα:

«Η ΚΥΑ της τιμολόγησης του νερού οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση του,
ο ρόλος του ΙΓΜΕ και των φορέων που ασχολούνται με την διαχείριση του».


Η συνέντευξη τύπου οργανώθηκε από το Συνδικάτο Εργαζομένων ΙΓΜΕ αντιδρώντας στην λογική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης κάθε φυσικού και κοινωνικού αγαθού όπως είναι το νερό αλλά και στην υποβάθμιση του Ινστιτούτου (βασικού φορέα στην έρευνα των υπόγειων νερών) που από την επανασύσταση του μετά τον Ιούλη 2015 έχει εγκαταλειφθεί και μαραζώνει.

Είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα σχετικά με τους υδατικούς πόρους της χώρας. Τα προβλήματα αυτά είναι πολλά, σύνθετα και συνδέονται:
• με τη συνεχώς αυξανόμενη κατανάλωση νερού για διάφορες χρήσεις
• με τις συνεχώς αυξανόμενες περιβαλλοντικής φύσεως δυσμενείς επιπτώσεις λόγω ανθρώπινων δραστηριοτήτων
• με τις επαναλαμβανόμενες περιόδους ξηρασίας
• με την έλλειψη σχεδίων ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των υδατικών μας πόρων
• το σοβαρότερο
 όμως είναι η λογική της αντιμετώπισης του σαν ένα εμπορεύσιμο αγαθό και η επιβαλλόμενη από την Οδηγία 2000-60 τιμολόγηση του, που γίνεται πράξη με την ΚΥΑ του ΥΠΕΝ.
Είναι προφανές ότι η τιμολόγηση του νερού δεν μπορεί να συμβάλλει, όπως ισχυρίζεται στην εισηγητική
 έκθεση της ΚΥΑ, στην βελτίωση των υπηρεσιών που εμπλέκονται στην διαχείριση, προστασία και ανάπτυξη των υδατικών πόρων αφού και τις υπηρεσίες αυτές τις έχει διαλύσει η πολιτική της μέχρι σήμερα εφαρμογή της Οδηγίας και η εθνική εξειδίκευση της.
Εξάλλου η πρακτική από την μέχρι σήμερα εφαρμογή της Οδηγίας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κανένα περιβαλλοντικό πρόβλημα που συνδέεται με την υποβάθμιση των νερών δεν έχει επιλυθεί, αλλά και η παραγωγική ανάπτυξη των υδατικών πόρων έχει εγκαταλειφθεί με πρόσχημα την αναφορά της οδηγίας στο περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη, που τελικά ούτε ανάπτυξη είναι, ούτε περιβαλλοντικά συμβατή, αλλά η όποια αναπτυξιακή δραστηριότητα γίνεται με αποκλειστικό γνώμονα τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Δεδομένου ότι η επίκληση της
 υπάρχουσας Νομοθεσίας (Ν 3199. ΠΔ51/2007) από την Κυβέρνηση για την έκδοση ΚΥΑ τιμολόγησης του νερού δεν την απαλλάσσει των πολιτικών ευθυνών της για την υλοποίηση της Οδηγίας που σε ότι αφορά το Νερό (υπόγειο και επιφανειακό) στοχεύει στην εμπορευματοποίηση του και τελικά στην ιδιωτικοποίηση του. Επίσης, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι στα πλαίσια του νέου μνημονίου, τόσο η ΕΥΔΑΠ όσο και η ΕΥΑΘ βρίσκονται στο στόχαστρο της ιδιωτικοποίησης.
Παρευρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι επιστημονικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών φορέων που ασχολούνται με το νερό, αλλά και εκπρόσωποι κομμάτων, οι οποίοι τοποθετήθηκαν με παρέμβαση τους, προκειμένου να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για τα προβλήματα που συνδέονται με την προστασία, ανάπτυξη και διαχείριση των υδατικών πόρων της χώρας και σε συνεργασία για να υπάρξει μέτωπο ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού.
διαβάστε την
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ ΙΓΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΑ ΤΟΥ ΥΠΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ


  φωτογραφία απο πρόσφατη κινητοποίηση 


                                                                     14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 

             ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ ΜΕ ΠΑΡΑΓΩΓΗ 120 ΚΙΛΑ ΓΑΛΑ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΜΟΥ

Εξοντωτικοί όροι της ΚΑΠ για επιδότηση των αιγοπροβάτων


              φωτογραφία απο το παναγροτικό συλλαλητήριο 12 Φλεβάρη 2016

Στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι, καθώς η νέα ΚΑΠ προβλέπει ότι για να εισπράξουν επιδότηση για τα αιγοπρόβατα πρέπει αυτά να παράγουν τουλάχιστον 120 κιλά γάλα το χρόνο, αναφέρεται σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Σάμου. Μεταξύ άλλων, σημειώνει:

«Η επιδότηση των αιγοπροβάτων θα δίνεται εφόσον κάθε ζώο πιάνει το στόχο των 120 κιλών γάλακτος το χρόνο. Δεν πρόκειται για άγνοια ή "λάθος". Ξέρουν πολύ καλά ότι τα ζώα ελευθέρας βοσκής και οι ντόπιες ράτσες δεν μπορούν να βγάλουν τέτοια ποσότητα. Αλλά γι' αυτόν ακριβώς το λόγο βάζουν αυτό τον όρο (όπως υπάρχουν και ποσοστώσεις και πρόστιμα για όσους ξεπερνούν τα ανώτερα όρια της ΕΕ στην παραγωγή γάλακτος για τα βοοειδή). Θέλουν να αναγκάσουν τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους να εγκαταλείψουν την παραγωγή.

Είναι ένας ακόμη τρόπος να συγκεντρωθούν οι επιδοτήσεις και η ίδια η παραγωγή στα χέρια των μεγάλων κτηνοτρόφων - βιομηχάνων……

    
                  


αρχείο δημοσιεύσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.